Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi v mojih krajih so poznali tak fižol. Ne spomnim se, če je imel posebno ime, tako ali tako pa pri na rečemo vsemu nizkemu fižolu - fižolka, preklar je pa fižol.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A mogoče kdo ve, kaj bi bil tale fižol na sredi? Bel, bolj majhen, podogovat. Dobila sem ga, nimam pojma, od koga in kaj za ena sorta je - niti, ali je nizek ali visok Rolling Eyes . Copatka, drugič si takoj zapiši!! Laughing
Za primerjavo je na levi Berggold, na desni pa Cipro.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Očitno mi na zgornje vprašanje nihče ne zna odgovoriti Rolling Eyes . Brbr? Ga bom morala kar sprobati najbrž - samo ne vem, a ob preklo ali ne Laughing .

No, letos sem pa dokončno ugotovila, zakaj jaz ne hitim s setvijo fižola Wink . Posejala sem ga 4. junija in ven je pokukal po petih dneh, 9. junija. takle korenjaček je pa danes, torej po natanko enem tednu Very Happy .
Prvi je ven prišel tigrček, takoj za njim ribničan. Dan ali dva kasneje pa še oba visoka - cipro in še eden, ki mu ne poznam imena.

Samo o berggoldu zaenkrat še ni ne duha ne sluha Rolling Eyes .

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka je napisal/a:
Očitno mi na zgornje vprašanje nihče ne zna odgovoriti Rolling Eyes . Brbr? Ga bom morala kar sprobati najbrž - samo ne vem, a ob preklo ali ne Laughing .

Ob količke. Par grmičkov, za probo. Če bo visok, jih nadomestiš s preklami, če bo nizek, lahko ostanejo.

Šla sem pogledat svoja semena. Tvoj beli se mi zdi čisto podoben mojemu Berggoldu. Le, da se mi zdi, da je tvoj debelejši, težko ocenim.
copatka

Ja, saj bom naredila tako, hvala! Na moji slikci je berggold na levi in je bolj krem barve in precej manjši od tega neznanega ;-) . Najbrž se pa seme različnih firm tudi lahko razlikuje Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, oprosti, ker nič ne napišem - nio bilo časa za računalnik. No, če sem poštena, tudi ne vem, kateri fižol naj bi bil to. Fižoli so me očarali zaradi svoje barvitosti. Beli me tako nikoli niso preveč zanimali.

Malo pa tale tvoj belček spominja na prijubljeno italijansko sorto "Canellini". Čeprav mislim, da je malo preveč podolgovat._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Polega Tigrovega očesa imam letos za zrnje le še enega preklarja, in sicer Snow Cap. Seme sem dobil od Cinije.
Predlani sem prvič posejal testno dve prekli. Takrat je bolj slabo rodil, pa še eni škodljivci so mi nekaj zrn pojedli.
Sem pa vseeno pridelal dovolj zrnja za pokušino in nadaljno vzgojo. Lansko leto sem ga posejal k štirim preklam. Je precej bolje rodil, kljub napadu uši.
Letos ga imam na osmih preklah. Lepo raste in tudi že kar solidno cveti. Upam, da ne bo postalo pregosto vse skupaj. Prejšnja leta se ni izkazal kot košata sorta.

Nasploh zaenkrat ves fižol pri meni dobro raste. Toplo je, ne prevroče. Dežja je pa tudi dovolj ( zame preveč Wink ).

Za stročje imam posejanega pa tako kot lani Barianca na dveh preklah ter nizkega Čudo Piemonta.
Drugo leto pa bom namesto Čuda Piemonta testiral kakšno drugo nizko sorto za stročje. Kakšen predlog ?
.
copatka

Krasno gre tvojemu fižolu, AB! Laughing Jaz sem bila do zdaj zelo zadovoljna z berggoldom, krasen stročji fižolček! Letos pa - beri nadaljevanje Wink .

Brbr, tisti bel fižol se je izkazal za preklarja Rolling Eyes . Zdaj se mi plazi po tleh in se ovija okrog sosedov, celo pehtran je postal njegova prekla Laughing . Najbrž ga bom kar pustila, bom videla, kaj bo ratalo Wink .
Berggold sem sejala dvakrat, a so fižolčki kar nekam izginili, možno, da so se udrli v voluharjeve rove Evil or Very Mad .

Tigrovo oko in urban mi lepo delata. Obe sorti preklarja (cipro in ena xy sorta s tega konca) sta pa kar pošteno nasankala ob sredini toči Crying or Very sad . Polomila jim je vršičke, ko so se ravno začeli lepo navijati. Zdaj pa spet vse plapola okrog prekel. Upam, da se bo obrasel. Kaj hočem, preklarja res ne morem imeti pod mrežo, najbrž ste pa videli, kako je bilo v Mozirju - no, mi smo pa malo nad njim ... Crying or Very sad . Kar ni pod mrežo, je precej nasankalo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

AB, jaz tudi priporočam Berggold. Sadim ga vsa leta in me še ni razočaral._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Copatka, fižolčkov v zemlji se rade lotijo raznorazne živalice. Sploh, če zrna dolgo kalijo, je velika možnost, da bo kaj mimo prilezlo in ugriznilo.
Lani in predlani sem pri sebi opazil kar nekaj rastlin, ki so se sicer nekako prebile skozi zemljo,
ampak so že imele poškodovan vršiček in so zato posledično hitro propadle.
Dosti je bilo tudi takih, kjer so bile posledice objedanja vidne na obeh polovičkah sajenega zrna,
ki sta spodaj na steblu, ko fižol vzklije. Ali pa je kakšna tudi manjkala.
Odgovori