Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnikova mezga

Novinka
Prispevkov: 764
Pridružen: So Mar 01, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz pa naredim neko "gotovo" varianto mezge - čebula, česen, majaron, origano, bazilika ter, seveda, paradižnik. Najprej sem pustil vreti samo čebulo in paradižnik, da se je le-ta razpustil, dodal česen, potem sem s paličnim mešalnikom dobljeno maso še dodatno zmlel, ponovno zavrel in dodal vse preostale začimbe. Na cca 2,5 kg paradižnikov, kolikor sem jih dal notri, sem dodal eno čajno žličko sladkorja, sol in poper po okusu. Zadeva je bila za moje oko primerno gosta - ven sem dobil 7 kozarčkov po 3 dl.

V še večje zadovoljstvo mi je pa to, da se lahko pohvalim, da je mezga razen zelišč (in popra, sladkorja ter soli) rezultat domačih sestavin - paradajz in česen sta moja, čebula pa od lokalnega kmeta, jeeee Smile

Časovno mi taka količina povsem zadošča - pohvale vsem tistim, ki kuhate z desetkratnikom moje količine; jaz bi pomoje obupal pri vseh kozarčkih, čiščenju & pripravi itd._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hej, jaz sem nov tukaj...

... Mislim, nov sem pri predelavi paradajza, ker je letos prvič tak pridelek.

Vendar sovpada s hudim pomanjkanjem časa, ker je 1.9. pomemben rok za velik projekt.

Zato me zanima, ali lahko naredim kar takole:

- operem in izrežem trdi del
- razpolovim
- potegnem čez ribežn
- pokuham dobljeno maso (ali pa celo ne)
- zamrznem

?

(Torej takole: https://www.littlethings.com/tomato-sauce-cheese-grater/ )

Hvala!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uh, tole z ribežnom bom pa še danes preizkusila, ko bom delala omako za polnjene paprike. Nobel!

Kar zadeva tvoje razmišljanje po moje lahko zamrzneš tako prekuhano, kot surovo mezgo. Ne vem pa, kako je s trajnostjo, saj tudi za zamrznjene zadeve obstajajo neki priporočeni roki. Najbrž prekuhana le traja nekaj dlje in pa volumen se zmanjša, ker kar nekaj tekočine med kuhanjem izhlapi. Za prekuhano mezgo se lahko porabijo tudi plodovi, ki smo jih obrezali. Za surovo se jih ne bi upala uporabiti, ker ne morem vedeti, kako daleč v tkivo segajo zametki obolenj, ki bi morebiti lahko škodili pri hrambi. Nekateri zamrzujejo celo cele paradižnike, morajo biti pa zares popolnoma zdravi in brez poškodb.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Lani je bilo sproti nekaj viška zelo dobrih malokalibrskih (Black cherry) in sem jih zamrznil cele. Take fletne frnikole so potem, tudi zvok je enak Smile In so lepo držali celo leto v skrinji. Skrinja je vendarle ZELO hladna, vsi procesi se ustavijo.

Ima pa smisel to, kar praviš glede nekoliko manjšega volumna.

Ta pristop z ribežnom se mi celo sanja, da sem nekoč davno že počel... Tako da danes to vsekakor preizkusim.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kuhanje vzame kar precej časa. Pred leti, ko smo še imeli zmrzovalno skrinjo in omaro, sem večje paradižnike narezala in zamrznila, sploh na koncu sezone, ko sem se že naveličala kuhanja omak. Zelo enostavno in hitro sem potem iz njih pozimi sproti skuhala paradižnikovo omako, recimo za čufte.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK, to se zdaj kuha.

Semena naj potem ven precedim ali ni bistveno?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.

Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. Wink
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK. Jaz sem bil zadovoljen z ribežnom, bom pa poskusil tudi palično varianto. Semena sem pustil, pokuhal sem na polovico in dal v kozarčke, ki so bili prej v pečici.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne kompliciram. Očiščene in narezane paradižnike skuham, (če želim del soka/mezge brez semen, malo zmiksam s paličnim, precedim del skozi žičnato cedilo), ostalo zmiksam do konca. Lupine in semena pustim, s tem se tudi lep del koristnih snovi ohrani.
Pokuham, solim, nalijem v stekleničke/kozarčke, pokrijem v vodi s kisom prekuhanimi pokrovčki.
Še dosti bolje se mi pa za marsikaj obnesejo paradižnikovi koščki.
Odgovori