Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Svetlokalilke

crtj-admin
Site Admin

Svetlokalilke

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbrž se je že vsakemu zgodilo, da mu semena niso kalila ali so kalila slabo. Eden od razlogov je lahko tudi ta, da smo semena prekrili s predebelo plastjo prsti oz. smo ga sploh pokrili. Številne rastline so namreč svetlokalilke, kalijo dobro le, če do njih seže svetloba.
O tem piše na Facebook strani VRTIČKARIJE in samo povzemam njen zapis:

Svetlokalilke
Nekatere rastline so obdržale staro lastnost, da seme kali samo na svetlem. V naravi semena nihče ne pokriva z zemljo, tega se je domislil človek, da se seme pred vznikom ne izsuši preveč.
setev svetlokalilk pomeni, da seme pri setvi samo potisnemo v zemljo, z njo pa ga potem ne prekrijemo, da ostane na svetlobi. Da se ne bodo kaleče rastlinice izsušile, setev nato zavijemo v folijo za živila, lahko tudi v PVC-vrečice, in do vznika pustimo zavito in na svetlem. Takoj po vzniku pa seveda folijo odstranimo in skrbimo za sadike naprej tako kakor za vse ostale.

Med vrtninami so svetlo kalilke
motovilec,
peteršilj,
korenček in
zelena ter
sladki komarček.

Med cvetlicami enoletnicami kalijo veliko bolje na sveltem
portulak (tolščak),
ageratum,
mehiški pehtran (zelišče),
ognjič,
petelinov greben,
vodenke,
lobelija,
balzaminke,
kleome,
okrasni tobak,

med dvoletnicami so svetlokalilke
Velika zvončnica (Campanula medium),
spominčice (Myosotis sp.),
naprstec (Digitalis purpurea),

trajnice na splošno bolje kalijo na svetlem, zelo smiselno pa je sejati tako, da bo seme ostalo na svetem
navadno marjetico (Bellis perennis),
koprenko,
šlajer (Gypsophila sp.),
Helenium sp.,

Največ pa je svelokalilk med zelišči:
pelin,
meta,
mačja meta,
perila,
kamilica in
rimska kamilica,
bazilika,
majaron,
šetraj in
timijan.

8Miša Pušenjak, Vrtičkarije, 4. 2. 2019 (VIR
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Metuljc, tole je koristno vedeti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hvala!
To marsikaj pojasni...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Kako za predvzgojo sejete por? Ga pokrijete s prstjo ali pustite na svetlobi? Da sem pozna, vem Very Happy .
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Jaz sem ga par mm pokrila z zemljo in je lepo vzklil.

Ana
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Ana.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz si večkrat pomagam z Vrtom obilja. Tam je rečeno, da korenček pokrijemo s kartonom ali desko, ker v temi hitreje kali Rolling Eyes . Jaz sem to naredila in mi je vzklil v rekordnih šestih dneh. Ti podatki o svetlo in nesvetlo kalečih semenih se na netu precej razlikujejo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori