Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Potresi glavico in spodaj nastavi dlan. Če ne bo nič padlo vanjo, se še ne mudi. Par let že nisem spravljala semena, a nimam v spominu, da bi se prerade otresale pa sem jih pobirala, ko so že izgledale suhe kot poper. Sem jih morala kar sama potem s kleščami peštati, da sem dobila seme ven. Z rokamii ne gre, glavice preveč bodejo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala ti, muha! Torej sem se lotil prezgodaj... Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes sem poskusila otresti seme iz najbolj zrelih glavic. Ob vztrajnem otepanju je izpadlo prvih par zrnc. Rastlino bom kar porezala. Zrelim glavicam bom pustila čimveč stebla, če morda dobijo še kaj hrane iz njega. Iz teh bom kasneje, ko bodo suhe kot poper, pobrala seme. Napol zrele pa posušila za okras. Samo najprej moram poiskati še debele usnjene delovne rokavice .... Rolling Eyes .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ko se vozim z vrta pri Golniku, opažam ob tik cesti posušene take glavice, ki bi lahko bile ščetica. Se bom opremila z debelimi rokavicami, škarjami in vedrom pa pogledam, če je to to. Pa mogoče posušim za okras._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Ja, ... so rezultat "sejanja" "neke" gradbene družbe. Tudi moje izvirajo iz te "semenarne" Laughing .
mravlja

Pa sem jih le dočakal ...

in seme se pretirano ne brani zapuščanja glavic.

Verjetno pa starejše, ko se posuše, niso več tako "dostopne" in rabijo tršo roko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Uh, saj lahko sem pa jaz prešala že prazne glavice. Embarassed Semena nisem izločala, naprej sem ga delila "v kompletu".
mravlja

... in meni ga je zagodel mak. No - brez semena nisem ostal, za eni dve potički semena je pa šlo ... v veter Laughing .

Sem pa zato ščetico pogosteje opazoval. Wink
mravlja

Ste že kaj kopali, nabirali korenino ščetice? Se mi zdi, da bo prav lahko kmalu čas "ta pravi".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Še vedno raste "kot radič". Čakam do napovedi prve močnejše zmrzali. Do takrat naj pa kar še nabira koristne sestavine.
Odgovori