Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Za naprej obetajo lepo vreme in upati je, da bodo sadike ostale zdrave in plodovi kmalu dozoreli.
Verjetno se bo pa te dni še marsikje pokazala škoda iz prejšnjega mokrega obdobja, zato budno opazovanje ne bo odveč. Pri meni sem šele včeraj opazila večinoma manjše napade, čeprav je bilo prejšnji teden še vse zdravo. Potrgala sem vse liste pri tleh do prve etaže, da jih ne močim med zalivanjem in par okuženih listov ter nekaj posamičnih plodov .
Verjetno se bo pa te dni še marsikje pokazala škoda iz prejšnjega mokrega obdobja, zato budno opazovanje ne bo odveč. Pri meni sem šele včeraj opazila večinoma manjše napade, čeprav je bilo prejšnji teden še vse zdravo. Potrgala sem vse liste pri tleh do prve etaže, da jih ne močim med zalivanjem in par okuženih listov ter nekaj posamičnih plodov .
Pri treh od šestih paradižnikov se mi je na listih in deloma tudi na steblu začela neka bolezen oz. pomanjkanje nečesa. To kar se vidi belo so alge in ne sivina od krompirjeve pleni recimo... Načeloma so prizadeti bolj mladi zgornji list. Bil bi vesel vsakega nasveta, kaj lahko storim, do sedaj mi večinoma pravijo, da mi pomaga samo fungicid. Če bi se le dalo bi se izognil kemiji...
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.
-
- Kraj: Domžale
Vsekakor ni podobno krompirjevi plesni (Phytophthora infestans - slike pri paradižniku: https://zelenisvet.com/ukrepi-rastlinske-bolezni/). Je pa težje določljivo. Zanimivo bi bilo videti tudi problematičen del na steblih.
Za pogledati je tudi stran za diagnostiko bolezni paradižnika, čeravno je tudi tam včasih težko. http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/TomLeafKey.html
Mogoče bi bil dobrodošel še podatek natančno s čim vse je bilo škropljeno, koncentracija in v kakšnem vremenu/času. V močnem soncu, kot sumi Plamenka" lahko kapljice škropiva delujejo kot zbiralne leče ali pa je na teh mestih škropivo predolgo stalo in je bila posledično koncentracija prevelika. Seveda ugibamo.....
Za pogledati je tudi stran za diagnostiko bolezni paradižnika, čeravno je tudi tam včasih težko. http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/TomLeafKey.html
Mogoče bi bil dobrodošel še podatek natančno s čim vse je bilo škropljeno, koncentracija in v kakšnem vremenu/času. V močnem soncu, kot sumi Plamenka" lahko kapljice škropiva delujejo kot zbiralne leče ali pa je na teh mestih škropivo predolgo stalo in je bila posledično koncentracija prevelika. Seveda ugibamo.....
Pojavili so se mi prvi zametki plesni. Soseda sedaj nima krompirja posajenega pa niti nisem gledal njenega. Pa ga grem pogledati Dobesedno mi je šlo na jok ko sem pogledal! Tudi v risankah ne moreš narisati kaj lahko plesen naredi. Poslikal ji poslal na morje slike mjem sin še videl naslednjo jutro šel pop 120l vreče za smeti in pospravil vse na njenem vrtu kar je bilo paradižnika. Upam, da sem mojega vsaj nekaj zaščitil. Modra galica._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.