Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2019

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Uhh, polomila je res velika žival, odlomil sem drugo papriko zaradi slikanja, da sta obe na kupu ..... Embarassed_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MFranc, je to paprika Oda? Crying or Very sad
Res ne vem, kdo jo je tako objedel.

Da poročam še, kako uspevajo moje sorte. Najbolj hvaležna sorta pri meni je že nekaj let paprika Jerneja iz Semenarne. Zgodnja, rodna, semena so bila vsako leto zelo kaljiva.

Tole je Oda, še majhna.

To pa Zipser Turkenspitz, ki je tudi polna.

Dulce Italiano, ki naj bi zrasla visoko, bila zelo rodna, z velikimi, mesnatimi plodovi, nima še nič gor, pa tudi visoka ni.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
Vse je enkrat prvič Evil or Very Mad
...
Kar več desetletij sadim papriko, pa takšnih poškodb še ni imela. Samo ugibam, je kakšna živalca iz družine sesalcev, recimo miška?
...

Kar nekaj časa že razmišljam, da bi po celem vrtu moral nastaviti vodo ... - bolje rečeno - nekako omogočiti živalim, da si potešijo žejo v teh vročinskih valovih. Letos sem v to še bolj prepričan.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, Oda je. In sem dvojno jezen, ker je to edina sorta, ki je naredila malo večje plodove. Vse ostalo je majhno, zeleno, ali pa šele v cvetju Rolling Eyes .

Mravlja, sicer je na vrtu mali ribniček, in kdor si želi vode, jo ima na pretek. Seveda pa je sočna, mlada paprika lahko kakšnemu nebodigatreba kot slaščica Cool .

Malo sem še pobrskal po spletu, pa ni nič "pametnega" Wink za mene._________________mfranc
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mfranc, a imaš kaj veveric?

Tule skrolaj navzdol, kje je paradižnik pogrižen od veveric (Squirrels ):
https://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/visual-guides/tomato-fruit-problems.aspx

Menda imajo navado pojesti malo tukaj, malo tam ....
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Kurtovska kapija bo prva kot vsako leto, je zelo rodna, in spominja na večji feferon.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kurtovska kapija je pozna sorta paprike in zori nekaj pozneje, pri nas smo jo prav zato zamenjali z drugimi sortami. Je pa tale lepa, lepo ti dela.
(pa tudi po obliki se mi zdi, da gornje ni kurtovska kapija)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem pred leti imela kurtovsko kapijo, pa ji tale ni prav nič podobna Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mogoče je paprika Sivrija.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Hja tudi meni ni delovala tako kot je na slikah, nabavljene so bile sadike pod tem imenom na Sadike na Dom iz Črnomlja že leto ali dve nazaj in iz njih pobrana semena.. Zgleda, da je prišlo do zamenjave. Confused Temno rdeča barva je edino kar je podobno kot pri kapiji.
No važno, da je okusna in rodna pa tudi dokaj zgodnja.
Če ima kdo semena ali jih bo imel ob koncu sezone od Ljubov dlan ali prave Kurtovske kapije bi se priporočal z kakšno.
Odgovori