Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
pajo je napisal/a: |
Pojavili so se mi prvi zametki plesni. Soseda sedaj nima krompirja posajenega pa niti nisem gledal njenega. Pa ga grem pogledati Dobesedno mi je šlo na jok ko sem pogledal! Tudi v risankah ne moreš narisati kaj lahko plesen naredi. Poslikal ji poslal na morje slike mjem sin še videl naslednjo jutro šel pop 120l vreče za smeti in pospravil vse na njenem vrtu kar je bilo paradižnika. Upam, da sem mojega vsaj nekaj zaščitil. Modra galica. |
Paradižnik brez strehe oz brez stranske zaščite do cca 0,5-1m nad zemljo je no-go po mojih izkušnjah. Pa je Dolenjska bolj suha. Jaz imam 2,5x4x2,5 improviziran rastlinjak, pod katerim ni plesni. Na strani proti krompirju sosede je folija 0,5 m do tal. Letos na rastline še niso padle kaplje. Pravi rastlinjaki so po videnem lahko preveč zaprti._________________NM
Krompirjeva plesen, taka čisto taprava. Propadajo listi in nezreli plodovi.
Ko se bo zemlja toliko osušila, da bom korito lahko obrnila navznoter, ga bom poslikala. Itak moram pregledati, če je sploh še možno kaj rešiti ali pa so že vsi plodovi fuč. Čez okno ne morem preverjati, ker se preveša pa se ne bi rada še sama prekucnila iz drugega štuka.
Ko se bo zemlja toliko osušila, da bom korito lahko obrnila navznoter, ga bom poslikala. Itak moram pregledati, če je sploh še možno kaj rešiti ali pa so že vsi plodovi fuč. Čez okno ne morem preverjati, ker se preveša pa se ne bi rada še sama prekucnila iz drugega štuka.
Ja pa še to noč ga je lepo namočilo, da ne omenjam, da so plohe napovedane tudi za danes popoldne. Malo sicer pihlja, na prepišnih legah se bo verjetno še pravočasno osušil (nekje sem prebrala, da je kritično 12 ur in več moče na rastlini), v zatohlih mu pa, se bojim, ni pomoči.
Ampak v 2. štuku, tik ob steni, ob tem, da zadnje čase bolj ali manj kar naprej piha ... to mi res ne gre v račun.
Ampak v 2. štuku, tik ob steni, ob tem, da zadnje čase bolj ali manj kar naprej piha ... to mi res ne gre v račun.
muha je napisal/a: |
Ampak v 2. štuku, tik ob steni, ob tem, da zadnje čase bolj ali manj kar naprej piha ... to mi res ne gre v račun. |
Vsaj pri nas (in ti nisi prav daleč stran) je bilo nekaj neurij, ko je močno pihalo in neslo dež skoraj vodoravno. Tudi smer vetra se je hitro obračala. Mogoče se je pričelo že tedaj, le da ni bilo očitno/vidno.