Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sušeni paradižniki na soncu
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sušeni paradižniki na soncu
(Prenos iz arhiva)
Sušeni paradižniki na soncu
2 kg malih paradižnikov
oljčno olje
bazilika, origano, sol, sladkor, 1 glavica česna
Paradižnik dobro operemo in posušimo. Nato ga posujemo z baziliko, origanom, strtim česnom, posolimo in posladkamo z 1 malo žličko sladkorja. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.
Paradižnike razporedimo na pladenj in pokrijemo s čim bolj prozorno gazo.
Sušimo 4 dni na vročem soncu, če je ponoči hladno pladenj odnesemo v hišo.
Po 4 dneh preložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.
Hranimo na hladnem.
2 kg malih paradižnikov
oljčno olje
bazilika, origano, sol, sladkor, 1 glavica česna
Paradižnik dobro operemo in posušimo. Nato ga posujemo z baziliko, origanom, strtim česnom, posolimo in posladkamo z 1 malo žličko sladkorja. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.
Paradižnike razporedimo na pladenj in pokrijemo s čim bolj prozorno gazo.
Sušimo 4 dni na vročem soncu, če je ponoči hladno pladenj odnesemo v hišo.
Po 4 dneh preložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.
Hranimo na hladnem.
Lahko poskusiš tudi s kakšnim malo večjim paradižnikom, ampak ga je dobro narezati na rezine, da se dovolj hitro posuši. Preverjeno. Jaz ga sušim kar v sušilniku za sadje, ker na soncu nimam nikjer takega prostora, da se ne bi mačke sprehajale čez.
Nisem pa še sušila skupaj s česnom, bom definitivno poskusila.
Nisem pa še sušila skupaj s česnom, bom definitivno poskusila.
Pri nas tudi sušimo paradižnik. Že tretje leto.
Najbolje se mi je obnesel Tomaccio. Plodove narežem na polovičke, jih posolim in lepo nastavim na lese. Obračam jih tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Se lepše suši in lesa ni vsa "paradižnikova". Nič ne pokrivam.
Čas sušenja je odvisen od temperatur in morebitnega vetra ali vsaj minimalne sapice. Dva in pol do tri dni na soncu, v prihajajočih dneh z nižjo temperaturo zagotovo več, ponoči pa na suho izpod rose. Jaz ga sušim kar v praznem rastlinjaku, prostor je, klima je suha, funkcionira super. Pozoren sem, da so ravno prav suhi, ne preveč, ne premalo. Idealni so še malce mehki, nikakor ne trdi kot podplat. V sušilniku radi karamelizirajo, če sušimo na previsoki temperaturi.
V kuhinji olje segrejem in dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, timijan, bazilika, česen). Ko začimbe zacvrčijo takoj začnem dodajati suh in hladen paradižnik s čimer mešanico ohladim. Gledam, da se začimbe v olju ne pregrevajo preveč. Vse skupaj nato segrejem na 80°C in nato preložim in zalijem v kozarce.
Oblizujemo prste in vlažnih oči odnesemo v shrambo do tistih dni. Degustacijskih dni. Do njih preteče nekaj Lahinje (potok v bližini), okusi pa med tem dozorijo.
Rok trajanja tudi do dveh let, sicer jih v shrambi zmanjka občutno hitreje.
Vedno znova in znova upam na dolgo življenje. Za nekatere stvari je enostavno škoda prehitrega zaključka.
lp.
še slike
Najbolje se mi je obnesel Tomaccio. Plodove narežem na polovičke, jih posolim in lepo nastavim na lese. Obračam jih tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Se lepše suši in lesa ni vsa "paradižnikova". Nič ne pokrivam.
Čas sušenja je odvisen od temperatur in morebitnega vetra ali vsaj minimalne sapice. Dva in pol do tri dni na soncu, v prihajajočih dneh z nižjo temperaturo zagotovo več, ponoči pa na suho izpod rose. Jaz ga sušim kar v praznem rastlinjaku, prostor je, klima je suha, funkcionira super. Pozoren sem, da so ravno prav suhi, ne preveč, ne premalo. Idealni so še malce mehki, nikakor ne trdi kot podplat. V sušilniku radi karamelizirajo, če sušimo na previsoki temperaturi.
V kuhinji olje segrejem in dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, timijan, bazilika, česen). Ko začimbe zacvrčijo takoj začnem dodajati suh in hladen paradižnik s čimer mešanico ohladim. Gledam, da se začimbe v olju ne pregrevajo preveč. Vse skupaj nato segrejem na 80°C in nato preložim in zalijem v kozarce.
