Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rocoto Aji Oro

crtj-admin
Site Admin

Rocoto Aji Oro

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Rocoto Aji Oro, Capsicum Pubescens

Naj bi bil nižje rasti, primeren za vzgojo v loncu. Plus, zelo roden in okusen. In zelo pekoč. In nezahteven za vzgojo!
Meni je "padel v oči" pred leti, ko ga je predstavil in zelo pohvalil gojitelj iz ZDA, velik ljubitelj teh čilijev. Gojil preko 30 vrst Rocotov, in večino od njih tudi opisal. Njegovih tekstov ne najdem več, to se zgodi, ker ponavadi si spravimo samo povezave do zanimivih strani na spletu. Če bi si skopiral strani, bi jih imel še vedno na razpolago. Po teoriji zarote imam gojitelja na sumu, da se je "sprivatiziral" Wink .

V loncu 14 litrov imam dve sadiki, vsaka z dvema glavnima poganjkoma. Sedaj so začeli rasti sekundarni vršički, upam da se bo grm s tem zgostil in ne bo preveč bezljal navzgor. Kar Rocoto rad počne, zato se ga je tudi prijelo ime drevesni čili. Trenutno je visok okroglih 50 cm.
Pojavljajo se "bucikine glavice" Wink , upam da bo kaj pridelka. Tule se nekateri mučimo že drugo, tretje leto, dosedaj brez uspeha, zaradi katastrofalno zanič semena, ki je bilo na razpolago._________________mfranc
mfranc

Po skoraj treh mesecih lahko pokažem samo en plod .... Rolling Eyes .

Na žalost so vsi drugi nastajajoči plodiči odpadli. Iz več razlogov, največji je bil, ker sem substratu (pri presajanju čilija v končne lonce) dodal dodatek, ki naj bi bil odlično dopolnilo Evil or Very Mad .
Lončni čiliji so začeli "bolehati" in škoda je, da jih nisem že prej ponovno presadil. Konkretno sem jih presadil v Neuhaus N8.
Aji Oro si je hitro opomogel in začel delati veliko novih poganjkov, sedaj je precej bolj košat, kot pred meseci. Je pa začel praktično od začetka.
Tedne je trajalo, da je zacvetel, ravno sedaj se cvetovi spreminjajo v male bunkice.

Žal je konec sezone in bil bi pravi čudež, da bi te bunkice letos dozorele. Bom pa poskusil rastlino prezimiti_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 13 Okt 2019 20:36; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, že zrel plod imaš? up Pa rastlina je zelo lepo oblikovana.

Jaz lahko pokažem samo zelene plodove, ki se nikakor nočejo obarvati. No, eni plodovi so delno temno vijolični, ne vem, zakaj, vsekakor pa pri nobenem ne kaže, da bo začel rumeneti. Poganjke ima dolge in so naslonjeni na ograjo.

mfranc

Plamenka palec gor , izgleda da si naš edini up, da ti plodovi vendarle dozorijo!

Hja, se pozna, da smo pozno dobili kaljivo seme, sejal sem ga 6. marca, moral pa bi ga najmanj v januarju, počasneta, kot je Rocoto. Prva, totalno mrtva semena od Chilifee.De sem sejal 1. februarja, relativno pozno. Žal nam ni uspelo dobiti niti ene sadike iz treh vrečk po deset semen Twisted Evil .

Ja, krošnja je kar lepa, kot opisujejo to sorto, zelo široka; dvakrat širša kot je visoka. Po zadnjem presajanju je pognalo veliko novih, glavnih poganjkov, nekaj sem jih celo odstranil. Krošnja pa se bo kmalu "podrla" zaradi dolžine poganjkov, čez vikend bom namestil nove opore in krošnjo dvignil in zožil, v tej obliki mi tudi zasede veliko prostora.

Se mi pa že dozdeva, da tale sorta ni baš mala lončnica, kot jo opisujejo, višine 30 cm in širine 60 cm, ampak klasični rocoto, drevesni čili, ki rad raste kot "kakšna vzpenjalka" ..... Rolling Eyes_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 20 Sep 2019 08:57; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

MFranc, pa saj ti že imaš zrel čili! Very Happy
To res ni mala rastlinica, kot smo mislili, da bo. Wink Pri meni so poganjki zrasli do 1m. Zaenkrat mi ne zavzame veliko prostora, ker se naslanja na ograjo, drugače bi pa rabil visoko oporo. Me pa res zanima okus.
mfranc

Plamenka je napisal/a:
MFranc, pa saj ti že imaš zrel čili! Very Happy

Plamenka, saj poznaš pregovor "eden ni nobeden", (dva se že pozna) Wink

No, danes sem ga odtrgal, prerezal in bil veselo presenečen

Izgleda, da je ob vseh mukah Aji Oro dobro poskrbel za nasledstvo Very Happy

Plamenka je napisal/a:
To res ni mala rastlinica, kot smo mislili, da bo. Wink Pri meni so poganjki zrasli do 1m. Zaenkrat mi ne zavzame veliko prostora, ker se naslanja na ograjo, drugače bi pa rabil visoko oporo. Me pa res zanima okus.

Hja, kar nekaj sem jih že gojil in bi lahko vedel, da drevesni čili ni ravno majhne rasti.

Sicer se pojavlja relativno malo podatkov, kjer pa prevladuje že navedeni "copy - paste" podatek 30x60 cm. Nemci, ki imajo unikaten smisel za humor, navajajo višino 2,5 m Rolling Eyes Cool
Mogoče bi se splačalo preveriti, kakšen substrat naj bi se uporabljal ...._________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Kaj pa okus?
Peče najbrž kar dobro.
mfranc

Čisto malo sem ga pokusil. Peče ko hudič hot

Marsikak habanero se lahko skrije._________________mfranc
Uporabniški avatar