Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marelica - Prunus armeniaca

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Super. Ima kakšna sorta domače slive nižjo rast?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Cibora ?!
papa

Odgovor Napisal/-a papa »

Pred šestimi leti sem pred staro hišo na vikendu posadil marelico naknadno naredil iz lat oporo po celi fasadi in potem vztrajno povezoval in širil veje. Nikoli je še nisem obrezal razen malih vršičkov pa me zanima kateri letni čas je naj bol primeren za temeljiti rez marelice._________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Poleti. V rastni dobi po obiranju se rane najlepše celijo. Vse nad 5mm premera je potrebno premazati.
leskar

Odgovor Napisal/-a leskar »

Igy je napisal/a:
Mirabolana je zelo slaba podlaga za marelico.

Ja to po mojih izkušnjah drži. Jaz sem pred desetletji posadil v daljšem časovnem obdobju okoli 8-10 marelic, ki so se vse posušile. Za prve predvidevam, da so bile cepljena na to podlago, saj so se posušile po 4-5 letih. Kasneje sem postal pozoren na podlago, ki je bila (Mirabolana) -edina na trgu. Lahko rečem, da se je čas propada novih marelic še skrajšal. Nekaj je bilo sajenih bolj v nižini, ostale pa na vinogradniški legi. Imam pa dve marelici (Ogrski), stari 30-32 let, ki sem jih kupil pri privatnem drevesničarju, ki je sedaj že pokojni. Cepljeni sta na domačo slivo v višini cca 80 cm in sta ogromni drevesi, ki rasteta na prostem med drugim sadjem. Tudi zaradi velikosti sem jo škropil proti moniliji samo 3x, nazadnje pred kakimi 10 leti.
Kolikor je dosegljivih podatkov na netu, se je izkazala šibka podlaga Wavit zelo dobro za vse sorte marelic, vendar v Sloveniji ni nobene ponudbe s takimi sadikami. Nabava je možna v Nemčiji, Avstriji pa tudi na Hrvaškem in Srbiji sem nekaj zasledil, le pri nas se prodaja za naše pogoje neustrezne sadike, ki po izkušnjah tudi ostalih ljubiteljskih sadjarjev preživijo le do rodnosti._________________Lep pozdrav, Leskar
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas v MS prav tako ne grejo marelice, ena od pokojnih kandidatk je bila celo cepljena mislim da prav tako na neko domačo ali divjo slivo - drevesničar ji je rekel plavkica; žal ni pomagalo.

Je pa lega res nerodna za marelice, ki pomladi rade hitro startajo in če se pojavi mraz, na ravnini dolgo odleži in dela štalo.

Trenutno gledamo, a bo kam prilezla sorta Harlayne.

Čemu tako slaba izbira podlag pri cepljenih marelicah v Slo, tudi meni ni jasno. Wavit sem dobil pri eni slivi (Top taste).
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Napovedan je minus. Stebričasto marelico imam posajeno v loncu. Trenutno cveti. Bi bilo smiselno, da jo v nedeljo postavim v plastenjak za nekaj dni? Ali bi jo tudi notri morala še dodatno zaščititi s kopreno?
mravlja

Plastenjak je bolj zaščita proti vetru, kot proti dokaj resnemu minusu.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Največ do -3 bo, to ni tak hud minus. Zato sprašujem.
mravlja

Pri številkah vremenarjem nekako ne verjamem. Če gre samo za en lonec, bi ga čez noč prestavil v klet, garažo ali kak kot hladnega hodnika, zjutraj pa spet ven - saj gre le za par dni.
Ti bo povrnil trud.
Odgovori