Vsake toliko časa si izmislijo novo škropivo brez FFS in ga prodajajo, dokler se ne ugotovi, da je manj učinkovito od sodinega. Ampak sodino lahko seveda naredimo sami z minimalnim stroškom, zato ni več IN.
Nisem nič poguglala, nisem pa nikoli uporabljala ne enega, ne drugega. Zdaj sem našla nek članek iz Biobrazde. Za izboljšanje tal bi bil Zeolit najbrž uporaben. Piše tudi, da je Zeolit uporaben pri zatiranju rdečih polžev, saj jim odvzame vlago in jih izsuši. Glede paradižnikove plesni naj pa na FB testirajo. Če bodo čez dve leti še navdušeni, bom tudi jaz poskusila.
Se strinjam. Včeraj sem preventivno škropil s sodo v kombinaciji z blagim Neem tonikom. Mi je brat odstopil staro motorno škropilnico. Parkrat vruum, vruum z vseh strani in je poškropljeno. Niti ni potrebno hoditi med rastlinami. U ku je fajn.
Močan tok zraka razprši škropivo v zelo drobne kapljice. To pride prav tudi v rastlinjaku, kjer se normalno trudiš po vogalih in za rastlinami, tako pa tok seže tudi tja, potem pa še samo s pihanjem rastline malo osušiš.
Zeolit je zelo uporaben, sploh pri gojenju v loncih. Aseptičen, zadržuje vlago, ... in dolgo obdrži svoje lastnosti. Dobi se kot prah ali kot pesek. Pri nas v obeh oblikah v uporabi že par let.
Mravlja, kje ga pa kupuješ? Sem razmišljala, da bi ga tudi jaz naslednje leto dodala v lonce, pa mogoče še v rastlinjak. Ne bom pa z njim potresala paradižnikov proti plesni.
Proti plesni ga pri nas še nismo uporabljali, je pa zelo "zdrav" za uporabo v loncih, kot dodatek substratu: kot prah med substrat, kot pesek na dno - ali oboje. Glej zs.