Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ker je ravno Dan suverenosti, bom jaz zato danes kar suvereno posadil jesensko porcijo česna !
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
... Dve leti zaporedoma sem česen pokrila z nerazrezano slamo domačega miskanta. Plevela praktično ni.

Muha, imam vprašanje - ker slutim, da imaš miskant domače pridelave, me zanima, koliko miskanta "gojiš" in koliko m2 gredic prekriješ z njim, ali bolje - koliko m2 gredic prekriješ z razrezom enega odraslega miskanta?
Hvala za odgovor.
(upam, da nisem preveč zakompliciral) Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Doma imam en grm, premera dobrega pol metra, višine meter in pol. S tem pokrijem eno gredico 2,5 m x 1,20 m. Ne preveč na debelo, le toliko, da se ne vidi prsti in so tla spodaj v temi.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Aha, 3 kvadrate... in širši (se mi zdi, da so tu v okolici bolj na metru in več širine) grm bi verjetno lahko pokril tudi 4 m2.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

zanimam se za staro istrsko sorto česna (rdečkast, zelo aromatičen)...če ima kdo kaj viška za prodat, lepo prosim na ZS. Vsaj nekaj, da ga posadim in stestiram kako bi ratal.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Mislim, da bo en fajn termin (če bo vreme dalo) med 22. in 24. novembrom. Miša Pušenjak svetuje:

https://zelenisvet.com/jesensko-sajenje-cesna-in-cebule/

Zanimivo mi je bilo namakanje česna v algah; vsekakor bom poizkusil Smile_________________go with your instinct to live as you want
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ona svetuje namakati pred sajenjem: čebulo in česen v alge, stročnice v kamilični ali žajbljev čaj, v eni knjigi pa priporočajo v mleko buče in kumare.
toliko sem si zapomnila._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

laksikon je napisal/a:
zanimam se za staro istrsko sorto česna (rdečkast, zelo aromatičen)...če ima kdo kaj viška za prodat, lepo prosim na ZS. Vsaj nekaj, da ga posadim in stestiram kako bi ratal.

Imam nekaj takega pod imenom Kraški domači ali Kraški rdeči. Pravioloma so stroki manjši od povprečja, jih je veliko in niso samo po obodu ampak tudi na sredini. Včasih zraste še kakšen dodaten na obodu. Je najbolj obstojna sorta kar jih imam. Lahko dobiš nekja od tega kar mi je ostalo. Za več, se mi javi na ZS. Bi lahko tudi prinesel v CE.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivo, jaz sem tudi od tebe dobil tega kraškega, pa so stroki pretežno le na obodu.
Sredinskih zaradi cvetnega stebla skoraj ni. Letos mi je sploh super naredil.
Veliki, visoki stroki, morda nekoliko ožji, ko sem prejšnji mesec sadil, "odpada" skoraj ni bilo.
Morda bom imel enkrat to kot glavno sorto.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Pa ovoj - lupina gre zelo lepo stran.Lahko se lupi.
Odgovori