Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika Lunchbox Red

crtj-admin
Site Admin

Paprika Lunchbox Red

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sladka paprika Lunchbox Red, zelo sladka paprika, bolj sladke še nisem gojil, že ime nakazuje, da je primerna za prigrizek, za solate in seveda ostalo porabo.

Plodovi so dolgi 5 do 7 cm, do 3 cm debeli, živo rdeče barve, precej debelega mesa in zelo sladki. Hrustljavi, vendar rahli, ne trdi ali žilavi.

Zelo rodna je, grmi so visoki od 60 do 90 cm, se jo da brez problemov gojiti tudi v loncih. Kar zgodnja, pri meni, kjer vse zamuja, je edina, ki jo obiram že kakšna dva tedna.
Zori lepo po celem grmu, od tal do vrha. Obiram jo vsak dan, kot prigrizek, pa za v mešane solate; povsod paše Wink

Imam dva grma, ko bo začela na polno roditi, se ji bo namen uporabe razširil ....._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj veš, poberi seme, prosim. Meni so take male najljubše in res dobro delajo v loncih. Z rumeno in oranžno sem zadovoljna, rdeča ima pa precej tanko steno, tako, da bi tale tvoja, lepo dopolnila moj barvni tris. Wink
mfranc

Metuljc, sedajle sem preveril, če imam slučajno F1; precej se je prodaja v hibridni varianti. Izgleda, da ni. Bom poskusil dobiti semena od izoliranih cvetov. Imajo pa zelo malo semenk, morda po pet povprečno.

Predlani sem se nekaj učil (z lepljenjem cvetov) pa brez uspeha. Poskusim z zaščitnimi tkaninami ...

Drugače bo neizolirano seme, brez odgovornosti pošiljatelja Wink .

Ima pa ta "sorta" tudi rumeno in oranžno varianto https://www.thompson-morgan.com/p/sweet-pepper-lunchbox-mix-f1-hybrid/tm54720TM
Nekje sem zasledil, da to ni sorta, ki se prodaja v marketih. Kdo bi ga vedel Cool ._________________mfranc
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Izolirano ali ne, ti kar pridno spravi. Bo več odjemalcev. Ker je res,da v vseh teh mixih rdeča paprika še nikdar ni bila dobra. Tale tvoja pa zveni super. Se toplo priporočam! 😎_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zaradi podane povezave, aktualnih dogodkov ... predvsem pa, ker je tudi druščina tu zbrana prava, bi vprašal - kako do semen po "brexit-u", imate že kaj "naštudirano"?
(ker me v tem trenutku zanima izrecno tu opisana paprika, recimo, da nisem skrenil s teme ;-)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Mislim, da bo v Gartlcu več interesentov zanjo, tako da res kar spravljaj (seveda čim bolj zrela) semena. Tudi zame prosim.

Tudi meni so dobre v oranžni varianti. Jih imam v loncu in potem ob hiši delajo do mraza. Včasih prestavim še noter, da pozori še vse kar je ostalo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja: tako bo, kot pri nabavi iz ZDA in drugih državah izven EU. Si pa predstavljam, da se bodo uradniki kar nekaj časa lovili kako in kaj.

mfranc: če smem, bi pristavila priskrček. Ker, kot piše ivčk, doslej nobena rdeča ni dosegla okusnosti oranžne.
mfranc

Bom pridelal semena, kako še ne vem Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz pri oranžnih spravljam semena sproti, ko jih režem za v lonec. Vsa kalijo.
Odgovori