Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Letos sem dobil kar nekaj novih spoznanj, zanimive zaključke glede cepljenja, rezi in propadanja starejših asimin. Si bom v kratkem vzel čas in malo več napisal....
V letošnjem letu sem zaradi določenih težav izpolnil le del načrtov, nekaj nujnih opravil nisem uspel izpeljati, tako da je zaradi tega nastalo tudi nekaj škode v nasadu (propad določenih sadik). Časa za objavljanje zanimivosti in novih spoznanj sploh nisem našel. Upam pa, da bom sedaj nadoknadil vsak del izpuščenega.
Spomladansko cepljenje: opazil sem precejšno razliko med cepljenje sadik v loncih in na drevesa na stalnem mestu. Uspeh v loncih dobrih 50%, na prostem nekje 80%. Je pa kar nekaj razlik, bom napisal, če bo koga zanimalo in ko bo spet aktualno.
Mirovanje asimin maja: letos smo imeli zelo hladen maj. -3 stopinje C 7. maja, potem zelo hladno obdobje. Zanimivo oziroma kar malo zastrašujoče je bilo opazovati popolno mirovanje sadik po cvetenju (oprašeno cvetje, drevesa brez listov). Pričakoval sem zamik zorenja za čas mirovanja, vendar temu morda ne bo tako.
par vprašanj Andrej, na tvoji strani sem prebral, da priporočaš obrezat korenine tudi glavno, če se zvijejo in obrnejo navzgor?
a ni bila kmečka znanost, da če poškoduješ glavno korenino, da je direktno adijo drevo?
Zanima me tudi, na koliko stare rastline iz semen cepiš? nekje 2 leti predvidevam? nekje deblo širina svinčnika?
zdaj mi je pognalo lepo število asimin iz semen, pa moram delati malo plan. je mogoče cepiče kakšnih sort dobiti tudi pri tebi (v naslednjem letu recimo) in morda kakšen kratek prikaz?
Asimina ima specifično rast korenin, močno glavno ali več glavnih korenin, ki rastejo v globino. Na koncu teh korenin so drobne koreninice, ki absorbirajo hranila. Če se večjemu drevesu poškoduje ali odreže te glavne korenine, se posuši ali dolgo časa vegetira, praktično ne raste.
Če bi sejali semena asimin na prosto, bi rastline razvile zelo globok koreninski sistem, ki bi ga zelo težko izkopali. Zato jih gojimo v loncih, ki pa imajo številne slabosti. Tudi 50cm visoki lonci so prenizki za nemoten razvoj glavne korenine asimin (do dna pridejo verjetno že prvo leto, najpozneje pa drugo). Po mojih izkušnjah je bolj primerna druga strategija: čimprej je potrebno ustaviti glavno korenino (jo odrezati ali pustiti, da se posuši - air prunning). Rastlina bo začela odganjati stranske korenine, ki rastejo počasneje v globino, saj jih je več. Z vsakoletnim presajanjem je potrebno poskrbeti za povečevanje globina prsti pod rastlino, tako da korenine ves čas rastejo. Če pride do zavijanja, korenine pri prvem zavoju porežemo. Na ta način upam, da ne bo propadanja večletnih sadik, ki pretekla leta odlično rastejo in rodijo, potem pa nenadoma propadejo.
Cepi se podlage premera vsaj 3mm. Bolje cepiti leto prej kot pozneje (zaradi korenin in možnosti popravljanja neuspelih cepljen). Za cepiče in prikaz se moramo pa slišat, ko bo to aktualno.