Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Torej gre za silicijeve spojine in ne za kremen. Naš paradižnik je vedno zdrav, nobenih problemov nimamo nikoli s fitoftoro in to brez nebeških sil. Več ko 15 let se sadi na isto mesto, ker se zemlja pravilno pripravi, ni uporabe FFS-jev.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole se pa super čita. Ali lahko poveš, kako pravilno pripraviš zemljo in katero sorto paradižnika sadite pri vaši hiši. In tudi, kakšno je mesto kamor ga sadite._________________naredimo svet lepši
Tonček

Nisem pisateljsko razpoložen, zato na kratko:
1. Ima streho, spodaj 30 cm stene iz plastične folije
2. Po končani vegetaciji se populi 3-metrske rastline in poseje raulo za preko zime.
3. Dovolj Ca, Mg in ostalih mikro- in makroelementov- Dozira se večkrat v zelo nizkih koncentracijah z vodotopnimi gnojili.
4. Nikoli se ne uporablja raznih sodinih in drugih brozg.
Sorte so pa katerekoli, večinoma domače seme po kislinski ekstrakciji, da je brez virusov.
Bolje, da se vpraša še druge eksperte na Gartlcu.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ok, ker sem bolj bukove sorte, kar se vrtnarstva tiče, morda par neum(est)nih vprašanj:

1. Raula je ? (<--- predvidevam, da nekaj izmed rastlinja za zeleno gnojenje?)

2. Kalcij, magnezij itd... A to je mišljeno zato, ker ni kolobarjenja? To sprašujem, ker povsod poudarjajo kolobarjenje ravno zaradi tega, ker različne sorte rastlin različne elemente črpajo iz zemlje - se pravi, vi "pomagate" zemlji k ponovni vzpostavitvi ravnovesja, da potem ni nujno mešanje posevkov na določenem delu zemlje?

3. Kakšen postopek pa je kislinska ekstrakcija domačega semena? Jaz se poslužujem klasične fermentacije, potem pa na sušenje na zraku._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bistvo zdravih paradižnikov je streha in primerna lega brez poznopoletne in jesenske megle. Malce prepišna lega je dodaten bonus. V takih pogojih se ni treba še kaj posebej truditi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tonček, hvala za odgovor. Tudi mene zanima, kaj je raula, lepo prosim._________________naredimo svet lepši
Tonček

@Žlehtnoba:
1. Raula je kultivar oljne redkve, za zeleno gnojenje, v našem primeru deluje kot neke vrste kolobar.
2. V vsakem primeru so plodovke veliki porabniki teh elementov, ki se prepočasi sproščajo z mineralizacijo organskih ostankov in jih je pri rodnejših sortah priporočljivo dodajat kljub uporabi gnoja. Večkrat v zelo nizkih koncentracijah, nikakor pa ne na list.
3. Tudi ti, kot večina nas prakticiraš to, kar sem kunštno označil za kislinsko ekstrakcijo. Predpisana je bila tudi s Pravilnikom o začasnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja pepino mosaic virusa.
Sicer pa je tule kup strokovnjakov, ki bi znali boljše pojasniti, zato bom končal z nasveti in pojasnili.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Super, hvala! palec gor_________________go with your instinct to live as you want
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Zadnja slika je lanjska, sorta je sladka, je pa žal ne poznam Confused

Se strinjam z zgoraj napisanim. Streha se je v 4 od zadnjih 5 let pokazala kot must. Letos pa bi šlo tudi brez nje, kar je očitno že izjema (20% uspešnost preživetja)_________________NM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

matejos v temi o Heinz-u 1370:

matejos je napisal/a:
nor pridelek Heinza. Letos, ko je sonca dovolj, je le pokazal, zakaj je to profesionalna sorta. Plodovi so na videz kot umetni, zdravi, sijoči, simetrični in nepoškodovani. Omaka za testenine s popečeno zelenjavo in Heinzem je končno tisto pravo, kar sem iskal leta. Naslednje leto gre na vrt 5 cepljenih sort pa 30 Heinzev.

Mene pa zanima, kakšne sorte paradižnika so gojili naši starši? Vsak paradižnik, ki ga srečam, nehote primerjam s paradižnikom "moje mladosti". In ga že leta iščem... ?
Odgovori