Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kako pripravljamo čaje
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kako pripravljamo čaje
(Prenos iz arhiva)
Pravkar sem pri branju knjige o zdravilnih zeliščih, kjer je pri večini naveden tudi postopek priprave čaja. Presenečeno sem ugotovila, da se nekatera zelišča le namaka.
Mislim, da bi ti podatki prišli še marsikomu prav, zato sem jih izpisala. Ostalo o primernosti, učinkovitosti, opozorilih glede uživanja čaja in ostalih pripravkov najdete v knjigi
Priročnik samostanskega zdravilstva, izdala založba Arkadija leta 2008
Ajbiš/slez ..... Navadni slez ..... Althea officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... damo v hladno vodo za 1 do 2 uri, občasno premešamo,precedimo in rahlo pogrejemo
Angelika ..... Angelika ..... Angelica arhangelica ..... korenina ..... prelijemo z vrelo vodo
Arnika ..... Arnika ..... Arnica monatan ..... cvet - zunanja uporaba-obkladki ..... prelijemo z vrelo vodo
Badelj ..... Pegasti badelj ..... Sylibum marianum ..... plod ..... zmečkami in prelijemo z vročo vodo
Baldrijan ..... Baldrijan ..... Valeriana officinalis ..... korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 12 ur, precedimo, ogrejemo
Breza ..... Breza ..... Betula pendula ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Gabez ..... Gabez ..... Symphytum officinale ..... zel in korenina - zunanja uporaba omejen čas, ni za nosečnice in otroke ..... obloge, mazila,
Glog ..... Enovrati glog ..... Crataegus monogyna ..... list, cvet, plod ..... list in cvet: prelijemo z vrelo vodo, iz ploda naredimo sok
Hmelj ..... Navadni hmelj ..... Humulus lupulus ..... storžki ..... prelijemo z vrelo vodo
Ingver ..... Pravi ingver ..... Zingiber officinale ..... korenika ..... prelijemo z vročo vodo
Janež ..... Janež ..... Pimpinella anisum ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Kamilica ..... Prava kamilica ..... Matricaria recutita ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Kolmež ..... Pravi kolmež ..... Acorus calamus ..... korenika ..... prelijemo z vrelo vodo
Komarček ..... Navadni komarček ..... Foeniculum vulgare ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Koper ..... Koper ..... Anethum ggraveolens ..... plod ..... damo v hladno tekočino (pol belega vina in pol vode) in zavremo
Kopriva, velika, mala ..... Kopriva, velika, mala ..... Urtica dioica, urtica urens ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Kumina ..... Navadna kumina ..... Carum carvi ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Lapuh ..... Navadni lapuh ..... Tussilago farfara ..... listi, cvet redkeje ..... prelijemo z vrelo vodo
Lučnik ..... Velecvetni lučnik ..... Verbascum densiflorum ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Melisa ..... Navadna melisa ..... Melissa officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Črna meta ..... Marrubium vulare ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Meta ..... Mtha arvensis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Navadni pelin ..... Navadni pelin ..... Artemisia vulgaris ..... zel ..... uporaba v kulinariki, za čaj prelijemo z vrelo vodo
Ognjič ..... Ognjič ..... Calendula officinalis ..... cvet ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Pelin ..... Pravi pelin ..... Artemisia absinthium ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Peteršilj ..... Pravi peteršilj ..... Petroselinum crispum ..... korenina in zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Plahtica ..... Navadna plahtica ..... Alchemilla vulgaris ..... zel ..... lahko namakamo v hladni vodi, ali pa prelijemo z vročo
Potrošnik ..... Navadni potrošnik ..... Cichorium intybus ..... korenina, list ..... prelijemo z vrelo vodo, kuhamo 20 minut tik pod vreliščem
Preslica ..... Njivska preslica ..... Equisetum arvense ..... zel ..... prelijemo z vodo, kuhamo 5 minut
