Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes sem našla eno veliko, ki jo bom lahko kmalu utrgala in nekaj manjših. Najbrž je še kje kakšna, a so poganjki precej gosto prepleteni, pa bi bilo treba bolj natančno pogledati.

mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Lepooo! Še kdo že obira?

Jao, lani, 30. julija sem objavil tole sliko

Letos rok obiranja prestavljam s septembra na oktober ..... prekleto_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prvo ne povsem donošeno, sem že utrgala. Zadaj jih je še par zaznavne velikosti. Čebel ali nečesa, kar je podobno čebelam, se kar tre na njih. Velikosti so čebelje, barve pa bolj vlečejo na ose. Confused
Imam eno belo in eno zeleno, katere "mama" je bila velikanka - dobila od Vrtin2. Zaenkrat zelene kažejo več volje do naraščaja.

mfranc, nič se ne sekiraj, ti letos vsaj jezikov ne bodo kazale. Wink
mfranc

Muha ... bhuahahaha_________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Obira??? Heh, se hecaš? Pri meni se šele pričenjajo odpirat prvi cvetovi (natančneje: včeraj prvi ženski cvet). Do obiranja bo še dolga.... Rolling Eyes
Lahko samo upamo, da bo dovolj topla jesen, da bo kaj konkretnega za pobrat. No, če bo rastlina vklopila "turbo", zna biti kaj. Bom pa v začetku septembra dva tedna odsoten in bo brez zallivanja in uravnavanja rasti poganjkov. Torej kakor bo buh nardil.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel, mogoče se pa kakšna čajota že kje skriva v goščavi. Tudi jaz sem ta veliko opazila šele predvčerajšnjim. Sicer je pa zdaj še prezgodaj, ker je polno druge zelenjave. Za sladiščenje je pa bolje, da so bolj kasne.
Bicikel

Nič se ne skriva, ker še ni nobene goščave, imam vse v vidu. Ja za skladiščenje pa je res bolje, da so pozne. Lanske zadnje obrane sploh odgnale niso oz. zelo pozno. To je (poleg moje neumnosti) tudi eden od razlogov za letošnjo zamudo. No, bo že...
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

No, pri nas se je tudi začelo 👍.
Picimici plodovi so že po eni rastlini (bodeča, itak).
Gladke ni še nobene. 😒
mfranc

Bicikel, da te potolažim, zadnji zaprmej nisi Cool Laughing .

Pri meni niti enega cveta še ni ..... Embarassed Rolling Eyes_________________mfranc
Bicikel

Ja tile cvetki se počasi razvijajo. Prve zametke sem opazil v začetku avgusta, pa se šele sedaj odpirajo prvi. Saj, ko bodo zagnali, bo moških mnogo, ženskih pa seveda precej manj.

Sicer, če pomislim na lokacijo, ki sem jo imel pred leti v jutranji senci bora, se v smeri plodov pred septembrom ni nič zgodilo. Skoraj vse veje sem potem speljal na brajdo, kjer pa je bilo potem vse pregosto. Nova lokacija je ob jablani na katero potem spustim poganjke. Listi jablane počasi odpadajo in dajejo prostor za čajoto. Pa še poletno rez naredim, da imajo več prostora. Precej se ukvarjam z usmerjanjem poganjkov, da bolj enakomerno pokrivajo krošnjo in ne uidejo nad (sicer presahli) potok, ker jih je tam potem težko pobrati.
Ko pridem z dopusta, pa računam na lep pogled Wink
Odgovori