Kvas - pijača
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kvas - pijača
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 759
- Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am
Zdravo.
Poznate pijačo Kvas? Znana je v Rusiji in okolici.
Dela se iz temnega/rženega kruha. Ki se ga zmeša z vrelo vodo, odcedi in fermentira.
Zanima me, če je kdo že slišal za to, ker so ga včasih delali tudi pri nas.
Vsaj starejša soseda je omenjala da so namakali nek črn kruh v posodo in potem to pili.
Nastane nizko, ali brezalkoholna pijača ki jo pijejo vsi.
Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Poznate pijačo Kvas? Znana je v Rusiji in okolici.
Dela se iz temnega/rženega kruha. Ki se ga zmeša z vrelo vodo, odcedi in fermentira.
Zanima me, če je kdo že slišal za to, ker so ga včasih delali tudi pri nas.
Vsaj starejša soseda je omenjala da so namakali nek črn kruh v posodo in potem to pili.
Nastane nizko, ali brezalkoholna pijača ki jo pijejo vsi.
Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
takole gre:
Kisli krušni napitek
Kruh iz kislega testa narežemo na rezine, ki jih posušimo. Nato jih naložimo v večji kozarec, ki ga lahko neprodušno zapremo. Krohove rezine zalijemo z vodo tako, da sega 5-6cm pod vrh in kozarec zapremo.
Dva dni ga pustimo na sobni temperaturi, nato kozarec shranimo na hladnem, a ne v hladilniku. Kruh se malo dvigne, a tudi, če pogleda iz tekočine, ni nič narobe, ker se zaradi lastne kisline in brezzračnega prostora ne more pokvariti.
Pustimo fermetnirati 1mesec. Nato odlijemo tekočino, ki jo hranimo v steklenicah,, na hladnem.Tak napitek je zelo obstojen. Za podporo črevesju pijemo 1 do 2 dcl napitka na tešče, ob obrokih ali uro /dve po obroku, dav-do trikrat na dan.
Skisan kruh shranimo v dobro zaprt kozarec in ga uporabimo za pripravo solat._________________naredimo svet lepši
Kisli krušni napitek
Kruh iz kislega testa narežemo na rezine, ki jih posušimo. Nato jih naložimo v večji kozarec, ki ga lahko neprodušno zapremo. Krohove rezine zalijemo z vodo tako, da sega 5-6cm pod vrh in kozarec zapremo.
Dva dni ga pustimo na sobni temperaturi, nato kozarec shranimo na hladnem, a ne v hladilniku. Kruh se malo dvigne, a tudi, če pogleda iz tekočine, ni nič narobe, ker se zaradi lastne kisline in brezzračnega prostora ne more pokvariti.
Pustimo fermetnirati 1mesec. Nato odlijemo tekočino, ki jo hranimo v steklenicah,, na hladnem.Tak napitek je zelo obstojen. Za podporo črevesju pijemo 1 do 2 dcl napitka na tešče, ob obrokih ali uro /dve po obroku, dav-do trikrat na dan.
Skisan kruh shranimo v dobro zaprt kozarec in ga uporabimo za pripravo solat._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Za brezglutence pa obstaja še sadni kvas, tule je fletna demonstracija:
https://celestelongacre.com/making-fruit-and-beet-kvass-demonstration-by-celeste-longacre/
https://celestelongacre.com/making-fruit-and-beet-kvass-demonstration-by-celeste-longacre/
-
- Prispevkov: 1106
- Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am
Jaz sem kvas pila v bivših državah Sovjetske zveze. Preverjeno zelo okusno in poleti osvežilno. Da ne omenjam zdravilnih lastnosti.
V centru Ljubljane na Slovenski cesti 47 v ruski trgovini lahko kupiš že narejeno pijačo, če želiš preizkusiti okus.
Sem jo enkrat delala tudi sama iz rženega kruha, pa mi ni najbolj uspela, nisem pa ponavljala. Bom mogoče še, ker mi je pijača všeč.
V centru Ljubljane na Slovenski cesti 47 v ruski trgovini lahko kupiš že narejeno pijačo, če želiš preizkusiti okus.
Sem jo enkrat delala tudi sama iz rženega kruha, pa mi ni najbolj uspela, nisem pa ponavljala. Bom mogoče še, ker mi je pijača všeč.
-
- Prispevkov: 759
- Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am
Jaz še kar delam prvo rundo kvasa.
Star črn kruh sem namočil v vrelo vodo. pustil čez noč. Zjutraj odcedil. Zavrel, dodal rozine in sladkor.
Ohladil, dodal kvas in dal fermentirat.
Po parih dneh sem ga vzel par litrov, dal v flaše in pustil v flašah.
Okus ima po pečenem kostanju. Konsistenca je zanimiva ker je kar gost.
Nevem ali je ratalo ali ne, bom še poskusil
_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Star črn kruh sem namočil v vrelo vodo. pustil čez noč. Zjutraj odcedil. Zavrel, dodal rozine in sladkor.
Ohladil, dodal kvas in dal fermentirat.
Po parih dneh sem ga vzel par litrov, dal v flaše in pustil v flašah.
Okus ima po pečenem kostanju. Konsistenca je zanimiva ker je kar gost.
Nevem ali je ratalo ali ne, bom še poskusil
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)