Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pilea

crtj-admin
Site Admin

Pilea

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

No, pa še ena posodovka, Pilea cadierei - srebrna pileja. Rod spada v družino Urticaceae, torej koprivovke. Ravno včeraj sem naredil prvi potaknjenec, pa da vidim, ali deluje.

Slika - dodala muha, ker je prvotno sliko pojedel škrat propadlih shranjevalnikov slik.
greeny

V samo dveh tednih je potaknjenec naredil toliko korenin, da je šel včeraj že v zemljo. Izgleda, da gre za zelo hvaležno rasltino, kar se tiče razmnoževanja Very Happy .

BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Sem imel pred leti - lepa in trpežna rastlina.
Če jo nekoliko obrezuješ, pride do lepe, zgoščene (razrasle) oblike. Priporočam sajenje po tri skupaj, saj daje tako bolj poln videz. Direktno sonce v zelo zmerni količini.
Very Happy
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tudi jaz sem jo imela leta nazaj. Izredno hvaležna rastlina. Lepa. Predlani sem jo kupila, v dveh tednih je zbolela, verjetno je imela volnato uš, bele kepice so se naredile na njej. Povem v cvetličarni: ja, mi prodamo, preden se kaj razvije. tako pač je - je bil odgovor._________________Lp, Živa
greeny

Oh, žal včasih v cvetličarnah vidim prav katastrofalne rastline, kar se zdravstvenega stanja tiče. A po drugi strani si mislim, da cvetličarji težko preživijo, zato nič ne rečem. Pa tudi računam, da bodo potencialni kupci menda opazili, da tričetrt rumenih/rjavih listov na flamingovcu ali sobni vijolici ni optimalno Rolling Eyes

No,ta mala pileja iz te teme pa se drži in počasi raste. Ta večja pa se kar precej podaljšuje. Jo bo treba večkrat obrezati, da bo lepe oblike.
greeny

Tudi ta raste, a počasi. Kar je v redu, ker s starostjo ni več tako lepa - kakor se malo preveč izsuši, ji odpade nekaj listov in izgleda oskubljena.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ali je za razmnoževanje dovolj potakniti list ali je treba od matične rastline oddvojiti skupek listov, ki poganjajo iz istega mesta, in to potakniti v prst?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Davno tega sem jo imela. Ne srebrne, eno bolj razvejano. Mislim, da je potrebno odrezati kar celo vejico ali vsaj vršiček. Z listi se razmnožujejo le take bolj sočne (usambrska vijolica, kraljevska begonija, drevo denarja...). Katero varianto imaš? Je bolj zbite rasti, ker omenjaš skupek listov?

PS: Pri varianti Peperomoides, ki ima bolj sočne liste, pa izgleda gre tudi z listi: Video Je pa treba izrezati list s celotnim pecljem in zraven še mali delček stebla.
Odgovori