Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Morda je pač le letošnja motnja. Prve štiri mesece po presaditvi je res čisto počasi rasla, pred dobrim mesecem se ji je pa čisto strgalo.
Morda ta divja rast potem rezultira tudi v razpočenih plodovih ?!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tole fige rade počnejo, verjeto tudi Mičurinska. Ali je prezrela, ali pa zrele dobil kakšen dež?_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Posledica zadnjih močnejših padavin. Razmočena tla - razpočeni plodovi. Tudi na okus postanejo bolj vodeni - če se z obiranjem čaka predolgo, se pokvarijo.
Ne razpokajo pa vse, niso vse sorte enako občutljive.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prezrele niso, se odprejo že prej.
mravlja

Nekaj dni nazaj sem v rubriki "Povzročitelji poškodb na rastlinah" zastavil tole vprašanje - mogoče tu kdo ve odgovor?

mravlja je napisal/a:
Zvečer pregledujem vrt in v moji gošči naletim na sadiko fige.

Malo sem pozabil nanjo, "tile" pa niso:

Je možno, da so zažrli tudi steblo?

Kakšnega sovražnika si je nakopala, kako se ga znebiti?

Metuljc ?
Vinkoz ?

Kakšnega lista - sem in tja - mi ni škoda, me pa skrbi steblo, mislim, da je poškodovano do bridkega konca.
Upam, da si figa hitro pomaga z mlado rastjo... - če se škodljivci ne pojavijo tudi tam.

Vnaprej hvala za odgovor.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole bo najbrž težko določiti po fotografiji. Čisto nekaj drugega je, če rastlino vidiš v živo. Bi morda stopil s celo rastlino ali vsaj z listom do prve kmetijske apoteke?

Pri meni so na bavarki pričeli zoreti plodovi iz drugega rodu. Very Happy Zgodaj, če primerjam s prejšnjimi leti.
mravlja

Hm, apoteka... - se mi zdi, da je kakih 15km proč - če sploh deluje. Bom poizkusil še takole... malo več svetlobe sem uspel ujeti.
Celotno debelce je razžrto, tudi na listnem peclju mislim, da jih je polno.

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Si si tole že kaj od blizu ogledal? Se premika, miruje? Breznoge zadeve, z nogami? In krili?

Si kaj tretiral, jaz bi poskusil s kakšnim insekticidom. Na pamet mi padejo samo resarji, tripsi .... Rolling Eyes

Obisk zelenjavne apoteke bi bil dobra izbira._________________mfranc
mravlja

Prva "apoteka", ki mi pade na pamet, da bi kaj opravil, so trgovine Kalia v Ljubljani - če bi bil čas, bi vzel pot pod noge, tako pa... Tretiral nisem.

Sem si jo pa ogledal, ravnokar.
Kot da so nepridipravi prisušeni na liste, nekaj jih še "brca", nekaj jih je že na mladicah. Sok je še v listih, ampak kot da so suhi. V nobenem drugem loncu ni mladic - kaže, da so jo mučili že dalj časa, pa je pognala.
Če ne bi bilo tako na jesen, bi lonec razdrl pa vse pregledal (tudi koreninski vrat se mi zdi, da ni tak, kot bi moral biti). In ukoreninil preostalo - kar bi se dalo.

Ima kdo pozitivne izkušnje z jesenskim ukoreninjenjem?
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

mravlja je napisal/a:

Ima kdo pozitivne izkušnje z jesenskim ukoreninjenjem?

Bom kmalu videl. Danes 3 potaknil
Odgovori