Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Voluhar
Sem pisala, kako imam zemljo pokrito s črno folijo in gibanje pod njo.
v tretje gre rado: po kosilu govorijo, kako je nekaj velikega pod folijo, ker se premika. vsi samo govorijo, jaz prekinem pomivanje posode, hči pohiti po lopato, jaz lop po premikanju. Zmečkala sem voluharja. jupi,
ga ne moti prisotnost človeka, ker je bil par metrov stran.
Ta mrcina je požrl rože, obe figi totalno obglodal. Razmišljam, da bi po travniku premikala folijo. gibanje pod njo in lop z lopato. Le čas si moram vzeti za čakanje.
Po travniku odkrivam zemljo, pa mrcine nobenega rova niso ta vikend zakrile. lukenj povsod kot pri švicarskem siru._________________Lp, Živa
v tretje gre rado: po kosilu govorijo, kako je nekaj velikega pod folijo, ker se premika. vsi samo govorijo, jaz prekinem pomivanje posode, hči pohiti po lopato, jaz lop po premikanju. Zmečkala sem voluharja. jupi,
ga ne moti prisotnost človeka, ker je bil par metrov stran.
Ta mrcina je požrl rože, obe figi totalno obglodal. Razmišljam, da bi po travniku premikala folijo. gibanje pod njo in lop z lopato. Le čas si moram vzeti za čakanje.
Po travniku odkrivam zemljo, pa mrcine nobenega rova niso ta vikend zakrile. lukenj povsod kot pri švicarskem siru._________________Lp, Živa
Pri moji najemodajalki vrta se je zdaj lotil visoke plamenke, da je lep grm začel hirati. Včeraj je odkopala rov, čakali sva ga obe. Ko so se stebla začela premikati, je zamahnila z motiko - neuspešno, je bil on hitrejši. Rova ni prišel zapret, plamenka je pa fuč.
Danes pa soseda ponosno prinese pokazat njenega - ujela ga je v past, po več dneh izmikanja. Pri vsej njegovi "hudobiji" moram reči, da je bil na pogled čisto ljubka živalca, kožušček je imel pa sploh lep _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Danes pa soseda ponosno prinese pokazat njenega - ujela ga je v past, po več dneh izmikanja. Pri vsej njegovi "hudobiji" moram reči, da je bil na pogled čisto ljubka živalca, kožušček je imel pa sploh lep _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Pozdravljeni
Voluhar mi je unicil precej dreves zato bom v prihodnje sadil samo se v zascitno mrezo. Zanima me ali voluhar napade tudi oreh in asimino? Ali ima sploh katera sorta naravno zascito pred voluharjem?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Voluhar mi je unicil precej dreves zato bom v prihodnje sadil samo se v zascitno mrezo. Zanima me ali voluhar napade tudi oreh in asimino? Ali ima sploh katera sorta naravno zascito pred voluharjem?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
tudi pri meni, ampak se ne sekiram več. Cepim vsako leto, kakšne druge sorte, sem se sprijaznil s situacijo jbg, nekaj let sem se precej trudil z vsemi metodami, kar sem najdel po netu. Mreža? Sadim v mrežo, kupim kolute in jih sam delam, ampak po 5 letih že začne na nekaterih mestih razpadat. Odvisno od sestave zemlje in vlage. Na eni parceli, kjer je dolina in precej vlažna zemlja čez večino leta, pač zaradi te prisotne vlage hitro propada.
Meni so šle čez to zimo tudi močne jablane na 111 in 106 podlagi stare 7 let. Ne moreš verjet ampak rov pri rovu, ko sem pregledal.
Pa so mačke in kar pridne lovke na tisti lokaciji, ampak če pogledaš malo biologijo voluharja in njihovo razmoževanje se mi zdi, da smo v slepi ulici.
Sem že enkrat pisal o tem, pri nas se je marsikaj spremenilo odkar so košnje s traktorji in vso to intenzivno kmetijstvo (škropljenja), ki gre v smeri veliko-hitro-poceni. Bilo je kač, jazbecov, lisic, podlasic,...Bilo je ravnovesje.
Lovci pravijo, da ne vidijo več divjih zajcev, pa fazanov,...saj eno so košnje s tako širino in brzino, da se živali ne morejo pravočasno umaknit, drugo pa je, če gredo kaj pojest na njive, se pa zastrupi, če se tako škropi pri nas, da te glava zaboli, kot to opazuješ.
Še enkrat omenim kače, jaz jih na domačim krajih ne vidim več. Včasih, ko sem hodil po travnikih in okoliških jih je bilo kar precej od gožev, kobrank, beloušk,...tudi gadi in na dveh lokacijah, sem vedel za gnezdo modrasov, dokler niso ultra "pametni" domačini vztrajno zalivali z bencinom in kurili njihova gnezda.
Meni so šle čez to zimo tudi močne jablane na 111 in 106 podlagi stare 7 let. Ne moreš verjet ampak rov pri rovu, ko sem pregledal.
Pa so mačke in kar pridne lovke na tisti lokaciji, ampak če pogledaš malo biologijo voluharja in njihovo razmoževanje se mi zdi, da smo v slepi ulici.
Sem že enkrat pisal o tem, pri nas se je marsikaj spremenilo odkar so košnje s traktorji in vso to intenzivno kmetijstvo (škropljenja), ki gre v smeri veliko-hitro-poceni. Bilo je kač, jazbecov, lisic, podlasic,...Bilo je ravnovesje.
Lovci pravijo, da ne vidijo več divjih zajcev, pa fazanov,...saj eno so košnje s tako širino in brzino, da se živali ne morejo pravočasno umaknit, drugo pa je, če gredo kaj pojest na njive, se pa zastrupi, če se tako škropi pri nas, da te glava zaboli, kot to opazuješ.
Še enkrat omenim kače, jaz jih na domačim krajih ne vidim več. Včasih, ko sem hodil po travnikih in okoliških jih je bilo kar precej od gožev, kobrank, beloušk,...tudi gadi in na dveh lokacijah, sem vedel za gnezdo modrasov, dokler niso ultra "pametni" domačini vztrajno zalivali z bencinom in kurili njihova gnezda.
@laksikon: ne moreš veliko vplivati na to, kaj delajo kmetje okrog tebe, razen da trdiš, da delajo narobe. Garantiram ti, da boš imel na svoji zemlji precej manj voluharjev, če boš gor pasel govedo. Hrup težke živali, ga bo precej motil.
Evo, to pa lahko sam narediš na svojem, mar ne . In boš imel ravnotežje.
Evo, to pa lahko sam narediš na svojem, mar ne . In boš imel ravnotežje.
laksikon je napisal/a: |
tudi pri meni, ampak se ne sekiram več. Cepim vsako leto, kakšne druge sorte, sem se sprijaznil s situacijo jbg, nekaj let sem se precej trudil z vsemi metodami, kar sem najdel po netu. Mreža? Sadim v mrežo, kupim kolute in jih sam delam, ampak po 5 letih že začne na nekaterih mestih razpadat. Odvisno od sestave zemlje in vlage. Na eni parceli, kjer je dolina in precej vlažna zemlja čez večino leta, pač zaradi te prisotne vlage hitro propada. Meni so šle čez to zimo tudi močne jablane na 111 in 106 podlagi stare 7 let. Ne moreš verjet ampak rov pri rovu, ko sem pregledal. Pa so mačke in kar pridne lovke na tisti lokaciji, ampak če pogledaš malo biologijo voluharja in njihovo razmoževanje se mi zdi, da smo v slepi ulici. Sem že enkrat pisal o tem, pri nas se je marsikaj spremenilo odkar so košnje s traktorji in vso to intenzivno kmetijstvo (škropljenja), ki gre v smeri veliko-hitro-poceni. Bilo je kač, jazbecov, lisic, podlasic,...Bilo je ravnovesje. Lovci pravijo, da ne vidijo več divjih zajcev, pa fazanov,...saj eno so košnje s tako širino in brzino, da se živali ne morejo pravočasno umaknit, drugo pa je, če gredo kaj pojest na njive, se pa zastrupi, če se tako škropi pri nas, da te glava zaboli, kot to opazuješ. Še enkrat omenim kače, jaz jih na domačim krajih ne vidim več. Včasih, ko sem hodil po travnikih in okoliških jih je bilo kar precej od gožev, kobrank, beloušk,...tudi gadi in na dveh lokacijah, sem vedel za gnezdo modrasov, dokler niso ultra "pametni" domačini vztrajno zalivali z bencinom in kurili njihova gnezda. |
Laksikon, ali ti je napadel tudi asimino in oreh?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
V zemljo sem poševno vkopala steklenico z vratom nad površino. Upam, da ga bo "milo" žvižganje odvrnilo z mojega dela vrta. Pri sosedi je kar aktiven, naslednja soseda je pa enega ujela v past, drugega je ujel maček, potem ko ga je ona "omamila" z motiko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ladka s Povelj, Bahnkova
Turnogo, oreh pusti pri miru. Moja asimina je letos spomladi odgnala cvetove, odvrgla vse, imela mini lističe in šele zadnji mesec ima normalne liste. sumim, da je nekaj spodaj, maje se še ne.
Moja parcela je kot švicarski sir - same luknje od voluharjev. požrl mi je ves krompir že spomladi, pobrala 1/4 od pričakovanega pridelka. s tem, da sem bogato pognojila z Neemakill gnojilom, priporočilo Pušenjakove (očitno propagira tistega, ki jo plača), pa je bil rov po celi vrsti. Sipam wulfel strup v aktivne rove, pa ga ne povoha. soseda ima ogromno mačk, ujede se ponoči nahajajo na parceli, ampak jih je očitno preveč. razmišljam, da opustim sajenje krompirja in korenja. škoda prevelika. Jablanam bom morala reči zbogom. pa imam parcelo pol hektarja veliko! Jabolka pa rada._________________Lp, Živa
Moja parcela je kot švicarski sir - same luknje od voluharjev. požrl mi je ves krompir že spomladi, pobrala 1/4 od pričakovanega pridelka. s tem, da sem bogato pognojila z Neemakill gnojilom, priporočilo Pušenjakove (očitno propagira tistega, ki jo plača), pa je bil rov po celi vrsti. Sipam wulfel strup v aktivne rove, pa ga ne povoha. soseda ima ogromno mačk, ujede se ponoči nahajajo na parceli, ampak jih je očitno preveč. razmišljam, da opustim sajenje krompirja in korenja. škoda prevelika. Jablanam bom morala reči zbogom. pa imam parcelo pol hektarja veliko! Jabolka pa rada._________________Lp, Živa