Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Odvisno od podnebnega pasu, lokacije, sorte... Tudi pri meni cvetijo lanske veje.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam tudi Autumn bliss, pa bom moral počakat verjetno še vsaj 10 ali 14 dni.
Prekmurje je subtropska pokrajina !
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Na Dolenjskem so tudi že rdeče.
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Prvič pišem v tej temi. Pri meni še tudi cvetijo. Nimajo pa cel dan sonce. Je to povezano s poznim cvetenjem? Zanimiva ideja tole z ukrivljanjem na prvi strani na sliki in zapičenjem drugega konca v zemljo. Po sliki sodeč tudi, ko so maline gor, se veje ne upognejo levo ali desno. Moram to poizkusit.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Danes prvih par zrelih primerkov (na letošnji rasti) Polke in Amire.

Čeprav je leto nenavadno mokro za te kraje, ogromne razlike v rasti na legah, ki imajo v vročem delu dneva senco, in tistih bolj odprtih.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pred leti sem dobil od soseda sadike maline, kateri je pravil avstralska. Je zelo bujne rasti, najdebelejša, kar sem jih videl, ubiram jih vsak dan.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Imaš kakšno fotko?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Danes prvih par zrelih Kweli, kar je nenavadno zgodaj za to pozno sorto. Tudi prav. Okus je letos boljši kot lani, ko je šel v neko čisto svojo smer, in je bližje Amiri kot Polki.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Sodelavec me je prosil, da povprašam, s katerimi sortami malin ste zadovoljni? Hvala za mnenja!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pri nas je tako:

- Autumn bliss: trpežna, okusna, težko zgrešiti z njo.

- Golden bliss: rumena sorodnica Autumn B; še boljši okus, sicer enako ziheraška.

- Polka: še ena takšna. Pomladi zgodaj starta, kar je lahko potem problem. Možna ideja je zastiranje s svetlo zastirko, da bi tla pomladi ostala čim dlje čim bolj hladna (poleti pa to tudi ti narobe, ker imajo maline plitke korenine in ni fajn, da jih maksimalno udari vročina). Pri nas je v ta namen trenutno položena žitna slama. Ker pride v bali močno stisnjena, še dodatno čisto mehansko zavira preboj mladih poganjkov. Pomladi 2019 je bila v tem smislu zelo OK.

- Amira: od doslej preizkušenih špica okusa in velikosti, žal zahteva več skrbi (glede plevela, zalivanja, redčenja, rezanja in vezanja), kot pa je lahko naklonim glede na drugo delo; za nekoga, ki se lahko dovolj dobro posveti, po moje vrhunska sorta; relativno pozno zori.

- Kweli: zanimiv dober okus, ki ima malo drugačne note kot vse zgoraj naštete; izrazito pozen, po mojem vtisu za našo klimo kar malo preveč, še bolj od Amire in zgodi se, da je največja runda plodov že proti oktobru, kar je lahko glede na to, kako padejo karte kakšno leto, že problem. Sem v dilemi, ali bi jih vrgel ven in nadomestil z več ameriškimi borovnicami. Vendar imajo čebele zelo rade cvetove v pozni sezoni Smile
Odgovori