Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kure bi jih bile vesele, vrt bi pa žaloval za njimi.
Vse kar leze in gre ni škodljivo ne za ljudi in ne za rastline.
Kar ni škodljivo - je koristno.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri predelavi organske mase v kompost sodejuje nebroj živih organizmov, od nevidnih do velikih. Vsak opravi svojo nalogo, ki je mi po navadi ne poznamo, a je potrebna. Zato sem prepričana, da so tele "stonoge" v kompostnem kupu z določenim namenom in bi jih vsekakor pustila pri miru.

Takele lezejo tudi po mojem vrtu... Ali delajo škodo ali korist pa ne vem._________________naredimo svet lepši
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

figula je napisal/a:
Kure bi jih bile vesele, vrt bi pa žaloval za njimi.
Vse kar leze in gre ni škodljivo ne za ljudi in ne za rastline.
Kar ni škodljivo - je koristno.
Sploh smo veseli kakih strun, ki sem jih jaz ogromno našel pod seneno zastirko na krompirju Smile. Skupaj z rdečimi polži idealna kombinacija za uspeh pridelka.
Teoretično seveda ne oporekam, da ima vsak organizem v naravi svoje edinstveno in nenadomestljivo mesto. Od paradižnikove plesni in voluharja naprej. Žal pa je naravno okolje "mišljeno", da živi in "prideluje" en človek na denimo 10 - 100 km2, ne pa vrt na 100 m2. Potem pa je treba organizme malo selekcionirati.
Za te konkretno pa ne vem, kaj so. Pri preperelem lesu v kompostu sem denimo jaz imel ene take ploščate hroščke, ki se po mojem niso lotevali živih rastlin in njihovih korenin, čeprav so se na nek način izrazito prerazmnožili. So pa verjetno pomagali pri koncu lesa v visoki gredi. Ampak nezaščiten smrekov les ima tako ali tako precej omejeno obdobje trajanja v vlažnih pogojih in leto gor ali dol.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

Pepe je napisal/a:
Za te konkretno pa ne vem, kaj so.
v neki drugi temi sem pravkar zvedel oziroma prišel do spoznanja da gre za železne kačice____________________
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Včeraj sem zagrebel novo vsebino organko kante in opazil, da so se mali beli črvički zaredili v kupu (muhe?). Po prebranem sodeč imam preveč vlažno notri. Vsebina kupa je praktično samo organko + travni odkos. Za prvo silo sem sedaj kompost potresel z domačim bokašijem, povrh pa z otrobi (tako da bokaši ni na zraku). Upam, da ga nisem kaj polomil._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi moj sin, ki ima na skrbi zakopavanje organkove vsebine, je nekaj omenjal bele črvičke na vsebini, ki je bila zakopana 14 dni prej. Nisem si šla ogledat, meneč, da je pač nekaj, kar je povezano z razpadanjem. Kup je pokrit in ga dež ne moči. Včasih mi tik pod pokrov tudi mravlje znosijo svoj naraščaj.

Mislim, da nisi naredil nič narobe.
Žlehtnoba

Aha, točno tako - tisti črvički so bili na vsebini prejšnjega organka (ki je bila pokrita s travnim odkosom). Sem se pa z njimi srečal prvič, odkar kompostiram na ta način. V prejšnjih epizodah sem skoraj vedno opazil rdeče deževnike._________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Vedno bolj brbota (=gomazenje črvov) :S
Da bi kaj neugodno zaudarjalo, ni čutiti, tako da... Ne vem, nič drugače nisem delal kot prejšnja leta... Danes bom kosil in vse skupaj prekril s travo. Polival s kakim organko tekočim koncentratom tudi ne bom, tako da se bo najbrž pod svežim kupom kmalu "vnelo". Močno upam, da je slika v globino drugačna in da nimam celega kubika v črvih... (minice pa najverjetneje bodo glede na to, da sem opažal hrošče, ki so lezli notri)._________________go with your instinct to live as you want
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Pravzaprav bi bilo dobro, da so spodaj črvi, ki delajo kanale za kisik. Sicer imaš spodaj anaerobno področje, kjer se dogajajo p***.
Dodaj še kaj "lesenega", da ne boš samo bakterij gojil.
Žlehtnoba

Uf, pa sem lani pozno jeseni (začetek novega kupa) nasul kakih 30 cm sekancev v višino (pa sem malo rekel), čez dal nekaj odpadne zemlje iz loncev, potem pa čez zimo in še letos spomladi izmenjaje organko vsebino + odpadlo listje + sekance (kolikor mi jih je pač še ostalo - tudi spomladanski odrez). Morda pa vzrok tiči v tem, da zdaj poleti nisem vedno nasul debele plasti nečesa drugega čez fermentirano snov iz organko kante (ponavadi je na voljo trava, listje...). Očitno plitki vkop v kompost ne pomaga (ali pa me je žlehtnoba dohitela).

Kakorkoli že, vse bo jasno pozno jeseni, ko bom kup odprl - pa upam, da nadse ne bom priklical Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja Rolling Eyes_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori