Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
crtj je napisal/a: |
Našim sibirkam se je zrolalo, odvrgle so listje in zdaj cvetijo... Da ne bo treba pomladi :( |
Nekaj mojih mladih enoletnih je bilo zelenih pozno v jesen. Šele sedaj listi rumenijo pri najbolj trmastih, nasploh pa se mi zdi, da so tudi starejše letos vse zelo pozno odvrgle listje v primerjavi z lani. Ali pa se to zdi samo meni, ker nimam toliko izkušenj z njimi? Tudi jaz sem opazil pri nekaterih, da so v začetku jeseni na novo cvetele na koncu nekaterih vejic. V tem trenutku pa ne cvetijo. Pod temo o ameriških borovnicah je tudi en novinec napisal, da mu odganjajo ameriške borovnice. Vreme in klima, ni več normalno.
Včeraj sem pa še eno triletno posadil, indigo yum. Baje ima zelo dober okus. Sedaj jih imam šestnajst. Tri petletne, ostale pa tri in enoletne. Komaj čakam naslednjo pomlad, da vidim to naprej rasti.
Aljazs je napisal/a: |
Pozdravljeni, po prebranem na forumu me zanima sledeče, saj se tudi sam zanimam za zasaditev nasada preko podjetja Haskap, kakšni so odzivi? Drži to kar obljubljajo? So že komu kaj odkupili? lpA |
Glede na to, da živimo v Banana republiki, se ne zanašaj preveč na te firme. Tudi jaz sem to spraševal tam nekje spomladi, pa sem od ostalih slišal, da je baje vse skupaj prevara, da podjetje Haskap ni zanesljivo. Tudi pri donosu na sadiko se pretirava. Moje sadike pa so še premlade in imam premalo izkušenj, da bi jih videl v polni rodnosti in se prepričal na lastne oči, če je res 3-6 kil na sadiki gor. Realno baje tam nekje 1 kg dajo. Odvisno od sorte grma, eni zrastejo malo večji kot drugi. Seveda pa upam, da se motim in da bodo moje, ko bodo zadost stare in košate dale boljšo kilažo.
Boštjan je napisal/a: |
Včeraj sem pa še eno triletno posadil, indigo yum. Baje ima zelo dober okus. |
Pri nas imamo 3 x indigo yum. Okus zaenkrat ni posebej izstopal, resda pa je po moje prav pustiti tri leta, da se rastline dobro primejo in pokažejo, kar lahko. Po mojem branju je v tej seriji niti ne indigo yum, temveč indigo gem tista, ki naj bi bila odlična.
6 kil na grm si glede na dosedanja leta in precej poskušenih sort... Khm... Kar težko predstavljam.
crtj je napisal/a: |
Po mojem branju je v tej seriji niti ne indigo yum, temveč indigo gem tista, ki naj bi bila odlična. 6 kil na grm si glede na dosedanja leta in precej poskušenih sort... Khm... Kar težko predstavljam. |
Jaz sem pa enkrat spomladi nekje na eni strani bral za pet najslajših sort sibirk in ena od njih je bila indigo yum, ki je še nisem imel v zbirki. Kupil sem jo sedaj v jeseni pri fajn timu po spletni trgovini poleg ameriških borovnic. Pa sem mislil naročiti še indigo gem, pa nisem. Mislim, da tudi na fajn tim strani piše, da je indigo yum sladkega okusa ali nekaj takega pri indigo gem pa mislim, da ni podrobno zabeleženo kakšen je okus in sem mislil, da je gem zato bolj kisla oz. manj sladka kot yum. Moram še enkrat preveriti. Zato sem se odločil za yum. Bom pa še spomladi naročil indigo gem, če je tako.
Drugače pa ena od mojih treh najstarejših je zelo dobrega okusa, sladka, vendar takrat 2014, ko sem jih prvič kupoval in sadil, nisem bil pozoren na imena sadik in sem pozabil katere sorte je. Aurora ali Nimfa, če me spomin ne vara, nekaj od tega...
Koliko pa tebi dajejo na grm? Moje petletne bolj malo letos. Ne vem, če je bilo pol kile gor na grm...tu nekje 30-50 dag... to pa tudi zato, ker sem jih nekaj let imel v plastičnih loncih in niso rasle nikamor, kasneje pa presadil v zemljo in jim začel posvečati več pozornosti. Šele letos po dobrem gnojenju so se dobro razbohotile, tako da naslednje leto pričakujem več kljub temu, da so letos prvič prestale tudi točo. Pa tudi 13 novih sort jim bo od letos dalje delalo družbo, tako da bo še boljše opraševanje.
Dobro, da tako zgodaj zorijo, da jih lahko pojemo pred prvo morebitno točo. Izbrskal sem tudi najbolj zgodnje sorte ameriških borovnic, ki prav tako rodijo v začetku junija. Moram nabavit.
Hja, tukaj če je kila, se mi zdi kar uspeh.
Je pa moja vzgoja precej špartanska, skušam ustvariti neke v redu pogoje in potem naj se rastline čimbolj same znajdejo.
Mislim, da so med najbolj hvaljenimi sorte iz serije Boreal (beast, blizzard, beauty in še kakšna morda), ki pa so vse dokaj pozne. Pri nas so posajene šele od lani, tako da zaenrkat nimam kaj dosti komentirati. Takrat jih je imel Zeleni zmaj.
Je pa moja vzgoja precej špartanska, skušam ustvariti neke v redu pogoje in potem naj se rastline čimbolj same znajdejo.
Mislim, da so med najbolj hvaljenimi sorte iz serije Boreal (beast, blizzard, beauty in še kakšna morda), ki pa so vse dokaj pozne. Pri nas so posajene šele od lani, tako da zaenrkat nimam kaj dosti komentirati. Takrat jih je imel Zeleni zmaj.
-
- Kraj: Domžale