Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - sejanje in presajanje

Odgovori
bogdanog

Odgovor Napisal/-a bogdanog »

Asimina je od februarja letos zrasla za približno 40 cm, vendar jo sedaj nekaj grize. Ali kdo ve, kaj se dogaja listom in kako jo zaščititi?
bogdanog

Odgovor Napisal/-a bogdanog »

Razne poškodbe na listih, a ne vem v čem je vzrok.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Zelo lepa asimina, dobro skrbite zanjo. Po tleh so vidni sledovi polžev, tudi poškodbe na listih so njihove. Če ni poškodb lubja, ni potrebno skrbeti, to asimini v taki kondiciji ne škoduje (problem so spomladi, ko pojedo celotne poganjke).

List na 3 sliki pa je verjetno poškodovan zaradi vročine - ožig.

LP, Andrej
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Na kakšno razdaljo se sadi asimine?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
AndrejK

Če se bo izvajala rez na 2m, sicer pa na 3-4m.

LP, Andrej
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

AndrejK, bi delil z nami kakšna tvoja mnenja in izkušnje v povezavi z rezjo Asimine ?
Jaz sem se pri svojih dveh odločil, da bom dolge, stranske poganjke prikrajšal na pol, da se razveja.
Ker če bo v takem tempu raslo v širino ( sploh Shenandoah ), bodo spodnje na tleh, ko bo kakšen plod gor, zgornje pa grdo povešene.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, zdaj sem ! Wink

Super, hvala.

Očitno tisto pogosto pisanje in govorjenje, da asimina ne potrebuje rezi, morda le ni najbolj primerno ?!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, jaz sem tu šele na začetku in bom lahko počakala na vaše izkušnje. Wink Se pa seveda bolj nagibam k rezanju, zaradi omejenega prostora.
AndrejK

Rez prikazana na zgornjem videu se kar obnese. Priporočljiva je predvsem za drevesa, ki zelo bujno rastejo (običajno 3-5 leto), zato da se prepreči predolge rodne veje. Nekatera drevesa pa so že letos prešla v bolj "rodno" rast, letni prirast 15-20cm, del z vegetativnimi brsti 10cm. Taka drevesa praktično ni potrebno več rezati na prikazani način, samo redčenje odvečnih vej.
Odgovori