Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Muha, to si pa ne predstavljam. Ostrgati kako A. arguto... ja - a ostrgati "kosmatega"... Z "žileti" ? Ko so moje "Jenny" zrele, lupljenje sploh ni (bil) problem.
A to lupiš kivije? Pri nas jih režemo na pol in izdolbemo z manjšo žlico.
Hja, plodovi "Jenny" so veliki kot orehi. Če bi ga rezal na pol, mi v rokah ne ostane prav veliko - lupljenje pa ni problem, primerno zrel se lepo olupi. (sam tudi nisem imel predstave, kako (veliki) mali plodovi so to, vse skupaj je res prav majhno... - kosmat je pa za celega Haywarda )
Mravlja, nisem še pokusil, malo naj se še omedijo. Sem pa že pred leti malo pokušal podarjene, in mi tisto ni bilo preveč všeč .... _________________mfranc
na mesto, kjer je bila prej trta, posajeno: 2x Tuscia, 1x Tomuri. Menda jih moram še oviti v kopreno, drugače bodo zmrznili. A to vsako leto, ali samo prvo ?
Mogoče le prvo leto. Me pa zanima, če si jih posadil skupaj le za čez zimo, ali na stalno mesto? Jaz jih imam v brajdi posajene na razdalji 3,5m, pa so po štirih letih že zavzele ves prostor. Do pomladi nameravam brajdo še razširiti.
na stalno mesto, ker računam da se bo ovijal balkonske ograje kot se je prej trta. Bi jih moral na 3,5 metra narazen ? Pred saditvijo si nisem prebral nič o tem, res je pa tudi da drugače kot tako niti ne gre ker ni prostora.____________________
Sem čakal, da bo kdo podal svoje mnenje o zasaditvi. No, bom pa jaz nadaljeval. Nekoliko v rokavicah, da se ne zamerim, kot sem se nekomu, ko sem mu rekel, da kivi ni mišljen za bonsaj in ne sodi v posodo. Škoda, da se nisi malo pozanimal pred nakupom. Če pogledaš opis rastline pri prodajalcih, piše v prvi postavki: Končna višina 3-8m, odvisno od vzgoje. Pomisleke imam, da bodo rastline dušile ena drugo. Ena možnost je, da eno ali pa dve rastlini posadiš drugje. Če te možnosti ni, ohraniš le dve rastlini in eno oddaš, prodaš... Če bi jaz imel tako majhno saditveno površino na razpolago, bi na žensko rastlino vcepil eno vejico moške. To sem naredil letos. Le v obratni smeri. Na 11 ženskih rastlin imam le eno moško, pa še na to sem vcepil ženske cepiče. Dovolj bo. če bo imel 4 cvetoče veje z moškimi cvetovi.
dobra ideja. Bom pustil nekaj let tako kot je, če ne bo prej samo od sebe propadlo, in potem razmišljal o drugačni zasaditvi. Ali pa cepljenju tako kot si predlagal.____________________
Sam sem še malega posadil ob visokem kolu, a ob hitri rasti, ki jo ima, se je najmočnejši poganjek tesno navil na kol do vrha. Nisem do časa opazil. Kol sem nekako uspel odstraniti, svedrasta rast vertikale pa je seveda ostala. Mi ni všeč, pa kaj naj zdaj. Kako ostali privezujete kivije, da ni takih problemov? Ga povežete šele kasneje, ko je poganjek "čez glavo"?