Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hruška - Pyrus

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, to z zelo lepim razvojem naknadno po obiranju poznam že od Harrow sweet.

Po moje plačaš 1 EUR dodatno sodeč po Mirosanovih cenah. Predvidoma se bom oglasil tam v četrtek, če bosta vreme in siceršnji urnik sodelovala - https://www.mirosan.si/hruska.html

Tukaj Screiber pravi, da je nagnjena k partenokarpiiji, torej razvoju plodov tudi brez oprašitve (in ki ne bodo pečkati)... Bonus v razmerah, kot so bile letošnje https://www.schreiber-baum.at/en/varieties/pear

Zdaj vidim, da jo ima tudi Čeh https://www.drevesnica-ceh.si/hruske.html
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Jutri grem v Mirosan po Novembro (11 EUR) in borovnice Ozarkblue (8 EUR).

Če je še komu do tega dvojega, sporočite na ZS.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK, imam eno povpraševanje. Če je še kdo, se prosim javite zdaj, ker bo jutri vse po hitrem postopku in bo nerodno takrat znova preverjati in upoštevati. Hvala.
krnekdo
Prispevkov: 424
Pridružen: Ne Feb 21, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

crtj je napisal/a:


Mirosan ima puljene sadike, če še ima.


Še ima. Zdej so kao pometali ven iz zemlje zadnjo letošnjo rundo.

Prav tako ima par teh sadik še domačija globoko, če je ker z Gorenjska
DavidJ
Prispevkov: 207
Pridružen: Sr Nov 09, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Imel jih je še nekaj tudi kamniški mirosan. Sem eno vzel. Sicer bi si želel raje na sejancu, vendar ni za dobiti. Le na kutini.
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Tudi jaz sem šla po sadiko Nojaberskaje v Kamnik. Sicer je bolj šibek primerek, a ob koncu sezone se nad izbiro ne morem pritoževati. Glavno, da je.

Hruške pod znamko Xenia prodaja Lidl. Nekaj sem jih kupila, da preverim robo. Poleg vseh naštetih prednosti je ta vrsta hruške izredno okusna - še ta iz trgovine! - ima pa tudi izjemno majhno in neizrazito peščišče.

Doma me preganjajo, če bo že letos kaj rodila.

bhuahahaha
Andrej Banko
Prispevkov: 5232
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Džungla za hišo:



Po moje Morettinijeve ( nisem jaz sadil ). Zoret bodo začele zdaj-zdaj.
Vrabcem letos le ni uspelo vseh cvetnih popkov skavsat, oziroma so jih le delno, da so se plodovi vseeno lahko razvili.
Andrej Banko
Prispevkov: 5232
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos bo očitno leto hrušk, tudi suhih ! Wink

Tole je že druga runda v strojčku. Jutri narežem še dva pekača za na sonce.
Naslednji teden oboje ponovim še vsaj enkrat, morda celo dvakrat.
Pa so sedaj zrele šele Morettinijeve. Za njimi pridejo še Viljamovke, Konferans in Fetelove.
Teh sicer ni toliko, ampak celokupno gledano jih bo pa mnogo veliko ...


.
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Po mojem mnenju jih sušiš prezgodaj, ... če me ne vara videz posnetka in se motim. (plod-meso mi zgleda še čvrsto)

Najboljše so, ko so zrele do stopnje "skoraj tekočega" stanja.

Povej kje sem.

Seveda so dobre tudi ne-najboljše, ampak, če iščemo dlako v jajcu je potem to to. Upam, da ne zameriš.
Andrej Banko
Prispevkov: 5232
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hja, misliš takrat, kos se že umedijo in notri okoli pečk meso postane že mehko in rjavo ?!

Sem tudi že take dal sušit, pa se mi je zdelo, da se potem občutno dlje sušijo.

Vsaj ta sorta je tudi že v tej fazi precej sladka in posušeni krhlji ( vsaj po moje ) so prav super.
Odgovori