Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Hvala za odgovor. Ali dodaš še kaj?
Na žalost nimam izvirske vode, tako prekuham vodo iz pipe. Solim pa s piransko grobo nejodirano in nerafinirano soljo.
Zaenkrat so mi vsi kisančki uspeli.
Danes sem nastavila še dva večja kozarca (Etina ozimnica) mini in čili paprik.
Jutri nastavim en kozarec korenja. Narezala ga bom na palčke. Uporabljali naj ga bi kot sveže korenje pri zajtrku, malici..._________________naredimo svet lepši
Na žalost nimam izvirske vode, tako prekuham vodo iz pipe. Solim pa s piransko grobo nejodirano in nerafinirano soljo.
Zaenkrat so mi vsi kisančki uspeli.
Danes sem nastavila še dva večja kozarca (Etina ozimnica) mini in čili paprik.
Jutri nastavim en kozarec korenja. Narezala ga bom na palčke. Uporabljali naj ga bi kot sveže korenje pri zajtrku, malici..._________________naredimo svet lepši
Tudi meni je nekaj uspelo. Zelje cca dve tretini in ostalo paprika, korenček, glavnati ohrovt, repa. Zgleda zelo lepo, brez mrene, diši in je že skoraj za jest.
Danes sem pobrala korenček, naribala nekaj repe in to dvoje dala kisat brez vode. Za hec pa sem med repo - samo mini kozarček vrgla še čilije.
Potem pa sem en kozarec korenja zalila z vodo - štirna, dodala 2,5% piransko sol.
V drug kozarec s korenčkom pa sem dodala še deset žlic zelnice - odprla sem kozarec zelja in malo ukradla.
Imam namen še naredit na podoben način rdeče zelje in glavnati ohrovt. Pa komarček za nono. še nekaj repe bo za zribat, pa črno redkev. Upam da mi rata.
Zelje in ostale fermentacije:- bilo 100 kozarcev zelja )že oddano noni,...in 30 kozarcev zelja z zelenjavo paprik,..pa dva kozarca korenja in 4 kozarci repe s korenjem.
Korenček v solnici in z dodanim cepivom zelnice, na sredini repa s korenčkom in na koncu zelje s papriko,...
Danes sem pobrala korenček, naribala nekaj repe in to dvoje dala kisat brez vode. Za hec pa sem med repo - samo mini kozarček vrgla še čilije.
Potem pa sem en kozarec korenja zalila z vodo - štirna, dodala 2,5% piransko sol.
V drug kozarec s korenčkom pa sem dodala še deset žlic zelnice - odprla sem kozarec zelja in malo ukradla.
Imam namen še naredit na podoben način rdeče zelje in glavnati ohrovt. Pa komarček za nono. še nekaj repe bo za zribat, pa črno redkev. Upam da mi rata.
Zelje in ostale fermentacije:- bilo 100 kozarcev zelja )že oddano noni,...in 30 kozarcev zelja z zelenjavo paprik,..pa dva kozarca korenja in 4 kozarci repe s korenjem.
Korenček v solnici in z dodanim cepivom zelnice, na sredini repa s korenčkom in na koncu zelje s papriko,...
Irena, krasno. Čestitke.
Vidim, da si korenje dala kisat kar celo. Ali je to prvič, ali imaš že izkušnje? Zanima me tudi, ali je lahko korenje že nekaj časa pobrano, ali pa mora biti za kisanje sveže?
Čeprav sem ga nameravala nastaviti že pred parimi dnevi, še nisem uspela._________________naredimo svet lepši
Vidim, da si korenje dala kisat kar celo. Ali je to prvič, ali imaš že izkušnje? Zanima me tudi, ali je lahko korenje že nekaj časa pobrano, ali pa mora biti za kisanje sveže?
Čeprav sem ga nameravala nastaviti že pred parimi dnevi, še nisem uspela._________________naredimo svet lepši
brbr, nimam izkušenj. Narezan med zeljem je ok, kako bo pa tole, ti sporočim naslednji teden. Tam kjer je voda cepljena z zelnico, že poteka vrenje. Tam kjer je pa samo voda in sol, pa se malo bojim. Sem pa prebrala, da korenčka ni dobro ribat, ker vsebuje veliko sladkorja in bi to lahko pokvarilo kisanje...Če bodo korenčki okisani z zeljnico trdi, bo to sigurno super.
Če ni preveč suh, bi po moje šlo. Daj ga med zelje, bo sigurno ok.
Peteršilj pa dam v olivno olje - ne mokro in ne nabutam preveč. Zdrži preverjeno. Če imam čas dodam še narezan česen in tudi zdrži preverjeno. Važno je, da se da takoj na hladno in da res ne nabutaš. Nekaj peteršilja pa narežem in kar močno posolim. Tudi gvira v kleti.
V novembru se "kisovke" dobimo, prinesem svoje uspele izume - upam, da bo kaj. Si za?
Moram okisat še črno redkev in kolerabo ta teden.
Irena
Če ni preveč suh, bi po moje šlo. Daj ga med zelje, bo sigurno ok.
Peteršilj pa dam v olivno olje - ne mokro in ne nabutam preveč. Zdrži preverjeno. Če imam čas dodam še narezan česen in tudi zdrži preverjeno. Važno je, da se da takoj na hladno in da res ne nabutaš. Nekaj peteršilja pa narežem in kar močno posolim. Tudi gvira v kleti.
V novembru se "kisovke" dobimo, prinesem svoje uspele izume - upam, da bo kaj. Si za?
Moram okisat še črno redkev in kolerabo ta teden.
Irena
Danes je prvi dan, ko gre luna dol in voda iz zelja,repe...V petek je če se ne motim Luka in dan za korenino - odlično za pobiranje zelja,...Po mojih izkušnjaš je to najboljši čas za pobiranje, dva dni mediš, da postane mehko, da lažje režeš in potem ko zribaš, se res polula. Pobiraš ga lahko do 28.10. - ko je na koledarju črna luna - temna noč.