Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cvetača, karfijola - Brassica oleracea L.
Brokoli (x cvetača) Romanesco
Bolj malo se tule govori o tej baje zelo zdravi rastlini. Me žica hči, da jo posadim ....
Je zoprna za vzgojo?
_________________mfranc
Bolj malo se tule govori o tej baje zelo zdravi rastlini. Me žica hči, da jo posadim ....
Je zoprna za vzgojo?
labia je napisal/a: |
Nekaj sem pa še uspel pred snegom pobrati: Neverjetno kako lep je tale Brokoli (cvetača) Romanesco (prav nekaj vesoljskega je v tej strukturi) Drugače pa je to križanec med brokolijem in cvetačo: |
Vsi so govorili,kako težavna je ta rastlina za vzgojo,zato kar nisem in nisem hotela riskirati prostora na vrtu. Potem pa sem sredi poletja v vrtnariji zagledala čudovite sadike in jih seveda kupila. Pa naj rastejo. Razkropila po vrtu in pozabila na njih.
Jeseni so bile rastline ogromne. Še dobro,da se je vrt počasi praznil. Vseh šest sadik je postopoma naredilo glave. In to kakšne! Največja je očiščena tehtala krepko čez kilogram. Pobirati sem jih začela oktobra pa vse do decembra. Zadnjo sem pobrala po prvem večjem mrazu. Ta je glavo le malce osmodil in je bila odličnega okusa.
Drugo leto jih bo na vrtu precej več, moram pa začeti spremljati datume. Letos je bilo vse na 'uč'._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Jeseni so bile rastline ogromne. Še dobro,da se je vrt počasi praznil. Vseh šest sadik je postopoma naredilo glave. In to kakšne! Največja je očiščena tehtala krepko čez kilogram. Pobirati sem jih začela oktobra pa vse do decembra. Zadnjo sem pobrala po prvem večjem mrazu. Ta je glavo le malce osmodil in je bila odličnega okusa.
Drugo leto jih bo na vrtu precej več, moram pa začeti spremljati datume. Letos je bilo vse na 'uč'._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hvala Ivčk, za korajžo . Torej je vzgoja nekje na nivoju sorodnic, cvetače, brokolija, brstičnika. Vse to sem gojil že pred desetletji, kar uspešno.
Z manjšanjem površine vrtička pa so se kapusnice, kot veliki požeruhi počasi umikale z njega.
Koliko prostora pa približno vzame ena sadika?. Verjetno naredi samo eno glavo? Koliko časa pa zdrži odtrgana glava? Kaj veliko prostora ne bo za to Rimsko cvetačo ._________________mfranc
Z manjšanjem površine vrtička pa so se kapusnice, kot veliki požeruhi počasi umikale z njega.
Koliko prostora pa približno vzame ena sadika?. Verjetno naredi samo eno glavo? Koliko časa pa zdrži odtrgana glava? Kaj veliko prostora ne bo za to Rimsko cvetačo ._________________mfranc
Okus mi je odličen. Resnično nekako med brokolijem in cvetačo, kot sladka kolerabica. Pri kuhanju ne 'diši' tako močno kot cvetača.
Rastlina je kar precej velika. Rekla bi, da zavzame nekje pol kvadratnega metra. Ampak, kot sem že rekla, jeseni so grede bolj ali manj prazne, zato jih ti velikani lahko polnijo do mraza.
Koliko se obdržijo po trganju, ne vem, ker smo jih vse pojedli sveže obrane. So pa glave zelo čvrste, zato predvidevam, da ne venijo tako kot brokoli.
Rastlina naredi le eno glavo, potem sredina zgnije in propade.
Sem pa eno polovico glave blanširala (kar NIKOLI ne počnem) in zamrznila in je bila pri naslednjem kuhanju kar nekako gumijasta. Tega ne ponovim več. Sveže je zakon.
Barva je neonsko zelena in na krožniku izredno lepa tudi po kuhanju._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Rastlina je kar precej velika. Rekla bi, da zavzame nekje pol kvadratnega metra. Ampak, kot sem že rekla, jeseni so grede bolj ali manj prazne, zato jih ti velikani lahko polnijo do mraza.
Koliko se obdržijo po trganju, ne vem, ker smo jih vse pojedli sveže obrane. So pa glave zelo čvrste, zato predvidevam, da ne venijo tako kot brokoli.
Rastlina naredi le eno glavo, potem sredina zgnije in propade.
Sem pa eno polovico glave blanširala (kar NIKOLI ne počnem) in zamrznila in je bila pri naslednjem kuhanju kar nekako gumijasta. Tega ne ponovim več. Sveže je zakon.
Barva je neonsko zelena in na krožniku izredno lepa tudi po kuhanju._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nisem vedela, da se cvetačo sadi zgodaj spomladi za poletno bero in poleti za jesensko. In , da so za spomladansko primernejše zgodnje, za jesensko pa pozne sorte. Človek se res uči vse življenje. Da se pomladansko seje že februarja, pikira kot paradižnik in gre na prosto konec marca. Tole ponuja Semenarna in če je verjeti podatkom bi morali glave pobirati tam nekje sredi julija.