Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2019

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

ikar je napisal/a:
Za manj pekoče imam jaz letos Anaheim in Fresno, Big Jim in Pasilla Bajio mi pa nista uspela.

Anaheim sem že imel, mogoče celo še imam seme. Sem pa hotel že sprobati Fresno, pa dobljena semena niso kalila, zato se zelo priporočam, če jih boš imel kaj viška. V zameno lahko dam Guindila Rojo, Maya Red in Habanero Martinique.

PS. imel sem tudi že Big Jim, pa mi ni bil najboljši, saj je tenkostenski z debelo oz močno lupino, kar ni najbolj prijetno pri uživanju. Posušeni zmleti bi bili lahko vredu, sicer pa ne najbolj.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ko smo že pri sortah čilijev, še tule povabim na Razstavo čilijev, ki bo 5.10. na našem jesenskem srečanju v Sinji Gorici.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about5331.html
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Plamenka je napisal/a:
Ko smo že pri sortah čilijev, še tule povabim na Razstavo čilijev, ki bo 5.10. na našem jesenskem srečanju v Sinji Gorici.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about5331.html

Ravno takrat bo čili festival v Lepi žogi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes smo poleg paprik pobrali tudi čilije - "merske", a še v zelenem stanju.
Kaj storiti s še zelenimi "aleppo" čiliji, te sem nameraval posušiti ter mleti ali drobiti. Se zelene čilije prav tako lahko suši (in melje)?

ps:
se mi zdi, da letos ti "vragci" precej presegajo deklariranih 10.000 skovilov...
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Presadi v lonec in postavi na toplo in sončno okensko polico v hiši.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mravlja, mi zelene čilije, ki jih poberemo tik pred napovedanim minusom (po navadi enkrat novembra), predelamo v omake, ravno tako kot zrele. Le omaka je zelene barve. Sušili jih še nismo, a milim, da se lahko...

Za svežo rabo se pa tudi v hladilniku obdržijo kar dolgo._________________naredimo svet lepši
mravlja

Imam že kar nekaj kandidatov za prezimovanje, ki gredo ali pa so že v loncih. Vseh, katerim bi rad podaljšal čas zorenja, prezimovati ne morem. Na gredicah so ostali manjši, "ne-merski" čiliji. Če (ali ko) "zadišijo" po rdeči barvi, se jih lotijo ptiči. Kar nekaj jih je bilo nakljuvanih, vsi zgoraj pri pecljih. Nekateri so se zato zmehčali...

Nič. Nekaj jih bo šlo v omako, nekaj jih bom vseeno posušil - vsaka šola nekaj stane - tudi če "sfalim", kake velike škode ne bo.

Odveč mi je tole vreme nizkih temperatur...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Čilije lahko zaščitiš z mrežo proti ptičem ali pa postaviš zraven umetno sovo ali orla ali kaj podobnega.
mravlja

Celo poletje so bili pod protitočno mrežo, odkriti so bili mogoče zadnja dva tedna. Od včeraj so pod kopreno...

Motijo me te nizke temperature, prišle so prehitro, za te nimam rešitve... Laughing
Ampak, če misliš, da bodo kljub temu še zoreli... - tudi prav. Pa naj še malo zunaj "visijo"... Wink
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Mravlja, z dekco jih pokrivaj. Jaz jih tudi.
Odgovori