Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes sem pobral zadnje plodove Szafer-ja - zdravi in zelo dobri: kislo-sladki, nič trpki.
Nekaj več plodov je bilo, kot na Flavi - za prvo leto in za poizkušnjo - čisto v redu.

Če upoštevam vse "zgode in nezgode" pri vzgoji jabolk, hrušk, ... da ne naštevam naprej... in posledic pomanjkljive oskrbe (špricanja...) na njih pridelku, se mi zdi dren zelo zanimiv dodatek ali celo nadomestek kakega drevesa v vrtu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sem šele prejšnji teden prvič videl en tak gojen kultivar, in sicer Jolico.
Poln, da so se veje kar povešale. Sicer so bili plodovi še precej kislo-trpki, ampak res so pa veliki napram plodovom divjega.

So te žlahtne sorte morda bolj nizke rasti ?
Se kaj ve, na katero podlago je cepljeno ?
mravlja

To tudi mene zanima... Na kaj je cepljeno in kako se obrezuje - to je zdaj vprašanje! ... za biti ali ne biti.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mi imamo dve vrsti žlahtnjenega rumenega drena. Ni cepljen. Že drugo leto sta obilno rodila, veje se kar povešajo. Ampak plodovi niso tako aromatični, kot se spominjam pri divjem rumenem drenu.
mravlja

Da bi bili ukoreninjeni? Je kdo že poizkušal z ukoreninjenjem drena?
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Vsi kultivarji so cepljeni na sejance rumeneg drena. Da se jih tudi ukoreniniti, vendar ti ki smo jih naročili s Poljske, so cepljeni na sejance.
Cepljeni so pa na oko oziroma na čip.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem danes posejal koščice, 110 dni sem jih imel v hladilniku. zmešal sem vermikulit in ogljen prah, navlažil in dal v kozarec. Bom videl če bo kaj vzklilo.
Včasih kali šele drugo leto.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivo, vermikulit in oglje. Nič zemlje ?!
Pa hvala, ker si me spomnil, da jih tudi jaz vzamem iz hladilnika. Wink
Tiste, ki sem jih zakopal, bom pa še malo pustil ...
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

V vermikulitu in oglju sem jih imel v hladilniku, posejal sem jih pa v zemljo.
Odgovori