Oblizujemo prste in vlažnih oči odnesemo v shrambo do tistih dni. Degustacijskih dni. Do njih preteče nekaj Lahinje (potok v bližini), okusi pa med tem dozorijo.
Rok trajanja tudi do dveh let, sicer jih v shrambi zmanjka občutno hitreje.
Vedno znova in znova upam na dolgo življenje. Za nekatere stvari je enostavno škoda prehitrega zaključka.
lp.
še slike
Se oproščam zaradi poznega odgovora.
@metuljc, degustacija ha? Vem, vem, tudi mene pre-mnogokrat firbec daje.
Kot kaže bom po sili razmer, nerad, z odporom, godrnjajoč potisnjen čez rob in tako le prišel na jesensko srečanje. Krivec za to je Darso, pravzaprav morebitne koščice vinogradniške breskve z njo.
Skratka, takrat lahko prinesem kaj s seboj. Vendar je pred vsem skupaj še ČE.
Muhe, ose. Ne, jih ni bilo, sem si pa pripravil še prazne lese, da jih poveznem čez. Razlog je verjetno v tem, da je rastlinjak povsem prazen in tako ne vabi različnega mrčesa. Kot sem že nekje omenjal, v bližini raste mačica, (Salix caprea) trenutno polna uši in zato polna rojev os in seršenov. V tolikšnih množicah jih dejansko še nisem videl. Pod grmi os kar mrgoli in je verjetno v tem razlog, da paradižnika niti niso opazile.
@greeny, segrejem kar vse olje, začimbe vse suhe, razen česna. Sem imel že težave zaradi svežih zeli, tudi zaradi premalo suhih paradižnikov in ni bilo trajno. Zato previdnost. Nekako nisem pristaš hranjenja "vloženih" stvari v hladilniku in z kratkim rokom uporabnosti. Verjamem, da z gretjem izgubljam na vrednosti živila (olivnega olja), vendar je to dejstvo prisotno v vsej prehranjevalski navadi današnjega časa (termična, kemična ... obdelava). Ta problem skušam reševati na drugih ravneh vendar o tem ne bom, ker to ni bistvo tega vprašanja.
Suh paradižnik v olivnem olju obravnavam kot priboljšek.
Način dodajanja zelišč kot ga omenja tjesih mi je tudi zanimiv. (da posuješ po še svežem paradižniku) Bom poizkusil. Sem ljubitelj izrazitih okusov različnih zelišč, se je pa potrebno na to tudi privaditi.
lp.
@metuljc, degustacija ha? Vem, vem, tudi mene pre-mnogokrat firbec daje.
Kot kaže bom po sili razmer, nerad, z odporom, godrnjajoč potisnjen čez rob in tako le prišel na jesensko srečanje. Krivec za to je Darso, pravzaprav morebitne koščice vinogradniške breskve z njo.
Skratka, takrat lahko prinesem kaj s seboj. Vendar je pred vsem skupaj še ČE.
Muhe, ose. Ne, jih ni bilo, sem si pa pripravil še prazne lese, da jih poveznem čez. Razlog je verjetno v tem, da je rastlinjak povsem prazen in tako ne vabi različnega mrčesa. Kot sem že nekje omenjal, v bližini raste mačica, (Salix caprea) trenutno polna uši in zato polna rojev os in seršenov. V tolikšnih množicah jih dejansko še nisem videl. Pod grmi os kar mrgoli in je verjetno v tem razlog, da paradižnika niti niso opazile.
@greeny, segrejem kar vse olje, začimbe vse suhe, razen česna. Sem imel že težave zaradi svežih zeli, tudi zaradi premalo suhih paradižnikov in ni bilo trajno. Zato previdnost. Nekako nisem pristaš hranjenja "vloženih" stvari v hladilniku in z kratkim rokom uporabnosti. Verjamem, da z gretjem izgubljam na vrednosti živila (olivnega olja), vendar je to dejstvo prisotno v vsej prehranjevalski navadi današnjega časa (termična, kemična ... obdelava). Ta problem skušam reševati na drugih ravneh vendar o tem ne bom, ker to ni bistvo tega vprašanja.
Suh paradižnik v olivnem olju obravnavam kot priboljšek.
Način dodajanja zelišč kot ga omenja tjesih mi je tudi zanimiv. (da posuješ po še svežem paradižniku) Bom poizkusil. Sem ljubitelj izrazitih okusov različnih zelišč, se je pa potrebno na to tudi privaditi.
lp.