Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2019
Sem že obupavala, da nič več ne znam kmetovati: pri sosedih fižol že do pasu, moj malo nad koleni, jajčevci, paprika majhni,, da ni za nikamor, kumare imajo šele tretjo vrsto pravih listov. Krivila sem gnojilne brikete, da bo res treba kupiti pravi gnoj.
Moja paprika je tudi rumene barve, šele sedaj novi listi postajajo temno zeleni.
Prej hlad, sedaj vročina. letos bo pestro._________________Lp, Živa
Moja paprika je tudi rumene barve, šele sedaj novi listi postajajo temno zeleni.
Prej hlad, sedaj vročina. letos bo pestro._________________Lp, Živa
Ja, res je, letos je pestro. Moja paprika na njivi tudi nikamor ne gre oz. zelo počasi napreduje v primerjavi s prejšnjimi leti. Jo bomo očitno pobirali pozneje. Nekaj sem je pa sadil v toplo gredo, tista pa odlično raste v primerjavi s to zunaj. Soseda jo je tudi prekmalu sadila, ko je bilo zunaj ponoči šele 8°C ali manj, in so imele njene sadike rumene liste. Jaz svoje sadike sam vzgojim, zato so bile lepo zelene, ko sem jih sadil, a jih je še vseeno zavrlo hladno vreme, kljub temu, da sem ji sadil kasneje. Polovico sem jih pa sadil tam nekje 20. Maja oz še kasneje (če ni bil celo 26. Maj), pa tudi ne zgledajo nič bolje. Verjetno se bo kasneje bolje opazila razlika.
Fižol različnih sort sem sejal 10. Maja in pri nekaterih kolih je že čez glavo, pri nekaterih do pasu, nekje pa do kolen, nekaj semena pa sploh ni uspelo ven priti ponekod. Res zmešnjava.
Koruza je tudi občutno nižja v primerjavi s prejšnjimi leti, pa še dosejevati sem jo moral Maja, ker mi okoli 40% sploh ni vzklila. Enostavno so bile prenizke temperature, potem je pa še manjša suša nastopila. Še tam nekje 5. Maja je bilo ponoči -1°C. Jaz sem jo sicer sejal malce kasneje. Takšen izpad se mi še nikoli ni zgodil, kljub temu, da vedno sejem netretirano seme, ker sem mahnjen na eko pridelavo in cepljen proti kemiji in vsemu kar ni naravno. Mimogrede, če zemlje ne zastrupljaš s kemijo je njiva res živa. Letos kamor koli sem motiko ali lopatko ali prste vtaknil, ko sem sejal sadike, povsod sem naletel na deževnike, ki mi pridno rahljajo in gnojijo njivo, tako da se mi je kar smejalo. Sosed nižje dol vsako leto govori kako ima zemljo zbito in grude trde kot kamen, šprica pa krompir vsako leto na polno in tako zastruplja tudi vse živalce potrebne za zdravo in dobro zemljo...
S krompirjem sem tudi imel nekaj težav, kljub temu, da sem ga sejal pozneje kot ostali sosedi okoli mene, ki so imeli še večje težave z njim. Predvideval sem namreč, da se obeta hladen April in Maj. Bi ga moral sejati še kasneje, vsaj po 10. ali 15. Maju glede na hladno vreme letos...
Drugače pa pozorno spremljam kaj se dogaja po celem svetu. V ZDA in na Kitajskem imajo še večje probleme kot pri nas zaradi rekordnih poplav in drugih naravnih katrastrof. Veliko kmetov bo tam bankrotiralo, ker so že tako v dolgovih in letos ponekod sploh niso mogli sejati, tako dolgo so imeli poplavne vode na poljih zaradi rekordnega snega pozimi. ZDA imajo letos rekordni izpad koruze, skoraj 50% in prvič bo premalo koruze za potrebe celega sveta. In to je samo primer koruze... Cena hrane bo šla občutno gor, ker bo manj krme za živino, itd. Torej problemi niso samo lokalno pri nas, ampak po celem svetu.
Takole na oko bi rekel, da se je rastna sezona pri nas zamaknila za 2 tedna, če ne celo cel mesec. Paprika na njivi pri meni bo tako izgleda zrela šele septembra. pa še manj je bo, ker so sadike zavrte v rasti in bodo nastavile manj plodov. Sadim pa Sladko paleno, ker mi je ta sorta res všeč. Sadike zrastejo čez 1,5 m v višino in imajo čudovite velike podolgovate plodove, samo letos jih bo večina ostala nizkih. To se je drugače zgodilo že lani. Predlani pa še ne.
Tako da ni to, da smo slabi kmetje oz. poljedelci in vrtičkarji, enostavno niso bili ugodni pogoji letos spomladi za sejanje in sajenje.Nazadnje urejal/a Boštjan 26 Jun 2019 21:38; skupaj popravljeno 1 krat
Fižol različnih sort sem sejal 10. Maja in pri nekaterih kolih je že čez glavo, pri nekaterih do pasu, nekje pa do kolen, nekaj semena pa sploh ni uspelo ven priti ponekod. Res zmešnjava.
