Medonosna čebela - Apis mellifera

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
Meni je zadnje čase najbolj padla v oči reklama Medexa v stilu "poskrbimo, da naše čebele ne bodo izumrle, kupujmo (naš) med in izdelke iz njega.

Z medexom že dooolgo ne "kšeftam" več Wink - začelo se je že pred desetletji, ko je bil njihov med po pravilu najbolj tekoč (beri voden Cool ) , svežega je bilo nemogoče zadržati namazanega na kruhu za nekaj grižljajev. Seveda, ko je kristaliziral, je bil bolj uporaben. Enkrat sem v njihovi trgovini dal pripombo na ta "fenomen" in sem bil podučen, da je po predpisih dovoljeno dodati 10% vode. Čebelarji, je to še res?

Odkar so postali privat podjetje, jih še nisem obiskal na Miklošičevi._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 15 Maj 2019 19:27; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tam nekje v začetku osemdesetih je moj svak delal diplomsko nalogo, v kateri je ugotovil lep delež cvetnega prahu EVKALIPTA v "slovenskem točenem cvetličnem medu iz Medexa. Confused Shocked Jasno, dodajali so cenen med iz Mehike.
babaco
Prispevkov: 921
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Mfranc, prepovedano je med sušiti in mu dodajati vodo.
babaco
Prispevkov: 921
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

laksikon je napisal/a:
letos je pa katastrofa od vremena za čebele...

Moje gredo kar v dežju na teren, žal jih veliko ostane zunaj.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

babaco je napisal/a:
laksikon je napisal/a:
letos je pa katastrofa od vremena za čebele...

Moje gredo kar v dežju na teren, žal jih veliko ostane zunaj.


pri meni tudi, ampak je žalost gledat, ko otrpnejo od hlada in mokrote.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ideja, vredna poskusa. Z veseljem prispevam liste, ko bo čas za to. Če je oksalna kislina tista odločilna, bi bila morda uporabna tudi navadna kislica (Rumex acetosa)??
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mogoče je pomembna koncentracija oksalne kisline? Da ne bi bila prehuda?
Glede na članek ima rabarbara nizko dozo. Kaj pa kislica?
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ko je ravno o rabarbari govora: zadnjič mi je prišlo na uho, da ima drug sveženj v sezoni precej večjo koncentracijo te kisline kot prvi (prva rez - uporabljam za kompot, zavitek...) in tako naj ne bi bil primeren za uživanje. Je to zgolj ljudska vraža ali je dejansko kaj resnice v tem?

Sicer se pa pri meni rabarbara vsako leto bogato razraste in če bi bili listi uporabni v smer te teme, z lahkoto odstopim/dostavim interesentom._________________go with your instinct to live as you want
ferdo36
Prispevkov: 1237
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Prihodnje leto bom sigurno poskusil na dveh ali treh družinah. Zanimivo!!_________________Narava vse povrne!
Odgovori