Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česnovi cvetni popki - pski
Res je potrebno dodati malo več olja. Ti pski ga pijejo kot pijanci na Martinovo.
Pri nas ni bilo navdušenja nad namazom na kruhu, zato pa je prišel prav v vseh jedeh kot nadomestek za česen v stroku, od solat do juh In rib. Vsa zaloga je bila v hladilniku, enako kot domača zelenjavna vegeta.
Hvala brbr za idejo, do sedaj smo te cvetove metali na kompost.
Pri nas ni bilo navdušenja nad namazom na kruhu, zato pa je prišel prav v vseh jedeh kot nadomestek za česen v stroku, od solat do juh In rib. Vsa zaloga je bila v hladilniku, enako kot domača zelenjavna vegeta.
Hvala brbr za idejo, do sedaj smo te cvetove metali na kompost.
Češnca, ni za kaj.
Poleg namaza jih jaz shranjujem še takole:
- kar precej pskov jaz na drobno narežem in zamrznem. Čez leto jih potem dodajam med kuhanjem (poleg česna).ker so zelen lepo popestrijo izgled jedi, recimo ričeta... Odlični so tudi z umešanimi jajci,
- eno leto semjih tudi vložila kot stročji fižol. In res so po okusu malo spominjali na stročji fižol. Porabila sem jih kot solato, ki pa sem ji morala dadati nasekljan česen, ker vloženi pski nimajo okusa po česnu.
- drugo leto jih bom poskusila fermentirati (če ne pozabim). se pa malo bojim, da bodo pretrdi.
Metuljc, pridem._________________naredimo svet lepši
Poleg namaza jih jaz shranjujem še takole:
- kar precej pskov jaz na drobno narežem in zamrznem. Čez leto jih potem dodajam med kuhanjem (poleg česna).ker so zelen lepo popestrijo izgled jedi, recimo ričeta... Odlični so tudi z umešanimi jajci,
- eno leto semjih tudi vložila kot stročji fižol. In res so po okusu malo spominjali na stročji fižol. Porabila sem jih kot solato, ki pa sem ji morala dadati nasekljan česen, ker vloženi pski nimajo okusa po česnu.
- drugo leto jih bom poskusila fermentirati (če ne pozabim). se pa malo bojim, da bodo pretrdi.
Metuljc, pridem._________________naredimo svet lepši
Danes sem naredila prvi namaz iz peskov. Potrgala sem približno pske s polovice grede, ki so bili res še mladi. Po nasvetu BRbr sem jih včeraj nabrane pustila razprostrte v rastlinjaku, da so se osušili. Danes zjutraj sem jih na drobno zrezala in tudi zrezane pustila malo na balkonu, da se je vlažnost od rezanja osušila. Naredila sem po receptu brbr; dodala sem poleg olivnega olja in soli še malo limetinega soka in pest zdrobljenih mandljev. Nalivam jih v 2 dcl kozarčke, ki jih bom še nocoj po zaprtju kar v pečici pogrela na 100 stopinj in ohladila. Za začetek bom za teh 14 kozarčkov namenila 1 poličko v hladilniku, druga runda čez kak teden pa bo morala preživeti v ne preveč hladni shrambi._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Danes sem tudi jaz pripravila letošnjo zalogo pesta. Naredila sem ga po prvem receptu ( iz leta 2017), ker se je takrat najbolje obnesel, se mi zdi.
Zapisano imam, da sem takrat pesto naredila v naslednjem razmerju:
1/2kg pskov, 1.25dcl olivnega olja, žlička soli.
Letos sem v eno zmes dala tudi žlico limoninega soka (za probo). Na vrh napolnjenih kozarčkov nisem dodajala nič olja.
Se mi zdi, da je bila prevelika količina olja vzrok, da je lani in predlani olje sililo iz kozarčkov. Mogoče je predlani tudi zaradi večje količine olja pesto dobil nekoliko rumenkasto barvo namesto živo zelene.
No, bomo videli. Upam na najboljše._________________naredimo svet lepši
Zapisano imam, da sem takrat pesto naredila v naslednjem razmerju:
1/2kg pskov, 1.25dcl olivnega olja, žlička soli.