Regrat ..... Navadni regrat ..... Taraxacum officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Ribez ..... Ribez, črni, rdeči ..... Ribes ..... plod, list ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Robida ..... Robida ..... Rubuc fruticosus ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Rožmarin ..... Navadni rožmarin ..... Rosmarius officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Sivka ..... Ozkolistna sivka ..... Lavandula angustifolia ..... cvet ..... prelijemo z vročo vodo
Timijan ..... Timijan ..... Thymus vulgaris ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Trpotec ..... Ozkolistni trpotec ..... Plantago lanceolata ..... list ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 1 - 2 uri, rahlo ogrejemo
Vrbe ..... Vrbe ..... Salix ..... lubje ..... prelijemo z vrelo vodo
Vrtnice ..... Vrtnice ..... Rosa gallica, Rosa centifolia ..... cvetni listi ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Žajbelj ..... Žajbelj ..... Salvia officinalis ..... list, cvet redko ..... prelijemo z vrelo vodo
Mislim, da bi ti podatki prišli še marsikomu prav, zato sem jih izpisala. Ostalo o primernosti, učinkovitosti, opozorilih glede uživanja čaja in ostalih pripravkov najdete v knjigi
Priročnik samostanskega zdravilstva, izdala založba Arkadija leta 2008
Ajbiš/slez ..... Navadni slez ..... Althea officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... damo v hladno vodo za 1 do 2 uri, občasno premešamo,precedimo in rahlo pogrejemo
Angelika ..... Angelika ..... Angelica arhangelica ..... korenina ..... prelijemo z vrelo vodo
Arnika ..... Arnika ..... Arnica monatan ..... cvet - zunanja uporaba-obkladki ..... prelijemo z vrelo vodo
Badelj ..... Pegasti badelj ..... Sylibum marianum ..... plod ..... zmečkami in prelijemo z vročo vodo
Baldrijan ..... Baldrijan ..... Valeriana officinalis ..... korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 12 ur, precedimo, ogrejemo
Breza ..... Breza ..... Betula pendula ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Gabez ..... Gabez ..... Symphytum officinale ..... zel in korenina - zunanja uporaba omejen čas, ni za nosečnice in otroke ..... obloge, mazila,
Glog ..... Enovrati glog ..... Crataegus monogyna ..... list, cvet, plod ..... list in cvet: prelijemo z vrelo vodo, iz ploda naredimo sok
Hmelj ..... Navadni hmelj ..... Humulus lupulus ..... storžki ..... prelijemo z vrelo vodo
Ingver ..... Pravi ingver ..... Zingiber officinale ..... korenika ..... prelijemo z vročo vodo
Janež ..... Janež ..... Pimpinella anisum ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Kamilica ..... Prava kamilica ..... Matricaria recutita ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Kolmež ..... Pravi kolmež ..... Acorus calamus ..... korenika ..... prelijemo z vrelo vodo
Komarček ..... Navadni komarček ..... Foeniculum vulgare ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Koper ..... Koper ..... Anethum ggraveolens ..... plod ..... damo v hladno tekočino (pol belega vina in pol vode) in zavremo
Kopriva, velika, mala ..... Kopriva, velika, mala ..... Urtica dioica, urtica urens ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Kumina ..... Navadna kumina ..... Carum carvi ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Lapuh ..... Navadni lapuh ..... Tussilago farfara ..... listi, cvet redkeje ..... prelijemo z vrelo vodo
Lučnik ..... Velecvetni lučnik ..... Verbascum densiflorum ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Melisa ..... Navadna melisa ..... Melissa officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Črna meta ..... Marrubium vulare ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Meta ..... Mtha arvensis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Navadni pelin ..... Navadni pelin ..... Artemisia vulgaris ..... zel ..... uporaba v kulinariki, za čaj prelijemo z vrelo vodo
Ognjič ..... Ognjič ..... Calendula officinalis ..... cvet ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Pelin ..... Pravi pelin ..... Artemisia absinthium ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Peteršilj ..... Pravi peteršilj ..... Petroselinum crispum ..... korenina in zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Plahtica ..... Navadna plahtica ..... Alchemilla vulgaris ..... zel ..... lahko namakamo v hladni vodi, ali pa prelijemo z vročo
