Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koklja in piščančki

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kako je lepo gladat take sličice. Mama izgleda odlično, zato sprašujem zakaj si jo mislil pokončati?_________________naredimo svet lepši
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Za kokoš nesnico je že kar stara. Ampak sedaj si je zaslužila, da jo konča starost, ko jo bo. Z njo vred so tri kokoši iz njene generacije in dve lanski. Zadnje čase presneto redko najdem več kot dve jajci.
Jajca, ki jih je valila, sem dobil pri kolegu, ki ima več kokoši in petelina. Do konca maja sem letos še imel petelina, vendar je pet kokoši premalo in so bile vse poškodovane po hrbtu. Pa še napadalen je bil.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ali nesnice tudi valijo? Sestra ima 5 kokoši od lani in nobena ni valila. Imajo prost izhod na ograjeni del travnika. So nesnice gensko spremenjene? Pozimi so nosile, ko domače nikoli niso, ko je nastopila zima.
Rada bi prišla do piščancev, ampak nesnice očitno nimajo tega nagona._________________Lp, Živa
Pepe

Sodobne nesnice so verjetno selekcionirane, tako da jih presneto malo vali. Moja je koklja je kot mlada kupljena na farmi. Bilo jih je 6, tri sem imel jaz, tri so pri mami. Vse so še žive, vali samo ta (že drugič).
Tudi nekdaj, ko so bile samo še domače kokoši, niso kar vse postale koklje. Od česa je bilo to odvisno, meni vsekakor ni jasno. Par receptov je postov nazaj napisala Muha, jaz sem jih spomladi testiral, uspeha takrat ni bilo.

Da odgovor ne bo brez slikovnega gradiva Smile. Koklja je stroga mama, pojma permisivna vzgoja ne pozna. Ob 18.00 morajo iti piščeta že spat, čeprav še niso zaspani.

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, saj smo včasih rekli, da "gre s kurami spat"_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pepe

Domača aviacija raste, za fotko pa nočejo več pozirati.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Pri nas je kakšna tri leta nazaj valila štajerka.
Piščančki so se izvalili a kmalu so začeli zbolevati in počasi jih je bilo čedalje manj.
Držimo se starega kmečkega načina reje, tako, da so kokoši izpuščene. (travnik, hlev, gnoj, listje pod drevesi, včasih kakšna greda sveže posejane zelenjave...)
Opažamo pa, da včasih kakšna kokoš prične kokljati a jo petelin in druge kokoši preganjajo. Za kakšen pojav tu gre, mi ni povsem jasno.
Pepe

Naše so večino dneva v manjši ograji, popoldne pa imajo prosti potep. Plenilci so problem, s kanjo se je letos koklja že uspešno borila in obvarovala vse. Piščančkov je 8, zaenkrat so še vsi. Kupil sem 5 kg krmil za enodnevne piščance, ki jih še doslej niso pojedli. Koklja jih ne mara, potem pa tudi piščanci tega ne jedo. Razen tega dobijo kak star namočen kruh, namočeno pšenico, ostalo pa si sami poiščejo.
Elstar, mogoče je za pogin pri tebi krivo, da sta bila petelin in kokoš preveč v sorodu? Ugibam, ne vem, če se to pokaže pri kurah. Ali pa kaka snov v okolju, ki jim je škodila. Čeprav koklja kar pazi, kaj naraščaj je.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mi smo male piščančke krmili s pšenom. Neoluščenega prosa nekako niso jedli, ne vem zakaj, pšeno jim je pa teknilo od prvega dne. Ne spomnim se več, kako dolgo smo jih krmili z njim. Kakih 14 dni morda?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole je tema, ki jo vedno pogledam, če kaj objavite, ker me vaše male družinice zelo osrečijo vsakič, ko jih pokažete._________________naredimo svet lepši
Odgovori