Letos sem v eno zmes dala tudi žlico limoninega soka (za probo). Na vrh napolnjenih kozarčkov nisem dodajala nič olja.
Se mi zdi, da je bila prevelika količina olja vzrok, da je lani in predlani olje sililo iz kozarčkov. Mogoče je predlani tudi zaradi večje količine olja pesto dobil nekoliko rumenkasto barvo namesto živo zelene.
No, bomo videli. Upam na najboljše._________________naredimo svet lepši
To me pa res zelo zanima. Po mojih izkušnjah je bolje več olja kot manj, a ni rečeno, da rezultat ni bil slučajen. Vseeno mi je eno leto nekaj kozarčkov "prekipelo", ne pa vsi. Bolj sem dolžila zrak, kot olje, zato od tedaj vsebino sproti temeljito potlačim. Letos pesta ne bom delala, sem sadila manj česna. Kolikor jih ne porabim sproti, jih podarim.
Po mojih izkušnjah se je pesto najbolje odrezal prvo leto, ko sem delala po navedenih razmerjih.
Naslednje leto sem dodala več olja in ga tudi malo polila po vrhu. Rezultat, pesto je bil bolj rumene barve, iz precej kozarčkov je sililo olje. Zavrel pa ni.
Lani ne vem točno, koliko olja sem dodala, vendar se je pesto naslabše obnesel. Nekaj kozarckov je na dnu dobilo belkasto tekočino, enemu se je na površini naredila plesen, iz precej kozarčkov je iztekalo olje. kar je bilo dobrih kozarčkov, sem jih pasterizirala in so se obdržali, a mi okus kuhanega olja ni najbolj všeč.
Torej sem šla letos nazaj na prvi recept.
Kaj je vzrok takim nihanjem pri shranjevanju, ne vem. Zna biti, da tudi vsebnost vode v pskih vpliva na kakovost shranjevanja. Če je tako, tudi letos ne bo kaj prida, ker česen v tem času zagotovo ni žejen. Mogoče vpliva tudi čas priprave. Za prejšnja leta ne vem. Letos pa sem pske pobirala v času za plod, pesto pa sem izdelovala v času, ki ni primeren za nič .
Za vsak slučaj bom večino kozačkov pospravila v hladilnik, nekaj pa jih pustila v shrambi. Če bo vse v redu, gredo tudi tisti iz hladilnika v omaro.
Marijav, koliko limetinega soka pa si dodala. jaz si mandljev ne bi upala dodajati, se mi zdi, da je večja verjetnost, da se zadeva sfiži._________________naredimo svet lepši
Naslednje leto sem dodala več olja in ga tudi malo polila po vrhu. Rezultat, pesto je bil bolj rumene barve, iz precej kozarčkov je sililo olje. Zavrel pa ni.
Lani ne vem točno, koliko olja sem dodala, vendar se je pesto naslabše obnesel. Nekaj kozarckov je na dnu dobilo belkasto tekočino, enemu se je na površini naredila plesen, iz precej kozarčkov je iztekalo olje. kar je bilo dobrih kozarčkov, sem jih pasterizirala in so se obdržali, a mi okus kuhanega olja ni najbolj všeč.
Torej sem šla letos nazaj na prvi recept.
Kaj je vzrok takim nihanjem pri shranjevanju, ne vem. Zna biti, da tudi vsebnost vode v pskih vpliva na kakovost shranjevanja. Če je tako, tudi letos ne bo kaj prida, ker česen v tem času zagotovo ni žejen. Mogoče vpliva tudi čas priprave. Za prejšnja leta ne vem. Letos pa sem pske pobirala v času za plod, pesto pa sem izdelovala v času, ki ni primeren za nič .
Za vsak slučaj bom večino kozačkov pospravila v hladilnik, nekaj pa jih pustila v shrambi. Če bo vse v redu, gredo tudi tisti iz hladilnika v omaro.
Marijav, koliko limetinega soka pa si dodala. jaz si mandljev ne bi upala dodajati, se mi zdi, da je večja verjetnost, da se zadeva sfiži._________________naredimo svet lepši