Česen 2019

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Na sortah Garcua in Gardacio, ki ne razvijeta pskov, sem imel kar precej takih zarodnih čebulic sredi stebla. Tako na oko bi rekel da kar pri 30%. Po moje je to posledica letošnjega vremena, ki je imelo neobičajna nihanja.

Še zanimivost pri ostalih dveh sortah Gardos in Kraški rdeči, zelo verjetno isti vzrok, marsikakšna rastlina sploh ni uspela pognati pskov, jo je zdelalo že prej in so že za pobrati. Kakšni pski so bili že trdi, neuporabni, nekaj srednje velikih še mehkih, veliko pa nič ali se je samo nakazoval. Še nikoli nisem imel take situacije. Sosedje, ki imajo samo Gardos, so javili podobno situacijo, torej ni samo pri meni.

Tele plohe pa tudi ne gredo preveč na roko za pobiranje pridelka. Bi bilo bolje, da bi se že v zemlji malo osušil, tako pa bodo zunanje ovojnice začele razpadati Rolling Eyes
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bicikel, si pogledal, kako je pri tebi z vlago v zemlji? Pri meni lahko še kar obilno namoči, preden bo zemlja tako vlažna, da bi škodila čebulicam česna. Včeraj sem sadila por in je bila do globine 10 cm na nekaterih delih suha ko poper. Sem morala pred sajenjem jamice obilo zaliti.

Moj česen je zaenkrat še čvrsto pokonci. Pri eni od sovaščank pa že polega, listi so suhi, stebla pa še dokaj visoko sveža, a mehka. Je rekla, da bo najprej testno izpulila par kosov, da vidi, kako je s čebulico. Moje lanske izkušnje se nagibajo k temu, da je tak česen dobro še nekaj časa pustiti v zemlji.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi moj ima ves še čvrsta stebla, listi pa so že prav neugledno porumeneli. Je pa sajen na grebene, tako da upam, da ne bo kakšne škode kot pri čebuli, sajeni v bližini, pa ne na grebene. Kaže, da ji je škodila zastajajoča mokrota v maju: par čebulic je zgnilo, zdaj pa tudi že precej polega, poleg tega, da mi cveti, pa čebulčki niso bili veliki. Hja, kakšne bogate letine si ne obetam Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

Muha, nisem gledal, ampak po včerajšnjem dežju in današnji napovedi ne bom rabil gledati, le počakati, da se odcedi. Pri nas je to sicer še kar hitro. Tudi ne bom ves čas doma. Tole letos še obdelam in potem sem zaključil s (pre)veliko količino.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tele odebelitve na steblu so cvetni nastavki - bunkice v njih pa zarodni čebulčki. Tudi pri Anki se je to tu pa tam že zgodilo.

Ker imam za pobrati veliko česna, sem ga mislila danes začeti pobirati - najprej tistega, ki ima najbolj porumenele liste. A ga zaradi dežja še ne bom. Upam, da štartam v sredo in nadaljujem naslednji teden, ko bodo dnevi za korenino. Takrat pa bo že nujno se mi zdi._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Brbr, zanimivo je to, da se o dogaja letos tudi sortam, ki cvetnega nastavka (in pskov) sploh ne tvorijo. No, mogoče imajo v genih kakšne ostanke zapisov za pske. Kdo bi vedel kako so prišli do teh sort.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lahko pa tudi, da pri teh sortah ne gre za pske, ampak za podvojeno glavico. Ob vremensko čudnih letih se rastlinam malček zmeša sistem.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
...Ob vremensko čudnih letih se rastlinam malček zmeša sistem.

Ali pa nam pokažejo, kako so "programirane" za "čudne čase". In mogoče (tudi n)jim prav zaradi "čudnih časov" vse ne uspe...
(sam o teh "stvareh" ne razmišljam, kot, da so to bolezni...)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem pobrala večino česna. Mislila sem ga samo nekaj in naslednji teden do konca, a sem ugotovila, da je bil zdaj čisto pravi čas. Drug teden bi bilo že malo prepozno, se mi zdi. Tako smo z združenimi družinskimi močmi opravili spravilo. Ker je bila zemlja vlažna, česen pa še čvrst, je bilo puljenje "mala malca". Česen je letos krasen, sem zelo vesela.

Na njivi je ostal še semenski česen (temu ne bo škodilo, če bo prezorjen, ker bo šel jeseni v zemljo) in česni, ki sem jim pustila pske. Ti so še zelo zeleni/sveži. Vse slupaj mislim pobrati naslednji teden._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Potem bi bilo dobro danes pobrati in obesiti, da eventuelno dozori in se osuši, ker se napoveduje večdneven dež ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori