Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Mi imamo v nasadu (4ha) vedno 3-4 ježe in nimamo nobenih problemov s polži in tudi trsne rilčkarje so dejansko iztrebili. Sicer jih redko vidimo, so pa zjutraj sledi v rosi! Tudi mrtvice pred čebelnjakom sproti počistijo! _________________Narava vse povrne!
Mrtvice so verjeno mrtve čebele, ki jih ostale znosijo ven iz panja.
Ko sem še hodil v šolo in smo bili v poletnih dneh pozno zunaj, smo večkrat ujeli kakšnega ježa. In vsakemu ujetemu smo s tistimi špičastimi kleščami pobrali ven vse klope in ga spustili nazaj.
Ježi lahko odhajajo in prihajajo vendar kakšnega tudi prinesem. Lpmami Mrtvice so odmrle čebele, ki jih ostale odnesejo iz panja, jaz pa pometem z naletne deske. To je normalen proces. To so poletne kratkožive čebele, ki se hitro izrabljajo._________________Narava vse povrne!
Aluminijast krožnik z mačjimi briketi je vsako noč ropotal, dokler nisem nekega večera zasačila iglastega lopova, ki se je skušal narediti nevidnega za loncem z rožo. Pozneje smo ugotovili, da ima v bližini še dva kompanjona, ki tudi spadata v huligansko bando. Poimenovali smo jih Miha, Gašper in Boltežar. Glede na to, da je zloženih več skladovnic drv, tudi v zavetju pod nadstreškom, kjer si lahko naredijo zavetje za zimo, v bližini pa tudi več kompostnih kupov in visokih gred, jim je potrebno narediti še hišo za zimo? Sumim, da je najmanj eden prezimil v moji visoki gredi, ker sem ob robu našla več lukenj in rovov. Glodalcii niso bili, ker bi jim maček zavil vrat. Ježev v naši okolici ni bilo 30+let. Število polžev se je zmanjšalo, še vedno pa jih je dovolj za 50 ježev.