Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Letos z čajoto vred vse zamuja. Bog ve če bom sploh kak plod dočakal!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Letos imam gladke čajote v rumeni (hvala Bicikel) in zeleni varianti, vendar kljub lepi legi komaj začenjati cveteti. Nekaj metrov stran so bodeče čajote z dvakrat daljšimi in trikrat več poganjki in lepo obložene z drobnimi plodovi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sedaj, ko mi je toča iz listov naredila zelo "zračne" čipke , sem naštela skupno 20 plodov večje, manjše ali mini velikosti. Cvetje je dodobra osmukalo, tako moške, kot ženske z malimi nastavki. Bom videla, kako bo. Pri tleh do višine slabega metra imam zaščiteno s protitočno mrežo z obeh strani. Ravno zaradi takih primerov, da se bo imela od kje obrasti.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Res praktično, Muha. Saj cele čajote ne moreš zaščititi, ko se enkrat razraste, takole, delno, je pa vsaj nekaj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kaže, da je toča vzela ves septembrski pridelek, rastline pa k sreči ni uspela uničiti. Je neprimerno bolj žilava od lagenarije. Ker so bili "pincirani" do zadnjega vsi mladi poganjki , šele te dni nova rast izpod pazduh kaže sem in tja kak ženski cvet. Stebla so zdržala poškodbe, tako da se bogato obraščajo. Tole vreme ji gre zelo na roko. Upam na indijansko poletje.

Še zanimivost: imam gladke čajote. Eno zeleno in eno belo. Vse bele imajo "muštace" = par nemotečih bodic na odebeljenem koncu.
pajo

Očitno bom letos ostal brez 1 same ne glede na to, da imajo enako oskrbo kot vsa prejšna leta._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

So morda preveč v senci? Tega ne marajo.
pajo

muha je napisal/a:
So morda preveč v senci? Tega ne marajo.

Ne vsa leta na istem mestu._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Moja je predvčerajšnjim dobila en močan doping v obliki foliarnega PK.
Še naprej brez cvetenja ..... Twisted Evil_________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No, kakor je čudno kazalo, da preveč zamujam, je trenutno stanje kar vredu. Sicer je večjih plodov (šele cca. 1/3 velikosti) še bolj malo, zato pa je ženskih in moških cvetov obilo. Upam, da jih bodo čim več žuželke te dni oplodile. Potem morajo samo še zrasti, če bo le dovolj toplo in čim manj megle.

Večino poganjkov sem danes pinciral, ker je nesmiselno, da gre energija v rast tistega, kar ne bo dozorelo. Odstranil sem precej majhnih zalistnikov, tudi njihove zametke. Računam, da bo rastlina tako imela še več energije za cvetove in plodove, vem pa ne Embarassed
Odgovori