Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Danes se mi je zgodilo, da so bili paradižniki petih sort popolnoma brez semen. Opazil sem šele, ko sem hotel odvzeti semena za naprej. Dašabinin izrek še enkrat potrjen, ali pa si moram omislit očala.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vsi prvi plodovi balkončkarjev so bili brez semen. Sedanji so normalni. Tako, da se mi ne zdi nič čudnega, če je podobno pri ostalih sortah. Najbrž jim vreme v času oplojevanja ni bilo naklonjeno?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zanimivo. Pri paradižnikih še nisem naletela na plodove brez semen. Sem pa lani izolirala 3 plodove čilija, ki so bi vsi brez semen.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje prve mini paprike, ki jih zdaj jemo, so tudi vse brez semen._________________naredimo svet lepši
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Danilo je napisal/a:
Danes se mi je zgodilo, da so bili paradižniki petih sort popolnoma brez semen. Opazil sem šele, ko sem hotel odvzeti semena za naprej. Dašabinin izrek še enkrat potrjen, ali pa si moram omislit očala.

Lep pozdrav

To ni nič novega.Za veliko zgodnjih sort je značilno da so prvi plodovi brez semen,prav tako balkončkarji ali mikro sorte.Semena se pri nekaterih pojavijo šele v drugi etaži ali celo v zadnji ,sploh tiste sorte,ki imajo kratko vegetacijo.

Sicer pa jih danes zaliva dež,prve plesni se že kažejo in to tam kjer sem najman pričakovala,na prepišni in sončni terasi Sad .
Nabrala sem jih za skledo ali dve,vse ostalo pa ne vem kdaj bo zrelo,če sploh bo Rolling Eyes ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Indigo Apple je kar priden - to sta dva primerka (levi 230g, desni 122g):

večji še od blizu, da se vidi zanimiva tekstura:

Okus mi je zanimiv - rahlo sladkast, ma ne vsiljiv (komot gre v solato oz. ne, fantastičen v solati, hehehh), čvrst, mesnat (v smislu, da ni spužvast al kako bi rekel), dozorel precej pred Indigo Rose sorto (ta je spodaj še ves zelen, poln pa je, to pa!)_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lepe žogice, ni kaj. Pri meni se trenutno frnikulamo s češnejvci. Pa še teh je zrelih zgolj za vzorec._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pred par dnevi sem z lučjo iskala nadih barve, praktično čez noč se je obarvala spodnja etaža pri polovici sadik, da sem jih danes nabrala dve gajbici. Surprised Ne morem verjamet. Surprised Oh, kako čudovita je solata iz domačih paradižnikov! Sploh prvih. Very Happy
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Kratek update, v rastlinjaku so že nekaj časa brez listov, na srečo je plesen bila le na njih, in sem jih moral potrgati skoraj vse.Je pa okus zato za odtenek slabši.Čakam še na eno sončno popoldne, da jih oberem. Delajo v redu razočaral me je le Ceylon, ki ima plodove velike le kot malo večji češnjevec. Zunanji se pa še kar držijo. Postavil sem jim tudi senčilno mrežo v pričakovanju hude vročine, sedaj je pa bolj zavesa proti dežju. Rolling Eyes

Dwarfi so trdoživi in zelo rodni. Levo Mahogany Dwarf desno Danko.

Na njivi se tudi počasi prebujajo pa še najbolj zdravi so kljub bližini krompirja. So na cca 700 metrih mogoče jim to pomaga. Poleg tega pa so tudi najbolj polnega okusa kljub morda ne najlepšemu izgledu in rahli razpokanosti, mi daje misliti, zakaj jih sploh imam v rastlinjaku, razen tega, da dozorijo nekaj tednov prej ni kakšnega hudega presežka.(je pa res letošnja sezona glede vremena tako zanič, da bo drugo leto sigurno boljše Cool )

San Marzano:

Japanese Black Trifele:

Budenovka okus je za prste obliznit še bolj sladek je kot tisti z vrta poleg Hezhou-ja meni najboljši in še dokaj zgoden je:

Sprite,edini ki ga jesta tudi nečaka pa tudi ostalim je od češnjevcev najboljši. Čvrst na ugriz, da kar poka in sladek kot bombon:
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni je v enem rastlinjaku plesen na listih - pozna, kot sem danes na hitro videla, ko smo po nekaj dneh prišli domov. Bolj natančno bom preverila jutri in očistila, kar se bo dalo. Letos ne pričakujem ne vem kaj od paradižnikov, ne vem, koliko časa se bodo sploh še držali.
Odgovori