Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Danes sem pobrala kaki. Bilo ga je precej manj kot navadno. Kar nekaj plodov ima "črne pege". Morda kdo ve, zakaj se gre? Te plodove bom dala posebej in jih opazovala - lani se mi je prvič zgodilo da mi je kako gnil. Kar črn je postal in dobesedno gnil. Ne vem pa, če je imel take črne pege ali ne. Bom spremljala in javim.

En je za proč

Še eni trije pa imajo okoli črne pege tako liso

Kaj se dogaja z mojim kakijem? Crying or Very sad
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Gre za glivično obolenje Alternaria Alternata (ne poznam slovenskega izraza). Kaki je okužen. Zaenkrat so ukrepi samo, da pograbiš vse odpadlo listje, ga odpelješ nekam stran in zažgeš. Obvezno, ker se lahko plesen razširi na ostale rastline in zelenjavo! Preveri, če se je okužba razširila tudi na veje. Kako manjšo vejico lahko odrežeš zdaj, za večji odrez pa bo boljše počakati na pomlad. Če bodo vremenske razmere ugodne, pošpricaj z bakrom in enako spomladi.
Novinka

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hm... pa pravijo, da kaki ni treba špricati, ker ne oboleva.
Katere sorte so plodovi - "Hachiya"?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ni oboleval. Z uvajanjem novih sort in kupovanjem sadik od vsepovsod, tudi od tam, kjer skrbi za njihovo zdravje ne posvečajo nobene pozornosti, se je to dodobra spremenilo.
Novinka

Ta naša sadika je sicer stara 25 let. Točne sorte ne vem. Bolezen pa se je pojavila lani. Od kje je prišla nimam pojma, novih sadik v sadovnjaku namreč nismo sadili.Nazadnje urejal/a Novinka 11 Nov 2019 07:48; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Alternarijska listna pegavost (Alternaria alternata) je ime, ki se uporablja pri nas.
Glivično obolenje, kar pove, da se spore širijo (tudi) po zraku.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Kod mene završena sezona što se tiče kakija, plodovi pobrani i dosta njih već i pojedeno.Ove godine najkrupniji plod kakija je bio 460g težak Very Happy .
https://youtu.be/yLH4Y4C-vc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
Alternarijska listna pegavost (Alternaria alternata) je ime, ki se uporablja pri nas.
Glivično obolenje, kar pove, da se spore širijo (tudi) po zraku.

Ga lahko širijo tudi ptice? Z drevesa na drevo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne vem, a logika pravi da bi se spore njihovih nog lahko prijele
Odgovori