Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Breskev, nektarina - Prunus persica
Metuljc tisto breskvo imam jaz, letos so se prvič obdržali plodovi. Prišparam koščice oz. prosila bom darovalko, če ima še kaj izraščenih sadik na parceli in ti prinesem na jesensko srečanje. Pocukaj me ko bo menjava. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Darso je napisal/a: |
Metuljc tisto breskvo imam jaz, letos so se prvič obdržali plodovi. Prišparam koščice oz. prosila bom darovalko, če ima še kaj izraščenih sadik na parceli in ti prinesem na jesensko srečanje. Pocukaj me ko bo menjava. lp D |
Darso, ali se lahko še jaz postavim v skupino "imel bi" omenjene vinogradniške b. kot metuljc? Vsaj kakšno koščico.
Sicer pa, če ti ni odveč. Ali lahko plodove poslikaš, morda tudi prerezano na pol, s kakšnim merilom poleg? In seveda opis iz katerega konca Slovenije je. Upam, da te ne gnjavim preveč.
Hvala, lp.
Dve vinogradniški breskvi rasteta tudi pri meni in trenutno še ne kažeta volje do zorenja. Ena naj bi bila z belim mesom, donator je, če se ne motim, nekje iz Zasavja, druga ima rdeče meso, donatorka iz primorskega konca. Tudi ta bo letos prvič toliko rodila, da bo kakšna verjetno dozorela.
Sta pa gotovo obe pravi "vinogradniški", ker ju je kljub mokri pomladi kodravost komaj malo oplazila, medtem ko so neškropljene žlahtne v moji okolici vse požgane. Če bo kaj, lahko prišparam koščice .
Sta pa gotovo obe pravi "vinogradniški", ker ju je kljub mokri pomladi kodravost komaj malo oplazila, medtem ko so neškropljene žlahtne v moji okolici vse požgane. Če bo kaj, lahko prišparam koščice .
muha je napisal/a: |
Dve vinogradniški breskvi rasteta tudi pri meni in trenutno še ne kažeta volje do zorenja. Ena naj bi bila z belim mesom, donator je, če se ne motim, nekje iz Zasavja, druga ima rdeče meso, donatorka iz primorskega konca. Tudi ta bo letos prvič toliko rodila, da bo kakšna verjetno dozorela. Sta pa gotovo obe pravi "vinogradniški", ker ju je kljub mokri pomladi kodravost komaj malo oplazila, medtem ko so neškropljene žlahtne v moji okolici vse požgane. Če bo kaj, lahko prišparam koščice . |
Muha najlepša hvala za vnaprej ponujeno voljo, torej kakšno koščico (predvsem ono z rdečim mesom, vendar le če Darso ne bo mogla). Sicer imam že eno na vrtu in mislim, da je z belim mesom. Sicer nisem ravno gotov, ker bo letos prvič konkretno rodila. Ko bo zrela poročam v besedi in sliki, enako pa bi prosil tudi tebe.
lp.
metuljc je napisal/a: |
CK, tele dvoje pa res niso videti vinogradniške, Veteran zpori zdaj in pri nas jih prodajajo na plantaži, so celo malo večje, vsaj nekatere, od prejšnjih sort. Okus je daleč od naših vinogradniških, tudi konzistenca mnesa je drugačna. |
Zgornja je "vinogradniška" torej sejanec vgojen iz peške.
Spodnja pa je kupljena cepljenka - sorta veteran._________________lp
Ali nam lahko kdo od sadjarjev razjasni, kaj je pravzaprav "vinogradniška breskev".
Je to avtomatsko sejanec iz koščice katerekoli breskve, je posebna stara sorta, ali pa divja-prvobitna breskev (kot divje češnje, recimo)? Tiste, ki jih jaz poznam kot vinogradniške, zorijo precej pozneje od žlahtnih, so bolj drobne, bolj neugledne na videz in čisto posebnega okusa.
Je to avtomatsko sejanec iz koščice katerekoli breskve, je posebna stara sorta, ali pa divja-prvobitna breskev (kot divje češnje, recimo)? Tiste, ki jih jaz poznam kot vinogradniške, zorijo precej pozneje od žlahtnih, so bolj drobne, bolj neugledne na videz in čisto posebnega okusa.
Jaz sem daleč od kakega sadjarskega strokovnjaka, povem le, kaj jaz smatram za pravo vinogradniško breskev. To je sejanec iz koščice tistih starih sort, raslih res v vinogradih, ki cepljenja nikoli niso videle in so dejansko odporne na breskovo kodravost. Naše breskve imajo belo meso, so na zunaj neugledne in imajo tisto prekrasno aromo s pridihom grenkosti in zorijo zelo pozno, običano so izjemno rodne in to vsako leto.
Torej sejanec iz cepljene breskve po moje ne more biti sorta vinogradniške breskve._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Torej sejanec iz cepljene breskve po moje ne more biti sorta vinogradniške breskve._________________Živeti na podeželju je najlepše!