Potrošnik ..... Navadni potrošnik ..... Cichorium intybus ..... korenina, list ..... prelijemo z vrelo vodo, kuhamo 20 minut tik pod vreliščem
Preslica ..... Njivska preslica ..... Equisetum arvense ..... zel ..... prelijemo z vodo, kuhamo 5 minut
Regrat ..... Navadni regrat ..... Taraxacum officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Ribez ..... Ribez, črni, rdeči ..... Ribes ..... plod, list ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Robida ..... Robida ..... Rubuc fruticosus ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Rožmarin ..... Navadni rožmarin ..... Rosmarius officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Sivka ..... Ozkolistna sivka ..... Lavandula angustifolia ..... cvet ..... prelijemo z vročo vodo
Timijan ..... Timijan ..... Thymus vulgaris ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Trpotec ..... Ozkolistni trpotec ..... Plantago lanceolata ..... list ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 1 - 2 uri, rahlo ogrejemo
Vrbe ..... Vrbe ..... Salix ..... lubje ..... prelijemo z vrelo vodo
Vrtnice ..... Vrtnice ..... Rosa gallica, Rosa centifolia ..... cvetni listi ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Žajbelj ..... Žajbelj ..... Salvia officinalis ..... list, cvet redko ..... prelijemo z vrelo vodo
Ja jaz se že dolgo sprašujem, kako je s tem... Ker je najlažje, pač zavremo vodo in damo not zelišče, pa je . Sem prepričan, da to samo določene sestavine ˝izpere˝, nekatere pa kar uniči. In se sprašujem, zakaj je potrebna ta vročina - zato, da določene snovi postanejo bolj topne in lahko preidejo v vodo, mogoče poškoduje tkivo, da se učinkovina izluži? Sigurno pa en kup snovi pri takih temperaturah razpade oz. pač izgubi učinkovitost. Kot prvo je že vitamin C taka stvar. Zakaj se potem samo z zelo toplo ali rahlo vročo vodo ne zalije šipkovega čaja. Ali pa tako kot za kapučino, ko piše, da prelij z vročo vodo (80°C). Morda pa je tako treba, pa jaz narobe delam?
Iz teorije vem, da je učinkovin več večjih skupin, vsaka s svojimi lastnostmi. Če bi hoteli točno vedeti, kaj za kaj pomaga , to pomeni ogromno izobraževanja, saj ni dovolj le poznati rastlino za neko bolezen, ampak katera snov bo pomagala in kakšne so njene lastnosti (ali vsaj kako jo pridobimo), da jo lahko pridobimo. Kot piše muha, se nekatere v hladni vodi, nekatere v vroči, nekatere v alkoholu, nekatere z destilacijo (eterična olja) itd.
Ok, tole je bilo malce takega splošnega tipkanja. Ob tem tudi sam premišljujem in povezujem stvari...
Iz teorije vem, da je učinkovin več večjih skupin, vsaka s svojimi lastnostmi. Če bi hoteli točno vedeti, kaj za kaj pomaga , to pomeni ogromno izobraževanja, saj ni dovolj le poznati rastlino za neko bolezen, ampak katera snov bo pomagala in kakšne so njene lastnosti (ali vsaj kako jo pridobimo), da jo lahko pridobimo. Kot piše muha, se nekatere v hladni vodi, nekatere v vroči, nekatere v alkoholu, nekatere z destilacijo (eterična olja) itd.
Ok, tole je bilo malce takega splošnega tipkanja. Ob tem tudi sam premišljujem in povezujem stvari...
Greeny, knjiga, ki jo omenjam, bi bila ravno zate. Sposodi si jo ob priliki v knjižnici, če jo imajo. Za vsako rastlino piše, katere snovi vsebuje in na kaj učinkujejo. Tako z znanstvenega kot izkustvenega stališča. Debela in težka bukla, jaz sem jo dobila za prebrat. Je notri še kup drugih rastlin, a sem vse tiste, kjer ni točno opisanih postopkov priprave , raje izpustila.
Kogar stvar malo bolj zanima, naj poišče 3 učbenike Farmakognozija za farmacevtske in kozmeične tehnike, DZS. Lahko enkrat malo več napišem o tem (ko pridem do njih, trenutno domujejo v drugem domu kot jaz).
Prelivek, poparek, zavretek, ......so imena različnih načinov priprave. Nežni deli prelvek, zavretek za lubje, recimo.
Prelivek, poparek, zavretek, ......so imena različnih načinov priprave. Nežni deli prelvek, zavretek za lubje, recimo.
Žajbelj
Za žajbljev čaj je potrebno žajbelj 3 minute vreti in nič več! Za grgranje pa 5 (iz knjige Garsona, Levkemija...). Baje že od Grkov dalje pravijo, da kdor ima žajbelj na vrtu, uide vsem boleznim, samo smrti ne, pa še k tej pride mlad.
Sem si kupila kuhinjsko uro, da mi odšteva minute za čaj. To bom izgledala mlada na starost! _________________Lp, Živa
Za žajbljev čaj je potrebno žajbelj 3 minute vreti in nič več! Za grgranje pa 5 (iz knjige Garsona, Levkemija...). Baje že od Grkov dalje pravijo, da kdor ima žajbelj na vrtu, uide vsem boleznim, samo smrti ne, pa še k tej pride mlad.
Sem si kupila kuhinjsko uro, da mi odšteva minute za čaj. To bom izgledala mlada na starost! _________________Lp, Živa
Žajbelj
živa, očitno se tudi navedbe v različnih knjigah ne skladajo.
Ker pa me je posebej zanimalo, sem šla pobrskat še za drugimi navodili o pripravi žajbljevega čaja. Večina jih navaja poparek. Potem sem iskala še naprej, ker sem imela v spominu, da ni tako nedolžen, da bi ga lahko kar vsevprek pili, menda pa sploh ne pri povišanem krvnem tlaku. In tako najdem nekje napisano, da znižuje krvni tlak, drugje pa, da ga osebe s previsokim krvnim tlakom nikakor ne smejo piti .
A vsaj za uporabo v kuhinji ni nobenih omejitev .
živa, očitno se tudi navedbe v različnih knjigah ne skladajo.
Ker pa me je posebej zanimalo, sem šla pobrskat še za drugimi navodili o pripravi žajbljevega čaja. Večina jih navaja poparek. Potem sem iskala še naprej, ker sem imela v spominu, da ni tako nedolžen, da bi ga lahko kar vsevprek pili, menda pa sploh ne pri povišanem krvnem tlaku. In tako najdem nekje napisano, da znižuje krvni tlak, drugje pa, da ga osebe s previsokim krvnim tlakom nikakor ne smejo piti .
A vsaj za uporabo v kuhinji ni nobenih omejitev .
Skozi čas, posebej zadnje čase, se precej spreminjajo pogledi na zdravilnost rastlin, več izsledkov je, večja previdnost je svetovana. Sploh pa ni kar vsega verjeti zapisom izpred stoletij, še izpred nekja desetletij ne.
Eden od pisnih virov na našem govornem območju, ki vsebuje preverjena nova spoznanja je gotovo knjiga I. in P. Schonfelder: Zdravilne rastline - vodnik, založbe Narava, izdana 2006. Ob prevodu je bila dopolnjena in prirejena za naše okolje. V njej so predstavljene tudi strupene rastline, je zelo prijazna za uporabnika, ki ni ravno iz profesionalnih voda.[url=[/url]]Tukaj je nekaj o njej. Načeloma pa prekomerna uporaba žajblja lahko prileje do resnih težav zaradi tujona, ki ga vsebuje, sploh, če uporabljamoi alkoholne izvlečke
Eden od pisnih virov na našem govornem območju, ki vsebuje preverjena nova spoznanja je gotovo knjiga I. in P. Schonfelder: Zdravilne rastline - vodnik, založbe Narava, izdana 2006. Ob prevodu je bila dopolnjena in prirejena za naše okolje. V njej so predstavljene tudi strupene rastline, je zelo prijazna za uporabnika, ki ni ravno iz profesionalnih voda.[url=[/url]]Tukaj je nekaj o njej. Načeloma pa prekomerna uporaba žajblja lahko prileje do resnih težav zaradi tujona, ki ga vsebuje, sploh, če uporabljamoi alkoholne izvlečke
Žajbelj
Kako je s svežimi listi? Dam lahko enega, ali več za eno skodelico?
Sem bral v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem, da se s kuhanjem v mleku (maščobe) izloči več eteričnih olj, kar je verjetno dobro za vneto žrelo. Sicer s tem tudi več strupenega tujona dobiš, ampak če le izpiraš/grgraš, po mojem ne more biti slabo.
Mimogrede pa žajblja ne priporočajo nosečnicam, mislim, da zaradi krčenja materničnih mišic.
Kako je s svežimi listi? Dam lahko enega, ali več za eno skodelico?
Sem bral v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem, da se s kuhanjem v mleku (maščobe) izloči več eteričnih olj, kar je verjetno dobro za vneto žrelo. Sicer s tem tudi več strupenega tujona dobiš, ampak če le izpiraš/grgraš, po mojem ne more biti slabo.
Mimogrede pa žajblja ne priporočajo nosečnicam, mislim, da zaradi krčenja materničnih mišic.