Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, zadeve se premikajo. Jaz sem čajoto šele začel privezovati na horizontalni del opore, kjer bo imela prostor za rojevanje Laughing . Na cvetove še niti ne pomišljam._________________mfranc
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Pri nas čajote še nič ne cvetijo. Crying or Very sad
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Prosim za nasvet. Naj čajota pleza ob trti v senci ali jo lahko po žici speljem po soncu? Bo sonce prerhudo za cvetove? Hvala._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Sonceljuba plodovka. Moje lani (letos še bolj) so bile skoraj cel dan na soncu! Izjemoma proti jeseni je čajota lezla proti hiši, kjer pride sonce malo pozneja.

Moških cvetov pa je malo morje, nisem pričakoval, da je cvetnih vejic toliko. Niso pa takšni troti kot so čebelji Wink , čebele se dobesedno drenjajo na cvetovih; ob množici cvetov dobesedno zrak vibrira od množice čebel.

Nekdo je na račun naše čajote pridelal čajotin med Cool Wink ._________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

pajo je napisal/a:
Prosim za nasvet. Naj čajota pleza ob trti v senci ali jo lahko po žici speljem po soncu? Bo sonce prerhudo za cvetove? Hvala.

Če boš pogosto zalival je lahko na soncu, sicer se lahko zgodi, da rastlina ne uspe načrpati dovolj in listi v večji vročini začasno uvenejo. Jaz imam raje polsenco.

Ravno včeraj sem naredil poletno rez jablane, da bo čajota imela dovolj svetlobe. Sicer pa je prispela šele do vej in o kakšnih cvetovih še lep čas ne bo sledu. No, če bo taka jesen kot lani, potem bo vseeno nekaj plodov.
pajo

Zalivam redno vsak dam z 5l vode za vsako čajoto._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Ja, vode rabi veliko, v bistvu čajota rabi vsega veliko! Kar je razumljivo glede na to kakšna zajetna rastlina je. In koliko da od sebe.
Z naše lanske smo obrali krepko preko dvesto plodov. Same kapitalne, z izjemo zadnjega obiranja pred zimo. Takrat pa se je res videlo, da peša, predvidevam da največ zaradi prenizkih temperatur.
Tako na okroglo so bile pol manjše, pa tudi počasneje so se debelile. Vendar, okrog sedemdeset komadov je bila zadnja nabirka._________________mfranc
mfranc

Letos bo kar pozna, malo planirano, malo po nerodnosti. Verjetno bo kaj za obrati konec naslednjega meseca.

Če Cool ..... Rolling Eyes .

Vsaj do horizontale je prispela, na štart._________________mfranc
pajo

Pri meni se vedno začne dogajati šele v 9 mesecu nič prej._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Bratje v nesreči ..... Cool Razz_________________mfranc
Odgovori