Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelje - Brassica oleracea L.

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni je lepo naredil in se mi zdi zelo lep. Kakšene je v solati, sporočim, ko ga pripravim - nikakor ne pride na vrsto.

Glede bolhačov oziroma tistih zverinic, ki sesajo liste (jih ne jedo) pa moja letošnja izkušnja:

- spomladi sem posadila cca 10 rastlin brokolija. Vse rastline so dokaj hitro ušle v cvet in so bile v času, ko sem flancala kapusnice za zimo, polne teh živalic, ki so jim močno zdelale liste. Tako zdelan brokoli sem kar pustila na gredi, ker sem se bala, da se bodo živalice preselile na druge kapusnice, če ga porujem. In res so v veliki večine vse poletje ostale na brokoliju, pa čeprav je rastel zelo blizu - na sosednji gredi.
Jeseni, pa si je brokoli čudežno opomogel, iz zalistkov začel poganjati nova stebelca in nam že vso jesen streže z malimi cvetnimi glavicami. Seveda jih je kar nekaj ušlo v cvet. Tako so se do zadnjih toplih dni z medičino sladkale tudi čebele in druge žuželke._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Končno je prišlo "stričevo zelje" na vrsto za solato. Zelo sem zadovoljna z njim. Listi so mehki (tudi čisto zunanji), nežno zelene barve, kar daje solati več živahnosti kot tisti iz belega zelja. okus odličen.

Na vrtu imam še šest rastlin, ki se še odlično držijo - dobro prenašajo letošnje zimsko "knajpanje" - en da zmrznjene, drug dan pogrete,...

Verjetno bom probala pridelati seme. Razen, če Zuf, lahko zagotovi stalno preskrbo s semenom/flancami._________________naredimo svet lepši
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

na pomlad sem v I. lani in letos posejala in posadila različne vrste lisnatega ohrovta. vsaka rastlina je kaj kmalu bila napadena od bolhača. letos, pozno poleti (zadnji čas - če se ne motim sept.) sem kupila piantine rdečega zelja, različnih lisnatih ohrovtov in "piramidno" karfijolo. vse je čudovito raslo, začelo oblikovati glave itd. zanimivo bolhačev ni bilo, a zato je sredi nov. prišla toča za nekaj več kot 1uro v velikoti graha in razčesala liste. te sem potrgala in se je kaj hitro vse opomoglo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na zelju se pasejo neki škodljivci, ki jih nikoli ne vidim ne pri delu ne na zemlji pod rastlinami. Obžrejo liste, začnejo pri spodnjih in so sistematični - vsaj pol lista požrejo, preden se premaknejo na naslednjega.
Z nečim bi jih le rada omejila pri njihovem delu - kakšen nasvet?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Majda
Prispevkov: 42
Pridružen: Ne Nov 17, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Majda »

Probaj z biokilom, meni običajno pomaga
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jmavec4 je napisal/a:

Varaždinsko zelje:
Jaz mam prasanje kdaj se seje in kako potem naprej.?
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

20. marca sem posejal iz Anglije dobljeno seme Kalibos zelja, 18.4 sem ga izpod LED lučk dal v dvignjeno gredo in moram rečt, da je v gredi hitreje rastel kot dve rastlinici, ki sem jih za vsak slučaj pustil pod LED lučkami, 16h osvetljene na cca 19°C. Za zgodovino, te dni je bilo sicer nekaj toplih dni, precejkrat pa zjutraj tudi le par stopinj.
Vidim, da ga eni poznate, kako se obnese, koliko narazen ga sadite, v navodilih piše mislimda 45 x 45cm?
https://www.ebay.co.uk/itm/Vegetable-Cabbage-Kalibos-300-Seeds/401078008900?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Upam, da bo povezava na sliko na FB delovala, slikano danes

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=219313739026066&set=gm.1396899607116146&type=3&eid=ARBtrbg9HFNcNhHxiaf1fU3QJOeQrZNVPxmD8-5VpEWVsbkaLaApCX3PsRmaUpltOd219OqMFh8Nr5uN&ifg=1
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Imam dobrih 10 sadik, najbolj napredna je bila nekomu napotje Evil or Very Mad in je šla za kompost, drugo sem rešil. Od vseh je prav rešena najbolj razvita, ima kot kamen trdo štruco premera ~10cm. Še ena je nekje pri 8cm, drugo bolj slabo, ene nekaj je.
Kako veš kdaj je zadeva zrela in kateri listi so še dobri.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Nisem izvedenec za zelje, a če je glava trda, je zelje "zrelo". Koliko zunanjih listov zavržeš, je odvisno od tega kako zahteven si pri izgledu hrane. Mene kakšna pega, luknja, itd ne moti preveč in tako zavržem zelo malo (ali nič) listov. Tiste trde (zelene) porabim za kuhanje.._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hej, šele drugo leto počnem bolj zares zelenjavne zadeve, sicer v glavnem sadje, in zato ne vem:

v čem je štos tega, da se pri zelju hkrati sušijo nekateri listi in gnijejo glave, ki se počasi oblikujejo?

Čisto enostavno gledano mi to ne gre skupaj (sušenje ponavadi od premalo vode, gnitje od preveč - če bi bil to edini faktor).

Škodljivci, bolezni, mikroelementi?

Dogaja se predvsem pri koničastem belem zelju, rdečemu klasičnemu je precej vseeno.

Hvala!
Odgovori