AB: Bergold je zelo dobra izbira za zelenjavne enolončnice in za vkuhavanje, za solato pa meni ravno ne gre. Všeč mi je tudi zaradi rasti, je bolj čvrst in nizek od Čuda Piemonta in manj nagnjen k poleganju. Je pa zadnja leta seme iz trgovinske ponudbe bolj tako-tako. Letos sem ga sadila 3x pa računam, da bom dobila ven normalno letino ene grede. Splača se seme pridelati doma.
Meni letos najbolje dela Trionffo Violetto. Sicer je prekomerno visoko zdivjal čez prenizke prekle (je zgoraj protitočna mreža) a sem ga prelisičila z vodoravnimi vrvicami . Pričenja cveteti, še malo in bo prva solata iz stročjega fižola.
Bariancu sem namenila bolj sušni konec. Kar lepo se drži, cvetel pa še ne bo kmalu. Oba, tako Trionffo.. kot Barianec sta bila istočasno predvzgojena v lončkih.
AB, dolgo kaljenje ne more biti razlog, da bi ga kaj pojedlo. Vse fižole sem sejala na isti dan in so vsi drugi vzklili že četrti ali peti dan - razmere so bile takrat idealne .
Danes bom spraznila gredo z grahom - ali lahko na to mesto sejem zdaj fižol, čeprav sta si v žlahti? Še enkrat bi namreč probala z berggoldom, a v visoki gredi, kjer ga ne more nič pojesti _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Danes bom spraznila gredo z grahom - ali lahko na to mesto sejem zdaj fižol, čeprav sta si v žlahti? Še enkrat bi namreč probala z berggoldom, a v visoki gredi, kjer ga ne more nič pojesti
Lahko, dušik so itak dodale bakterije na koreninah graha in ga bodo na koreninah fižola. Ostalih snovi je, bi rekla, v tvoji prsti zadosti. Fižol so pri nas itak vedno sadili na robove njiv (so že vedeli, iz izkušenj, zakaj).
Zdaj, Copatka, moraš pa še ugotoviti ali je tvoj beli fižol za stročje, ali za zrnje... Boš imela kar nekaj dela čez poletje. Pa kakšne barve so cvetovi in stroki nas bo tudi zanimalo. Mogoče ga bomo potem lahko razkrinkali
Na njivi imam za stročje posajeni dve sorti nizkega fižola: že nekaj let sadim Maroconi nano. Ima zelene, mesnate, ploščate stroke. Je roden in okusen, brez nitk. Drugega, Provider, imam prvič. Ima dolge okrogle zelene stroke. Tudi ta je brez nitk. Je malo bolj zgoden kot Marconi. Berggold se pri meni na njivi ne odreže dobro, pa tudi raje imam stroke zelene barve.
Včeraj sem se spravila na prvo resno pobiranje, ker se mi je zdelo, da je že veliko strokov primerno velikih. A sem se uštela... Providerja sem nabrala kar nekaj, Marconija pa bore malo. Ko sem natančno pogledala, sem videla, da ima veliko majcenih strokcev in še več cvetov. Torej glavna sezona šele prihaja.
Pogledala sem zapiske od lani in ugotovila, da sem lani na veliko začela pobirati že 3.7.... Izgleda, da ima letos fižol pri meni zamudo._________________naredimo svet lepši
Eh, možno je tudi to, a vseeno mislim, da letos kasni. Upam, da ga bom v četrtek nabrala več... Kako pa je drugod po Gartlcu?_________________naredimo svet lepši
Sadim zelo malo stročjega, ker imam še ogromno kozarcev vloženega. Prvo obiranje je bilo sredi junija, ampak ta je rasel pokrit v plastenjaku. Sorta Tema, kupljeno seme v Trstu. V soboto sem na enem kolu Barianca nabrala pest strokov. Tudi ta v plastenjaku posajen, plastika odstranjena, ko je bilo konec hladnega vremena, pa še ta je bila vsa strgana. Smo v soboto in nedeljo jedli kumare. Jupi.
Moj občutek - letos je vse zelooo pozno. Se pozna izredno hladen maj. Prejšnji teden sem sadila nizki fižol vsepovsod, kjer je prosto. Bo za zrnje in malo svežega stročjega.
Je pa nizek za zrnje kar rjav, listi rumenijo in rjavijo. Poskusno imam en meter posajenega v rastlinjaku pri paradižniku. Izredno lepo je rasel, sedaj pa katastrofa, ves rjast, samo ven ga moram vreči. Kaj takega še nisem doživela._________________Lp, Živa
Jaz na Barianca še čakam. Sicer lepo raste. Nasploh se mi zdi, da fižoli letos vsi zelo solidno rastejo. Vsaj pri meni. Sem pa danes nabral nekaj strokov Čuda Piemonta.