Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hruška - Pyrus

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Potem to ni to, čeprav je po obliki dokaj podobna, ne pa tudi po barvi in nikakor po času zorenja. "Krhlavke" smo pobirali jeseni. Sveže niti niso bile posebno okusne, posušene pa.

To, kar iščeš, nikakor ni tepka. Značilnost tepke je, da je skoraj brez vratu. Čeprav sta tukajle pri opisu tepk dve fotografiji. Tiste na prvi, bi bile lahko tudi "krhlavke", one spodaj so pa take, kot jih edine poznam pod imenom "tepka". Razen, če se ime ne nanaša toliko na sorto, kot na dejstvo, da se je z obema podobno postopalo.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

V tej fotografiji vidim hruško z domačimi imeni pšenička, všenička, rženka, ker zori takrat kot pšenica. Predlani sem cepil nekaj podlag in letos je bilo nekaj plodov. Če poznaš njen okus, ti bom poslal poleti par plodov. Lahko pa dobiš pomladi cepiče.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

sreco je napisal/a:
Ali morda kdo ve, kje bi lahko kupil sadiko hruške Uta? Če je možno na sejancu. Hvala za vsako informacijo.

Pelji se v drevesnice in povprašaj. Običajno imajo, a ne oglašujejo, ker je zaščitena sorta (nemški križanec med madame verte in boskova steklenka; zori 35 dni za viljamovko) in bi zato morali plačevati licenčnino._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kaj je to zaena sorta - dišečka? Jedilna? Samo za šnops?
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Drobna, je pa kar dobrega okusa.
gajka

Odgovor Napisal/-a gajka »

A sta Harrow Sweet in Uta kompatibilni glede opraševanja? A je kompatibilnost pogojena samo s hkratnim cvetenjem, ali še s čim drugim?
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Pomembno je samo, da hruški cvetita ob istem času. Za omenjeni ne vem.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Lani sem nejeverno "nalimal"sorto Xenia. Letos pa kupil sadež v Hoferju! Nisem falil! Dobra naložba!

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
gajka

Odgovor Napisal/-a gajka »

Optimist - kolikor sem preučevala, je Xenia = Novembra = Nojabrskaja, sadike imajo v Mirosanu... A bi bila ta lahko opraševalni partner za Harrow Sweet, a cvetita hkrati (se mi zdi, da je tudi ta v tvojem sadovnjaku)?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Gajka, imam več sort hrušk. Posajene so v razmerah ki niso identične z drugimi kraji pri nas. Niti se jaz ne ubadam s tem kdo je komu opraševalec, vtaknem v luknjo pa naj se znajde!
Tudi tebi se ni potrebno! Zasadi in se pusti presenetiti!
Kolegu je lani veje lomilo, tako polna je bila..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori