Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vijolični preklar, domnevno Trionfo Violetto
Eh, Brbr, moj še ni bil za pobrati, zdaj je začel pa gniti in plesneti . Iz par zdravih sem pobrala zrnje, ampak po moje še ni dovolj zrelo za seme. Ima mogoče kdo fotko, kakšna so zrela zrna? Od spomladi sem malo pozabila, kako je zgledal, ko sem ga sadila ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letošnje leto je bilo kot naročeno za to sorto fižola. Nobenih dlje trajajočih vročinskih valov in večtedenske suše. Vse leto nas je lepo zalagal s stroki, zadnja bera je bila par dni nazaj. Nekaj strokov že blizu zrelosti a niti eden nitast in niti eden prizadet od rje. Tudi delež zakrnelih je bil v okviru normale za ta čas.
Ker ima okrogle in čvrste stroke bom z njim verjetno nadomestila večino nizkega Berggolda. TV obrodi prav tako zgodaj in daje pridelek dosti dlje časa in ni se treba sklanjati pri obiranju. Enako kot letos, ga bom predvzgojila v lončkih iz časopisnega papirja, kar se mi je izredno dobro obneslo. Na vrt sem ga posadila čim je nakazal prva dva prava lista. Takrat korenine še niso bile tako dolge, da bi se med seboj fecljale in so na vrtu lahko nemoteno nadaljevale v želeno smer.
Prava sorta za hladnejše razmere.
Ker ima okrogle in čvrste stroke bom z njim verjetno nadomestila večino nizkega Berggolda. TV obrodi prav tako zgodaj in daje pridelek dosti dlje časa in ni se treba sklanjati pri obiranju. Enako kot letos, ga bom predvzgojila v lončkih iz časopisnega papirja, kar se mi je izredno dobro obneslo. Na vrt sem ga posadila čim je nakazal prva dva prava lista. Takrat korenine še niso bile tako dolge, da bi se med seboj fecljale in so na vrtu lahko nemoteno nadaljevale v želeno smer.
Prava sorta za hladnejše razmere.
Muha lep pozdrav,
lansko leto sem na enem srečanju dobila od tebe en dolg suh strok. Strok se je v žepu prelomil. Letos sem na eno preklo dala pol stroka, no ne vem koliko fižolov je bilo.Danes sem ga nekaj nabrala. Je vijoličen
, cveti vijolično. Pri kuhanju postane zelen, je zelo okusen brez nitk. Zraven imam pa dve prekli enega rumenega širokega, ali se lahko skrižata.
Hvala za odgovor.
Ana
lansko leto sem na enem srečanju dobila od tebe en dolg suh strok. Strok se je v žepu prelomil. Letos sem na eno preklo dala pol stroka, no ne vem koliko fižolov je bilo.Danes sem ga nekaj nabrala. Je vijoličen
, cveti vijolično. Pri kuhanju postane zelen, je zelo okusen brez nitk. Zraven imam pa dve prekli enega rumenega širokega, ali se lahko skrižata.
Hvala za odgovor.
Ana
Pri meni se doslej ni, čeprav sem imela drugega ob drugem posajen TF in enega od maslencev.
Ravno včeraj smo ga spet imeli kot prilogo. V tem dežju nisem hodila preverjat, zato je že krepko ušel. Stroki so spremenili barvo v sivkasto, zrnje se je pošteno odebelilo, ampak ..... nitke niti ene, stroki še vedno mehki, okusni! Marsikatero drugo sorto bi morala v tej fazi že izluščiti.
Ravno včeraj smo ga spet imeli kot prilogo. V tem dežju nisem hodila preverjat, zato je že krepko ušel. Stroki so spremenili barvo v sivkasto, zrnje se je pošteno odebelilo, ampak ..... nitke niti ene, stroki še vedno mehki, okusni! Marsikatero drugo sorto bi morala v tej fazi že izluščiti.