Koruza je tudi občutno nižja v primerjavi s prejšnjimi leti, pa še dosejevati sem jo moral Maja, ker mi okoli 40% sploh ni vzklila. Enostavno so bile prenizke temperature, potem je pa še manjša suša nastopila. Še tam nekje 5. Maja je bilo ponoči -1°C. Jaz sem jo sicer sejal malce kasneje. Takšen izpad se mi še nikoli ni zgodil, kljub temu, da vedno sejem netretirano seme, ker sem mahnjen na eko pridelavo in cepljen proti kemiji in vsemu kar ni naravno. Mimogrede, če zemlje ne zastrupljaš s kemijo je njiva res živa. Letos kamor koli sem motiko ali lopatko ali prste vtaknil, ko sem sejal sadike, povsod sem naletel na deževnike, ki mi pridno rahljajo in gnojijo njivo, tako da se mi je kar smejalo. Sosed nižje dol vsako leto govori kako ima zemljo zbito in grude trde kot kamen, šprica pa krompir vsako leto na polno in tako zastruplja tudi vse živalce potrebne za zdravo in dobro zemljo...
S krompirjem sem tudi imel nekaj težav, kljub temu, da sem ga sejal pozneje kot ostali sosedi okoli mene, ki so imeli še večje težave z njim. Predvideval sem namreč, da se obeta hladen April in Maj. Bi ga moral sejati še kasneje, vsaj po 10. ali 15. Maju glede na hladno vreme letos...
Drugače pa pozorno spremljam kaj se dogaja po celem svetu. V ZDA in na Kitajskem imajo še večje probleme kot pri nas zaradi rekordnih poplav in drugih naravnih katrastrof. Veliko kmetov bo tam bankrotiralo, ker so že tako v dolgovih in letos ponekod sploh niso mogli sejati, tako dolgo so imeli poplavne vode na poljih zaradi rekordnega snega pozimi. ZDA imajo letos rekordni izpad koruze, skoraj 50% in prvič bo premalo koruze za potrebe celega sveta. In to je samo primer koruze... Cena hrane bo šla občutno gor, ker bo manj krme za živino, itd. Torej problemi niso samo lokalno pri nas, ampak po celem svetu.
Takole na oko bi rekel, da se je rastna sezona pri nas zamaknila za 2 tedna, če ne celo cel mesec. Paprika na njivi pri meni bo tako izgleda zrela šele septembra. pa še manj je bo, ker so sadike zavrte v rasti in bodo nastavile manj plodov. Sadim pa Sladko paleno, ker mi je ta sorta res všeč. Sadike zrastejo čez 1,5 m v višino in imajo čudovite velike podolgovate plodove, samo letos jih bo večina ostala nizkih. To se je drugače zgodilo že lani. Predlani pa še ne.
Tako da ni to, da smo slabi kmetje oz. poljedelci in vrtičkarji, enostavno niso bili ugodni pogoji letos spomladi za sejanje in sajenje.Nazadnje urejal/a Boštjan 26 Jun 2019 21:38; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc je napisal/a: | ||
Zakaj pa le tedaj???? Sicer pa, tudi paradižnik se je povezovalo z rakom. |
Zato, ker v urah, ko sonce zaide, telo začne proizvajati melatonin, ki ponoči (pomembne za regeneracijo so ure od 22. do 2. ure zjutraj), ko spimo popravlja škodo v našem telesu in preprečuje raka. Modra svetloba preprečuje in zavre tvorbo melatonina in tako naše telo ponoči ne opravi uspešnega in potrebnega "servisa". Problemi v telesu se nato kopičijo iz dneva v dan oz. iz noči v noč in na dolgi rok se pozna pri zdravju, ker se spremembe in škoda dogaja na celični ravni. Zato recimo ta nova cestna razsvetljava z led lučmi ni primerna oz. zdrava, če se voziš ali sprehajaš zvečer pod njo, nasproti ti pa vozijo še avtomobili z nadležnimi led lučmi. Potem, ko pa spiš in se slučajo zbudiš in te zanima koliko je ura, pa pritisneš na budilko, ki ima led lučke in te prav tako zbode ta nadležna led svetloba v oči. A ni jasno, da če te bolijo oči, ko si izpostavljen tej svetlobi, tudi če ne gledaš direktno v led luči, da tu nekaj ne štima? Ko grem včasih ponoči ven na dvorišče in svetim z led svetilko, mi je svetloba prav neprijetna, vse telo se zaveda, da ta svetloba ni naravna, da ji nekaj manjka (bližnje infrardeče sevanje) medtem ko mi je svetloba iz svetilke z žarnico na nitko, prijetna.
