Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sekulja - Rana temporaria

crtj-admin
Site Admin

Sekulja - Rana temporaria

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Danes sem na vrtu mislila, da sem brcnila rjav list, pa je odletel po gredi. Pogledam bolje - kakšen list neki, rjava žabica je bila!
Slikala je nisem, ker sem imela poleg sosedovo dveletnico, ki sem jo učila, da se na vrtu hodi po potkah, ne kjerkoli.
Tule https://www.notranjski-park.si/izobrazevalne-vsebine/zivalski-svet/dvozivke/prave-zabe/sekulja sem ugotovila, da je na obisk prišla sekulja. No, saj mokrotnih travnikov je naokoli dovolj, pravzaprav je tudi vrt bolj mokroten kot ne...
Torej imam na vrtu že dve živalski vrsti, ki se hranita tudi s polži. Glede na vlažnost vrta sem obeh zelo vesela._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A ne, kako takile obiskovalci popestrijo dan. Very Happy
Če bo prišla na moj vrt, bo sprejeta z veseljem.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ko sem danes porezala vse šavje od velikega grma plahtice, sem žal pregnala tudi dve žabi - sekulji. Videti je bilo, da sta mati in hči; ena velika čez 10 cm, druga pa okrog tri. Mi je bilo kar hudo, da ju motim. Ta velika se je na glas pritožila. Hitro sem zalila v bližini drugo "šavje", da bi si tam našli zatočišče. Upam, da ostaneta.
Slepca že nekaj časa ne vidim, ampak tudi ne šarim tam, kjer se je večkrat skrival._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Ko sem danes porezala vse šavje od velikega grma plahtice, sem žal pregnala tudi dve žabi - sekulji. Videti je bilo, da sta mati in hči; ena velika čez 10 cm, druga pa okrog tri.

kako si jima pa spol določila? Embarassed Wink dežnik
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

He-he, nekako sem predvidevala, da so (živalske) matere bolj povezane z mladiči, pa slovnični spol ...
Sicer pa - se pri sekulji samec in samica opazno ločita po videzu?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravzaprav ne vem, samice so malček večje od samcev, ampak, to ti ob eni ne pomaga, v času parjenja so samci drugačnih barv. Se pa obarvanost in vzorci na koži delno prilagajajo okolju, kjer žaba je.
Saj sem se pohecala. No, te žabe ne skrbijo za zarod in torej ni pričakovati z večjo verjetnostjo, da gre za mamo in hči, kot za druge možne kombinacije. Da o tem, da si morda sploh nista v ožji žlahti, sploh ne rečem nič.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

No, saj sem se z materjo in hčerjo pohecala tudi jaz Wink
Hočem le reči, da je bilo prav prisrčno srečanje in sem se jima pri sebi opravičila, da jima odvzemam njuno vlažno zaraščeno zavetje. Na vrtu je (namenoma) še nekaj večjih kamnov in v nepokošeni travi nekaj kolobarjev brezovega debla, na katere mečem plevel, da se posuši. Pod tem je vedno vlažno in sem tam že videla sekuljo (in slepca). Srčno upam, da tam tudi ostanejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori