Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2019

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ne vem kakšne temperature so pri tebi, a mojih čilijev tole vreme niti najmanj ne moti, zdaj so komaj dobro začeli zoreti. Tudi druga leta sem jih pobirala še cel oktober.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes zjutraj je bilo pri nas +2C, verjamem, da koprena kar prav pride. Čiliji, paprike tudi, so bili že do včeraj nekaj plavi. Če pri meni zdržijo do konca meseca, jih bo še veliko.
Na kako dekco se sam ne bi spomnil, verjetno pa je uporabna samo v nočnih urah? Ali pač čez cel dan?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Ko je greda čez dan s soncem obsijana, jo jaz snemem. Če bo deževalo, je treba še nekaj plastičnega čez poveznit.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... uh, še dež.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Pripravljeno za sušenje: Tabasco in Buena mulata - na sliki in Guindila rojo.





Za posip bom posušila še Kim-chi in Makedonca. Manj pekoči, teh je zmeraj premalo, bodo za omake, kaj bom pa z najbolj pekočimi, pa še ne vem. Nekaj jih bom porabila za marmelade. Naslednje leto moram zmanjšati številonajbolj ostrih in sploh število različnih čilijev.

Saj res, sem te pozabil vprašati, se takile celi, nerazrezani, dobro posušijo v notranjosti?

Sam sem jih vsaj vzdolžno prerezal, pomeni enojni rez. Debele, mesnate pa vsaj vzdolžno razpolovil.

Pripravljam se na sušenje Joe`s Long Cayenne._________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Oboji so se popolnoma posušili. Habanere in večje čilije ponavadi prerežem podolgem na polovico, te sem pa pustila cele. Tabasci so namreč zelo majhni in ni kaj prerezati, Buena mulata bi sicer lahko, a so se tudi tako prav lepo posušili.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Fino, jih ne bom vzdolžno rezal, ker so tako in tako "tankostenski" Wink .
Takoj je več smetenja s semeni.

Bom jih pa prečno razrezal kot makarone.

_________________mfranc
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Takole je bilo danes v "čiligmajni" moje "šefice" - lep dan je bil, vetroven, a sončen...

Čiliji so še polni plodov, še vedno veselo nastavljajo cvetove.
(nekaj dni z nižjimi temperaturami so bili pokriti s kopreno)



Letošnji rekorder v rasti (neka "škofovska" kapica...) - letos mi je dobesedno zrastel čez glavo.




Za ta letni čas res presenetljivo...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mravlja, ko že imaš toliko plodov škofovske kapice, daj, preveri, če zeleni že pečejo ali so pekoči samo, ko so rdeči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale "škofovska kapica" je sila podobna mojim "čili papričicam", tako po obliki plodov, velikosti rastline, trdoživosti ("dela" dokler je minus ne ugonobi) in obloženosti. Če je to, to, potem so to nepekoče rastlinice. No, včasih, ampak res včasih, kakšen plod malo povleče na pekočo stran.
Zanimivo je tudi, da je to sorta, ki se v vseh letih (ene 10 let) ni skrižala z drugimi čiliji ali paprikami..._________________naredimo svet lepši
Odgovori