Edino to moram še poizvedeti ali izpostavljenost led svetlobi zvečer prepreči proizvodnjo melatonina za vso noč, ali samo za nekaj časa, nekaj ur. Drugače pa, tudi čez dan, ko sediš recimo v kuhinji pod led lučmi, ni dobro za telo, ker škoduje telesu na dolgi rok na celični ravni. In potem lahko pride do vedno novih bolezni in ljudje se začudeno sprašujejo kaj se dogaja. Ravno z eno gospo sem se pogovarjal. Umrl ji je sin za pljučnim rakom, star 38 let. Nikoli v življenju ni kadil. Zato, ker škodljivih vplivov za raka je mnogo več kot mislijo in vedo preprosti ljudje. Tudi od led svetlobe (sedaj prihaja pa še 5G, "pametni" merilci za elektriko, da sploh ne omenjam gorečih deponij in tovarn okoli nas v zadnjem času, itd.).
Skratka vse okolje postaja vedno bolj toksično za človeka. Lahko bi tudi napisal zakaj, vendar je neprijetna tema, ki jo ljudje raje ignorirajo, in bom potem opozorjen, da to ni tema za ta forum.
Ostati bi morali pri žarnicah na žarilno nitko. Te ne povzročajo problemov zdravju in so človeku in rastlinam, da navežem na temo paprike, prijazne. Izdelovati pa bi jih morali tako kot včasih, ko so te žarnice delovale več desetletij, ne pa samo nekaj mesecev, ampak v dobi pohlepa po dobičku raje delajo šrot, da ja čimprej crkne in moraš kupiti novo. Sedaj jih pa tako ne delajo več. Jaz sem sicer še našel žarnice na žarilno nitko pri enem podjetju, da mi še ni potrebno kupovati teh trojanskih konjev, kar led žarnice so.
Se oproščam, ker pišem tukaj pod temo paprike. Ampak ker je bila led tematika in vprašanje na njo objavljeno tukaj, pišem tukaj.
-
- Kraj: Domžale
Sem ravno včeraj že hotel malo pojamrat glede paprik, pa ste me prehiteli.
Prav zmerno pretežno zanikrne so zunaj na gredi. Pri skoraj vseh kolih sta po dve sadiki.
V enem mesecu so relativno malo zrasle, pa sem sadik kar velike in po moje močne sadike.
Le dve sadiki mini oranžnih v loncu pred hišo sta taki, kot je treba:
.
Prav zmerno pretežno zanikrne so zunaj na gredi. Pri skoraj vseh kolih sta po dve sadiki.
V enem mesecu so relativno malo zrasle, pa sem sadik kar velike in po moje močne sadike.
Le dve sadiki mini oranžnih v loncu pred hišo sta taki, kot je treba:
.
Boštjan, vse je res, kar pišeš. Se strinjam.
V nedeljo sem škropila s Protifertom in Algoplasminom. Vse. Kdo škropi s Agrosteminom?
Tudi moji papriki sta v rastlinjaku letos čudoviti, pa mi do sedaj nikoli niso prav veliko naredile v njem. Vedno zunaj. Moram poguglat tvojo vrsto paprike.
Tudi jaz sem vse sadila/sejala 2x. prehladno in je segnilo prvo sejanje._________________Lp, Živa
V nedeljo sem škropila s Protifertom in Algoplasminom. Vse. Kdo škropi s Agrosteminom?
Tudi moji papriki sta v rastlinjaku letos čudoviti, pa mi do sedaj nikoli niso prav veliko naredile v njem. Vedno zunaj. Moram poguglat tvojo vrsto paprike.
Tudi jaz sem vse sadila/sejala 2x. prehladno in je segnilo prvo sejanje._________________Lp, Živa
Moje paprike in tudi čiliji so pri presajanju že cveteli in imeli plodičke. Po presaditvi na vrt je večina cvetov odpadla, plodovi pa so ostali. Listi so bili bolj rumeni kot ne...
Zadnja dva tedna pa so si rastline opomogle, lepo odganjajo in tudi novi cvetki se že odpirajo. Plodovi se večajo in prve "minice" že rdečijo. Prvo bomo slavnostno snedli za nedeljski zajtrk. Se veselim.
Tudi Ljubov dlan so že kar konkretne. Škropila jih nisem z ničemer, razen enkrat z mešanico kefirja in vode, ki mi je ostala od škropljenja paradižnikov.
_________________naredimo svet lepši
Zadnja dva tedna pa so si rastline opomogle, lepo odganjajo in tudi novi cvetki se že odpirajo. Plodovi se večajo in prve "minice" že rdečijo. Prvo bomo slavnostno snedli za nedeljski zajtrk. Se veselim.
Tudi Ljubov dlan so že kar konkretne. Škropila jih nisem z ničemer, razen enkrat z mešanico kefirja in vode, ki mi je ostala od škropljenja paradižnikov.
_________________naredimo svet lepši