Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarnica (ptica) - Phoenicurus ochruros

crtj-admin
Site Admin

Šmarnica (ptica) - Phoenicurus ochruros

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Včeraj popoldne sem po rahlem dežku počistila gredo, ki je prazna čakala, po pospravljeni čebuli. Še nisem prišla do konca grede, frrrr, prileti ena fletna drobna žverca s prekrasno rjasto oranžno barvo pod perutmi. Čisto nič se ni bal, po sveže prekopani gredi je iskal hrano, jaz sem pa počasi delala naprej.
Prišel je zelo blizu, kakšen meter in pol, pa sem ga fotografirala. Na žalost je šlo že pod noč in je bilo premalo svetlobe, da bi prišla do izraza tista oranžna, pa še nič ni hotel pozirati (beri: čisto nič ni bil pri miru). Mislim, da se vseeno dovolj vidi. Me zanima, če je to res pogorelček?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

glede na videno na netu, bi tudi jaz rekla, da je samička pogorelčka študiram
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Glede na to, da je razen repa siva, mislim, da je šmarnica - bližnja sorodnica pogorelčka.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Saj ni oranžen rep, ampak, ko pridvigne krilca, je spodaj - pod perutnicami - živo oranžna. Je pa res, da je slika slaba - mračilo se je že pa še ves čas je skakljala in tekala sem in tja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Prej bi rekel, da je to samička šmarnice kot pa pogorelčka. Najlaže je trditi, da je šmarnica, če neprestano počepuje. Okoli mojega vikenda so šmarnice stalne ptice, domačini jim pravijo tresorepka.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Rak, za tole pojasnilo. Naslednjič bom pozorna tudi na počepanje, ne le na njene lepe barve._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
irenakk

Samica šmarnice ali enoletni mladič v letu (Foto: Sarefo, Wikimedia Commons):

Samec in samica šmarnice (Henrik Grönvold, Wikimedia Commons):

Mladič šmarnice (Foto: Ken Billington, Wikimedia Commons):

Ptica je bolj ali manj siva, stranska repna peresa pa oranžno rjava. Ko skaklja sem in tja, rep malo razširi in se pobliska oranžna barva.

Tu je slika samičke šmarnice v letu tako, da se vidi spodnja stran kril: SLIKA

Tu pa sta samec in samica pogorelčka (Henrik Grönvold, Wikimedia Commons):
Nazadnje urejal/a irenakk 23 Avg 2013 12:27; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Irenakk, res prijazno od tebe, da me takole izobražuješ. Po kakšni knjigi se sicer tudi da videti dobre slike, ampak tale primerjava obeh je super. Naslednjič bom pogledala skozi tale, nova "očala", zdi se mi pa, da res bolj potegne na šmarnico._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
irenakk

Sem dobila potrditev ornitologa, da je to letošnji mladič šmarnice ali samica - po tej fotografiji se pač ne da reči kaj bolj konkretnega.

lpmami je napisal/a:
Irenakk, res prijazno od tebe, da me takole izobražuješ.

Se vidi, da sem učiteljica in da ne morem iz svoje kože Wink
Odgovori