Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

matica

Odgovor Napisal/-a matica »

Sam sem posadil cca 600 kom asimin v jeseni in drugo spomladi. Prve v času nevegetacije in druge v času vegetacije-pričetka vegetacije.
V nekateri literaturi celo zasledimo, da je presajanje v jeseni boljše. No moje izkušnje pravijo, da je popolnoma vseeno,le, da je pri jesenskem sajenju potrebna skrb čez zimo v smislu pomanjkanja vode. Suše so tudi pozimi naprimer pri meni v Prlekiji. V Litiji pa je tega problema manj. Torej po daljšem obdobju brez padavin privoščimo sadikam eno vedro vode tudi pozimi v prvem in drugem letu. To, je to.
Lep pozdrav, matica
matica

Odgovor Napisal/-a matica »

V ameriški literaturi zasledimo, da obrezovanje ni potrebno, le da odstranjujemo suhe veje. Sam se temu pridružujem s tem pridržkom, da je obrezovanje odvisno od gostote sajenja in medvrstne razdalje ter možne višine. Medvrstna razdalja mora biti vsaj 5 m, da obrezovanje ni potrebno, vse kar je manj pa je potrebno, da se napravi prostor za traktor. Pri tem je potrebno biti iznajdljiv in uporabiti logiko ter želje, kakšen cilj si postavimo.
V domačem vrtu pa redčimo, da pustimo dovolj svetlobe v krošnjo. Redčenje mora biti preudarno, da imamo dovolj rodnega lesa.

Rjavenje listov na asiminah s pikami se prične pojavljati konec avgusta. Lahko je posledica rose in sonca,Kaplje rose delujejo kot leča in sončni žarki povzročijo ožig pod kapljico. lahko pa da listi že odmirajo in to traja do odpadanja vsega listja, kar pa je odvisno od kvalitete zemlje, vlage, količine hranil, temperature in časa.
Lep pozdrav
matica
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

iz 12 semen so zrasle 3 male asimine. Sem mislil saj ne bo nič iz njih, izkopal 1 luknjo za vse 3 skupaj, zabil kol, in začel s saditvijo, pa me je kar presenetila velikost korenin - podzemni del je precej večji od nadzemnega. No, zdaj je kar je, bomo videli kaj bo iz tega.

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Letos spomladi sem posadil tri majhne asimine. Vse do julija so dobro rasle, kakšnih deset do petnajst cm do takrat, potem pa smo imeli točo takoj v začetku julija in jih je malo zdelala. Vejic ni polomilo je pa listje prerešetalo. Kljub temu, da polomoljene niso bile, so asimine doživele šok in se je rast takrat ustavila. Sedaj sem pa na eni videl, da se ji je vrh odlomil, ker je očitno srna ponoči tako stisnila ograjo k sadiki, da se je vrh asimine na ograji polomil. Kaj pravite, bodo te sadike po zimski hibernaciji naslednjo pomlad na novo zadihale in si opomogle od letošnjega šoka od toče ali je konec z njimi? In kaj se zgodi s sadiko, če se ji vrhec zlomi? Požene novega na drugem delu ali kako? Upam, da se bodo "zlizale" in preživele. Če ne pa šmrk, adijo slabih 80 eur.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Običajno odžene, lahko tudi pod cepljenim delom, če je spoj cepljenja samo na eni strani. Če so imela lani bolj slabo rast, jih bo naslednje leto dobro zasenčiti.

Lp, Andrej
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

To ni tako nenavadno, če je prvo leto prirast le okoli 15cm. Po moje ni treba skrbeti, da bi kar propadle.
Drugo leto poskusi s senčenjem ter rednim zalivanjem, pa bo prirast zagotovo večji.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Kako čuvati i stratifikovati seme asimine Smile

ttps://youtu.e/8YoaaVq3fo
Andrej Banko

Takole pri meni prezimujejo sejančki asimin :

.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

He-he, kako si jim lepo postlal, AB, zdaj pa še jaslice lahko postaviš na vso to slamo Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko

Je kakšna možnost, da bi asimina, ki sem jo posadil jeseni 2016, letos že imela kak plod ?
Lansko leto sem vse cvetke odstranil, letos jih ima spet nekaj. Visoka je, sedaj pred odganjanjem, približno 115 cm.
Odgovori